De 5 beste acts van de zaterdag van Down The Rabbit Hole 2022

Down The Rabbit Hole 2022 draait op volle toeren. Op de zaterdag zoekt het aanwezige festivalpubliek massaal naar verkoeling aan of in het grote meer. Vanaf de namiddag nemen de acts weer het voortouw en brengen zij de tweede festivaldag juist tot een ultiem kookpunt. Deze 5 acts staken er na een steekproef onder verschillende festivalbezoekers bovenuit.

5. Polo & Pan

Het lijkt wel als of de Franse popmuziek aan een opmars bezig is. Gisteren reed L’Impératrice al een rondje met ons over de Périphérique, vandaag scoort Polo & Pan douze points. Zelden stond het veld voor de Hotot al zo vroeg op de dag zo vol. Er wordt uitbundig gedanst op de vrolijke tropical house van het duo, die bol staat van de diepe bassen en guitige percussie. Het is gekkigheid wat de klok slaat, van het bescheiden hitje ‘Ani Kuni’ in een Inheems Amerikaanse taal tot aan de opgefokte chromatische riedeltjes in ‘Attrape‐rêve’. Alsof er elk moment een olifant op een eenwieler het podium op zou kunnen fietsen.

Photo credit: Kamiel Scholten / Festileaks

4. The Smile

Drie jaar geleden stond Thom Yorke voor het laatst op Down The Rabbit Hole. Toen tourde hij met zijn derde soloalbum ANIMA. Het publiek in de Teddy Widder was destijds getuige van een kluizenaar aan het werk. Donkere, moeilijke, onnavolgbare muziek.

Het contrast met de hoedanigheid waarin hij vandaag aantreedt kan bijna niet groter. Ondersteund door Radiohead-genoot Johnny Greenwoord en Sons of Kemet-drummer Tom Skinner wordt er daadwerkelijk veel geglimlacht op het podium én het Hotot-veld. Het materiaal van The Smile raakt af en toe aan dat van Radiohead en duikt regelmatig de experimentele hoek in, met vreemde maatsoorten en complexe melodieën.

Meezingers hoeft je dus nog altijd niet te verwachten, maar het klinkt levenslustig, bij vlagen zelfs opgewekt. Het dromerige, doorleefde en oprechte stemgeluid van Yorke maakt het lastig om niet bij te glimlachen. En tsja, waarom zou je ook niet. Je bent op Down The Rabbit Hole, volgens Yorke een ‘fucking excellent’ festival. “En we hebben er inmiddels echt al heel wat gezien.”

Photo credit: Kamiel Scholten / Festileaks

3. Gorillaz

Het heeft iets aandoenlijks. Damon Albarn, 54 jaar jong, verschijnt op het podium in een knalroze vestje en draagt een propellerpetje op zijn hoofd. Hij had van menig festivalbezoeker de vader kunnen zijn. En geloof me, als mijn vader er zo bij had gelopen, had ik me daar toch een beetje ongemakkelijk bij gevoeld. Maar Damon rockt het. Rebels als vanouds. Die ontdeugendheid loopt als een rode draad door de set van Gorillaz op Down The Rabbit Hole. Springen, bier drinken gekke bekken trekken en hier en daar een vloek: het is Albarn ten voete uit. Zelfs ‘Dirty Harry’ tot drie keer toe opnieuw moeten beginnen is hem vergeven.

Enerzijds grijpt de band terug op materiaal uit vervlogen decennia. Wie kan zich bijvoorbeeld nog heugen dat de Gorillaz-game Geep Simulator met soundtrack ’19-2000′ in Spellen Top 10 van spele.nl stond? Zo lang teert Albarn al op zijn grootste successen. Anderzijds vormen recentere tracks als ‘Cracker Island‘ en publiekslieveling ‘Désolé’ (met Fatoumata Diawara op het podium) de lijm die de bonte mozaïek bindt. Na een ietwat gezapig middenstuk zijn het de onmiskenbare festivalanthems ‘Feel Good Inc.’ en natuurlijk ‘Clint Eastwood’ die alle uitgelaten konijntjes tevreden de nacht in sturen.

Photo credit: Kamiel Scholten / Festileaks

2. Moderat

Iedereen met een beetje gevoel voor symmetrie krijgt aan het begin van de set van Moderat direct kortsluiting. Eén van de drie plekken op het podium is leeg. De helft van Modeselektor, Sebastian Szary, is er niet bij. Bij de reden staat Apparat niet al te lang stil: ’the show must go on’, juist in deze vreemde coronatijden.

Het tempo ligt in het begin vrij laag, maar de intensiteit is des te hoger. Dat komt door onder andere door de bezwerende visuals en de scherpe zang van Apparat, maar ook het nieuwe album MORE D4TA dat vorige maand verscheen, komt op het podium helemaal tot leven. Toch zijn het hits van vóór de vijf jaar durende sabbatical die op het meeste gejubel kunnen rekenen. ‘Nr. 22’, ‘Bad Kingdom’ en ‘A New Error’: het hoofd is ontroerd, het lijf wil dansen!

Photo credit: Kamiel Scholten / Festileaks

1. Little Simz

Onder die grote rasta muts schuilen big brains. Simz weet namelijk precies hoe ze haar publiek in de Teddy Widder moet bespelen. Ze rapt strak, met teksten uit het hart, zowel op muziek als tijdens haar onderonsjes met de fans. Halverwege haar show houdt ze een inspirerende monoloog: laat niets het bereiken van jouw levensdoelen in de weg staan. Het resulteert in een oorverdovend applaus dat misschien wel minutenlang aanhoudt. Simz mag de langste staande ovatie van deze Down The Rabbit Hole op haar naam schrijven en die heeft ze dubbel en dwars verdiend. Point and Kill!

Down The Rabbit Hole Logo

Down The Rabbit Hole 2022

Locatie
Nederland
Beuningen, Nederland
Datum 1-3 juli 2022
Line-up
Erykah Badu
The Smile
Gorillaz
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.

Over de auteur ✍️

Boy Janissen

Janisje van alles binnen Festileaks. Schrijven, quizjes maken, cheffen, bier drinken - you name it. Liefhebber van bijna alles wat op vinyl gedrukt staat en trotse verdediger van het Limburgs erfgoed. Is normaal gesproken altijd te porren voor een festival of concert, maar weet tijdens de vastelaovendj van toeten noch blazen. Down The Rabbit Hole is mijn favoriete zomercarnaval.

Meer van Boy