De 11 meest memorabele momenten van Sziget 2023

Foto: Sziget 2023

Nu Sziget 2023 op z’n einde loopt, is het tijd om terug te blikken op de hoogtepunten van het bruisende festival. Het Island of Freedom werd nogmaals een veilige haven voor Szitizens van over de hele wereld. Met een goede mix van nostalgische headliners en de Hongaarse zon werd het een onvergetelijke editie.

1. De verbeteringen zijn waargemaakt

Een paar maanden geleden gaf de organisatie van Sziget 2023 aan dat ze bezig waren met een aantal drastische verbeteringen. Misschien wel het grootste: het festivalterrein zou vergroend worden, zodat het stofprobleem van de afgelopen editie zich niet zou herhalen. Na 6 dagen festivallen op het eiland kunnen we concluderen dat, niet alleen het vergroenen, maar alle beloftes zijn waargemaakt. Het terrein is groener, er zijn meer waterpunten en er zijn veel meer uitbundige decoraties.

2. Florence + The Machine zet de toon voor Sziget 2023

Op de eerste dag van het festival pakt de Britse zangeres de volle aandacht van het publiek met haar heen-en-weer gezwier over het podium. Tijdens het optreden vroeg Florence + The Machine om verbinding en hereniging. Een hartenkreet die naadloos aansluit bij het gedachtegoed van het Island of Freedom. Het publiek borg tijdens ‘Dog Days’ hun telefoons op en danste vrijuit op de bekende melodie. Lees onze uitgebreide review van Florence + The Machine op Sziget 2023. 

Foto: Sziget 2023

3. Bosparty in het kwadraat

We schreven er vorig jaar al over: de bosparty. Deze term verwijst naar de talloze losse feestjes die op het eiland te vinden zijn. Ze staan dan misschien niet op de line-up, maar zijn misschien wel de gezelligste feestjes. Er zijn grotere party’s te vinden zoals die georganiseerd door Coca-Cola en Jägermeister, maar bijvoorbeeld ook bij de Global Village kun je tussen optredens door terecht. Heb je even genoeg van de live artiesten, dan is dit de place to be. Bij de bosparty’s waan je je even in een outdoor nachtclub, compleet met foute muziek en matige overgangen. Een recept dat garant staat voor een leuk feestje.  

4. Bizzey maakt er een Nederlands feestje van

De Nederlandse Bizzey maakte er een ouderwets Hollands feestje van. Hij speelde al zijn hits en sprak het publiek ook gemakkelijk aan in het Nederlands. De grootste plot twist van zijn optreden kwam toen Bizzey vroeg om een moshpit. Totaal onbewust van wat er te wachten stond gaf het publiek hier gehoor aan. Maar hierna startte hij de hit ‘Zoutelande’ van BLØF in. Er heerste verwarring, daarna acceptatie en uiteindelijk schreeuwde de hele menigte dat we in een oud strandhuis zitten. Ook haalde Bizzey influencer Jesse Hoefnagels het podium op, wat resulteerde in een mislukte crowdsurfpoging.

5. Lorde x Caroline Polachek

Tijdens zonsondergang op maandagavond stond Lorde op het hoofdpodium van Sziget 2023. De zangeres uit Nieuw-Zeeland maakte er een onverwachts dansfeest van. Ze speelde haar grootste hits en stak sommigen in een remix-jasje. Zo kwam de remix van ‘Tennis Court’ door de Australische Flume voorbij en speelde ze ‘Magnets’, haar samenwerking met Disclosure. Om haar optreden met een klapper af te sluiten kwam Caroline Polachek het podium opgesprongen om haar te vergezellen voor het nummer ‘Green Light’. Lees hier onze uitgebreide review van Lorde op Sziget 2023.

Credits: Sziget Festival

6. Droneshow in de nachtelijke hemel

Imagine Dragons sloot de vrijdagavond op Sziget af. Wie zich daarna verplaatste naar het volgende feestje kon in de lucht een drone spektakel aanschouwen. Het deed denken aan de show van Björk op Coachella, maar nu in Sziget-stijl. Bezoekers konden een gesprek in de lucht lezen tussen twee festivalgangers, waarna de drones zich hergroepeerden in kleurrijke letters die het Sziget logo lieten zien in de nachtelijke hemel. 

