Sigrid trakteert op een masterclass all-round pop op Øya 2023

Sigrid op Øyafestivalen 2023
Photo credit: Thomas Heijligers / Festileaks

Op de slotdag van het Øya Festival 2023 sluit Sigrid het festival af. En hoe. Hoewel de Noorse popzangeres het in de Benelux met een plek midden op de dag moet doen, heeft ze in haar thuisland een headlinepositie op een van de grootste festivals van Noorwegen. Met een anderhalf uur durende show van waanzinnig hoge kwaliteit verliest de zangeres en haar band de aandacht van het publiek geen moment.

Met Lorde, Moderat, Blur, en de Zweedse groep Håkan Hellström stonden er op de eerste dagen al een aantal grote headliners op Øyafestivalen 2023. Ga na er na deze namen maar aanstaan. De headline-plek op het hoofdpodium van een van de grootste festivals van Noorwegen. De 26-jarige Sigrid lijkt geboren voor deze positie. Ondanks gestoei met haar stem weet ze het hele veld te overtuigen: dit is waarvoor ze is geboren.

Opvallend begin

Sigrid op Øyafestivalen 2023
Photo credit: Thomas Heijligers / Festileaks

Op de zaterdagavond van Øyafestivalen 2023 wacht een relaxt publiek in het Tøyen park in Oslo. Zodra Sigrid het podium betreedt, staat de zangeres voor een publiek in extase en trapt ze een onvergetelijk en hartverwarmend optreden af. Hoewel de Noorse zangeres er vanaf het begin zin in heeft en een onuitputbare indruk wekt, moet haar stem duidelijk nog even opwarmen. Hoewel ze alle noten gewoon haalt, is het tijdens de eerste drie nummers toch een beetje wankelen en grijpt ze een paar keer naar haar keel. Na een paar nummers lijkt haar stem opgewarmd, en zingt ze al haar dansbare hits moeiteloos. Later in de show komt ze wel nog terug op haar stem. “Ik maakte me zorgen om mijn stem, voor het optreden had ik keelpijn”, laat ze na ‘Dynamite’ weten.

Interactie met publiek

Sigrid op Øyafestivalen 2023
Photo credit: Thomas Heijligers / Festileaks

Het is niet alleen de muziek die indruk maakt. Vanaf het moment dat Sigrid het podium betreedt laat ze – zoals bijna altijd – haar energieke en charismatische aanwezigheid zien. Met haar kenmerkende dansmoves en onmiskenbare passie, sleept ze het publiek moeiteloos mee. Door de sprongen die ze backstage – nog voor het concert – maakt, en haar interactie bij openingsnummer ‘It Get Darks’ is de toon al tijdens het eerste nummer gezet.

Sigrid’s interactie met het publiek en haar oprechte dankbaarheid zorgt voor empathie en een gevoel van verbinding bij haar fans. Tussen de nummers door deelde ze persoonlijke anekdotes en toont ze haar oprechte emoties, waardoor deze grootse show ook intiem aanvoelt. Zo neemt ze de duizenden fans mee naar haar vorige optredens op Øya, waarbij ze hoopte om ooit de mainstage af te sluiten. Ook vertelt ze hoe ze op haar 15e op het festival dronken werd. Tijdens het blok met ‘Home To You’ en ‘Dynamite’ is de zangeres zichtbaar emotioneel.

Sigrid op Øyafestivalen 2023
Photo credit: Thomas Heijligers / Festileaks

Tijdens ‘Homecoming’ legt ze uit dat Oslo na al die jaren ook als thuis voelt. Eerst was Ålesund haar thuis, maar nu heeft ze haar plek in Oslo ook gevonden. Op een spontane en vriendelijke manier neemt Sigrid duizenden mensen mee in haar enthousiasme en geluksgevoel. Honderden bekers die verlicht zijn met telefoonlampjes gaan de lucht in.

Naast de gevoelige nummers is Sigrid natuurlijk voornamelijk bekend van haar dansbare hits. Zo zijn er bij ‘Don’t Kill My Vibe’ en ‘Mirror’ twee pits voorin. Daarnaast zitten een tiental mensen op schouders en zijn er zelfs mensen te zien die stagediven. Sigrid staat te schijnen in de spotlight en neemt met haar kenmerkende heupbewegingen het publiek mee. Bij ‘Strangers’ transformeren de twee kleine pits in een grote springende mensenmassa – een vriendelijke moshpit waar Blur twee dagen eerder van zou dromen.

Sigrid op Øyafestivalen 2023
Photo credit: Thomas Heijligers / Festileaks

Setlist vol bekende en onbekende hits

Sceptici hadden voor het concert twijfels of de Noorse zangeres met twee albums op zak genoeg materiaal had om een headlineshow van anderhalf uur te vullen. Het tegendeel werd bewezen, en hoe. De setlist was een perfecte mix van haar bekende uitbundige hits en rustige nummers. Waarbij ze haar charismatische karakter geen moment verloor. Zo krijgen bandleden Kasper Waag (drums), Sondre Berg Abrahamsen (gitaar), Peder Kolsung (keyboard) en Liva Sværen (bass) uitgebreid de aandacht, en bedankt ze de organisatie, mensen bij front of house, management, en mensen van de productie.

Na een dik uur introduceert ze ‘The Hype’, haar nieuwste single die een dag eerder uitkwam. Ze neemt het publiek mee naar haar studio-sessies, waarbij ze The Sims speelde tussen de sessies door, en legt uit dat het lied is ontstaan uit de vraag of dingen in het leven wel eens goed genoeg zijn. Na het live debuut van haar nieuwste single knalt ze door met haar grootste hits ‘Basic’, ‘Don’t Kill My Vibe’, ‘Mirror’ en ‘Strangers’.

Sigrid bewijst haar headline-status

Sigrid op Øyafestivalen 2023
Photo: Ole Christian Klamas / Øya Festival

De headlineshow van Sigrid op Øya Festival 2023 is een onvergetelijk optreden dat alle verwachtingen overtrof. Na het optreden heeft iedereen in het publiek een grote glimlach. Vink Aftenposten zegt zelfs: “Een van de beste artiesten van Noorwegen laat zich van haar beste kant zien voor een enthousiast publiek.” Ook de personen om ons ons heen waren onder de indruk: “Such a class act, what a performance!”

Haar krachtige stem, charismatische podiumaanwezigheid en dansbare hits maakten van deze avond een geweldig moment. Sigrid bewijst met deze show dat een headline-status in de maak is. Ondanks wat opstartproblemen met haar stem wist ze met gemak het headlineslot van Øya 2023 in te vullen.

Øyafestivalen Logo

Øyafestivalen 2024

Locatie
Noorwegen
Oslo, Noorwegen
Datum 7-10 augustus 2024
Tickets Kopen