Review: Flow Festival 2023 is een mooie city trip maar mijn hemel, wat is het duur

Photo: Flow Festival / Petri Anttila

Afgelopen weekend was Festileaks op Flow Festival 2023 in Helsinki, Finland. Aangetrokken door de unieke headliners bevonden we ons in de zevende hemel voor festivalgangers die van kwaliteit en een beetje luxe houden, en het ook niet erg vinden om daarvoor te betalen. Flow is een aanrader voor liefhebbers van indie, hiphop én city trips, maar begin dan wel meteen met sparen.

Flow Festival 2023 is het belangrijkste alternatieve festival van Finland. Net als bijvoorbeeld Primavera Sound in Barcelona en All Points East in Londen is het een echt stadsfestival, een uithangbord van het culturele én culinaire landschap van Helsinki. Op bezoek in de Finse hoofdstad beleefden we drie avonden vol unieke shows, ontzettend lekker eten, een bijzonder hip maar enigszins tam publiek én ongekende drankprijzen.

Photo: Flow Festival / Sami Heiskanen

Unieke boekingen

Vanuit een Benelux-perspectief is Flow Festival vooral uniek vanwege de line-up. De Finnen presenteren elk jaar een heerlijk alternatief programma dat zich ergens bevindt tussen Best Kept Secret en Down The Rabbit Hole. Aangevoerd door drie grote, internationale headliners en opgevuld met kwalitatieve indie-, pop- en hiphop-namen. Bovendien boekt het festival ook altijd een aantal artiesten die je in de Lage Landen niet kunt zien.

In 2023 staan Blur, Lorde en wizkid bovenaan de poster. Deze laatste twee doen slechts enkele shows in Europa deze zomer – en niet in de Benelux -, dus daar zet Flow zich meteen goed in de kijker. Andere unieke boekingen zijn bijvoorbeeld de Canadese producer KAYTRANADA (verder alleen te zien als voorprogramma van The Weeknd), new wave-band DEVO (slechts acht Europese shows) en de Zweedse zangeres Seinabo Sey (één van twee festivals in 2023). Tel daar onder andere Suede, Caroline Polachek, Tove Lo, Nu Genea en Moderat bij op, en je komt tot een fantastisch affiche waar je prima voor naar Finland kunt reizen.

Photo: Flow Festival / Samuli Vienola

Helsinki: een heerlijke stad

Het eerste nadeel van Flow Festival is wel dat bijna alle internationale acts pas later op de avond op het programma staan. ’s Middags staat er vooral lokaal talent, voor buitenlandse bezoekers niet heel aantrekkelijk. Natuurlijk is het erg tof om het publiek los te zien gaan op ‘hun’ ALMA, maar de popzangeres is eigenlijk de enige Finse artiest op de line-up die ook buiten de landsgrenzen is doorgebroken.

Aan de andere kant: het Flow-terrein ligt midden in Helsinki, en in de rest van de stad is overdag natuurlijk wel genoeg te beleven. De Finse hoofdstad is niet super toeristisch maar heeft een groot aantal goede musea, ontzettend veel leuke winkels en een duizelingwekkende hoeveelheid restaurants en bars. Begin je dag met een brunch bij een hip café, wissel ’s middags de vintage-winkels af met wijnbars en begeef je rond 18 uur richting het indrukwekkende oude fabrieksterrein voor je favoriete artiesten. Flow Festival is echt perfect te combineren met een goede city trip.

Photo: Flow Festival / Andrew Taylor

Champagne en sushi

Volgend nadeel: het is wel een hele dure city trip. Een festivalticket kost € 225,- voor drie dagen, maar daarbij zit dus een matig middag- en geen nachtprogramma. Wat echter helemaal bizar is, is de prijs van drank. Een biertje is meer dan anderhalf keer zo duur als op het gemiddelde Benelux-festival, want een blik Lapin Kulta-bier van 0,33L kost € 7,90. En voor frisdrank leg je ook al € 5,- neer. Voor de Finnen zelf lijkt het allemaal niet veel uit te maken; die maken gretig gebruik van de flessen wijn en champagne die voor een veelvoud van tientjes te koop zijn.

Een kleine uitzondering hierop is het eten, wat ongeveer hetzelfde kost als op de Benelux-festivals. En daar wint Flow het wel echt van, want op geen festival in Nederland of België is het eten van zo’n hoge kwaliteit. De ‘food line-up’ bestaat uit bekende Finse restaurants die zich voor het festival helemaal uitleven op duurzame vegetarische en vis-gerechten. Voor de beste festivaltaco’s, falafel en sushi (ja, echt) moet je blijkbaar in Helsinki zijn.

Photo: Flow Festival / Samuli Pentti

Jonge, hippe Finnen

Welke bezoekers komen er dan af op Flow Festival? Vooral jonge, hippe Finnen. Mensen zien er leuk uit, hebben zin in een feestje en zijn er ook wel een beetje om gezien te worden. De menigte heeft duidelijk veel aandacht besteed aan de festivaloutfits en het industriële terrein heeft vele plekken waar deze goed gefotografeerd kunnen worden. Bij de optredens – dansbare acts als KAYTRANADA en Nu Genea uitgezonderd – wordt er helaas wel veel gepraat.

Al met al is de sfeer prima, maar het publiek niet heel uitbundig. De oudere garde duikt opeens op bij artiesten als Suede, DEVO en natuurlijk Blur, maar lijkt over het algemeen ook afwachtend. Er zijn veel dagjesmensen op het festival, en weinig buitenlanders (hoewel wel alles in het Engels staat aangegeven). Geheel verrassend is dat niet: Flow is een goed georganiseerd stadsevenement voor de hippe mensen van Helsinki, maar binnen de internationale festivalwereld ook weer niet heel bijzonder.

Is het dan helemaal geen aanrader? Jawel, voor de avontuurlijke festivalfan die wel wat geld overheeft om unieke artiesten te zien, de ‘food line-up’ bijna net zo belangrijk vindt als de muziek, en altijd al een keer een city trip naar Helsinki wilde doen. Die zal het op Flow Festival ongekend naar z’n zin hebben.

Flow Festival Logo

Flow Festival 2023

Locatie
Finland
Helsinki, Finland
Datum 11-13 augustus 2023
Line-up
Blur
Lorde
wizkid
Blur, Lorde, wizkid +29 meer
Tickets Niet meer beschikbaar.