Foto: Sziget 2023

7. Bungeejumpen op Sziget 2023

Verscholen tussen de vele foodtrucks stond een grote, en vooral hoge, ijzeren constructie. Het werd pas duidelijk welk doel deze stellage diende toen iemand omhoog werd gehezen in een karretje. Toen de eerste bungeejumper de sprong waagde, was het hek van de dam. Vele Szitizens volgden, en het werd een populaire activiteit tijdens zonsondergang. Vanaf het publiek bij de mainstage kon je ook af en toe ook iemand in het diepe zien duiken, als achtergrond van artiesten zoals Lorde en Sam Fender.

Foto: Sziget 2023

8. Hét Flunkyballtoernooi

Ook 3FM was aanwezig op het festival. De radiozender creëerde een open WhatsAppgroep waar zo’n 700 Nederlanders op Sziget aan deelnamen. Lief en leed werd gedeeld en nieuwe vriendschappen ontstonden. Het absolute hoogtepunt voortkomend uit de groepschat was toch wel de (op eigen initiatief) georganiseerde dagelijkse flunkyballcompetitie. Rond vijf uur ‘s middags verzamelden alle Nederlanders zich in grote getalen om de dag goed te beginnen door sport en spel te combineren met het eerste biertje.  

9. Karren maar bij Reinier Zonneveld

Het was in dezelfde WhatsAppgroep waar al vroeg werd gerept over ‘karren maar’, verwijzend naar het optreden van Reinier Zonneveld op vrijdagavond. Hoewel de Nederlandse techno-dj relatief laat geprogrammeerd stond – van 4:15 tot 6:00 – slaagde hij erin de hele Samsung Party Arena een energieboost te geven. En eerlijk is eerlijk… met nummers als ‘Move Your Body To The Beat’ is er niks anders mogelijk dan keihard karren!

Foto: Sziget 2023

10. Iedereen is een dancing queen bij de ABBA tribute

Het is inmiddels muzikaal erfgoed: ABBA. Waar je de muziek van deze band ook laat horen, er ontstaat altijd een feestsfeer. Op Sziget vind je ieder jaar een Tribute stage waar uiteenlopend coverbands een ode brengen aan grootheden zoals Nirvana, Queen, AC/DC en natuurlijk ABBA. Ook dit jaar puilde het publiek uit bij het optreden van de ABBA Tribute Show. Het was geen gemakkelijke keuze: om de coverband te kunnen zien spelen moest je Nothing But Thieves grotendeels aan je voorbij laten gaan. En toch werd er massaal voor gekozen om even een stapje terug in de tijd te maken en mee te zingen met de grootste ABBA hits. De relatief kleine stage puilde aan alle kanten uit. Er klom zelfs iemand – onder luid applaus – de boom in. Al met al een onvergetelijk moment. 

11. De muzikale hoogtepunten van de Freedome

De beste optredens van Sziget vinden misschien wel plaats in de Freedome, het tweede podium van het festival. Tijdens of direct na de headliner van de main stage vind je hier alternatieve lievelingen als Loyle Carner, Nothing But Thieves en Bonobo. Drie shows staken er flink bovenuit: M83 kwam de uitstekende nieuwe plaat voorstellen en verblufte – net als bij de vorige passage in 2016 – met een synth-heavy set die zowel de rock kids als electronica liefhebbers laat bouncen.

Jamie xx draaide één van zijn meest toegankelijke sets in jaren, wat resulteerde in een kleurrijk disco-spektakel. En tot slot Confidence Man, een serieuze mededinger voor het goud van Sziget 2023. Met aanstekelijke dansjes, een hilarische performance en vooral een stapel modern day indie anthems staat de hele Freedome op z’n kop. Overal om je heen staan mensen met hun armen in de lucht, klimmen ze bij elkaar op de schouders en zingen ze de longen uit hun lijf.

Foto: Sziget 2023

Sziget Logo

Sziget 2023

Locatie
Hongarije
Boedapest, Hongarije
Datum 10-15 augustus 2023
Line-up
Lorde
Macklemore
Mumford & Sons
Tickets Niet meer beschikbaar.