De ‘droogtepunten’ van een kletsnatte vrijdag van Into The Woods ADE 2023

Into The Woods ADE 2023
Foto: Abe Jonker (Into The Woods ADE 2023)

Waar op menig festival de poncho pas uit de binnenzak komt als de ergste hitte is gaan liggen en het stof van de ontblote benen is gespoeld, waren die zomerse taferelen op de vrijdag van Into The Woods ADE 2023 in geen velden of wegen te bekennen. Het is een kletsnatte gure herfstdag en droog blijven is een kansloze missie op de doorweekte NDSM-werf.

Op de fiets, op de pont, of in de rij voor de ingang: nog voordat je ook maar één dansje hebt gewaagd, sijpelt het regenwater al in je schoenen. Gelukkig zijn de meeste podia op Into The Woods ADE overdekt en zijn de dj’s die binnen achter de decks staan te stralen het zonnetje in huis. Dit is de vochtige ITW-vrijdag in beeld.

Coloray op Into The Woods ADE 2023
Foto: Abe Jonker (Into The Woods 2023)

Coloray warmt de Barn op

Als de Tilburgse Coloray rond 15 uur achter de draaitafel verschijnt, is het nog rustig op Into The Woods. De meeste ravers kijken thuis nog even de regen uit de lucht, voordat ze hun weg naar het festivalterrein afleggen. Ondanks dat de setting buiten niet echt Ibiza-vibes ademt, vult Coloray de Barn met verrassend vrolijke en funky tunes, zeker als je het vergelijkt met zijn donkere, dromerige live sets zoals op DGTL afgelopen voorjaar. Fluitende vogeltjes, opzwepende strijkers, trompetterende olifantjes en een ‘wooh!’ op elke achtste beat: het is een jungleachtige start van een dagje apenkooien op het beton van de NDSM-werf. Met één hand aan de vape en één hand aan de knoppen zorgt Raynor de Groot ervoor dat de doorweekte kleding gestaag opdroogt.

Rhino op Into The Woods ADE 2023
Foto: Abe Jonker (Into The Woods ADE 2023)

Sedef Adasi spoelt de modder van ons af

Zoals de wieken van je vaatwasser met elke ronde het vuil van je vieze borden afspoelen, zo ontdoet Sedef Adasi ons vanmiddag met elke maat van haar hoekige techno van de klodders opgedroogde modder. Haar set voelt aan als een voortstuwend mantra waarop twee uur lang wordt getafelbergpiekt. Echt afwisselend wordt het daardoor niet, maar het is precies waar de ravers in de Rhino naar verlangen: recht-toe-recht-aan raggen. Terwijl de avond valt, geeft Adasi het startschot voor een kleurrijke nacht in de concrete jungle van Amsterdam-Noord.

Foto: Abe Jonker (Into The Woods ADE 2023)

Jennifer Loveless bouwt aan een heiligdom

Het was eeuwig zweven en dan weer met twee benen op de grond gezet worden bij de set van Jennifer Loveless op Into The Woods ADE 2023. De dj uit Toronto spendeerde veel tijd in Australië en leerde daar de kneepjes van het vak, nu kwam ze haar repertoire laten zien in Amsterdam. Het zonnige gevoel in haar dj-set wordt vooral in gang gezet door de vele disco-samples die ze royaal in haar set terug laat komen. Dit brengt de nodige warmte over naar het publiek van Into The Woods. Jennifer Loveless staat achter de dj-tafel in het hart van Vakwerk, de stage die is opgebouwd als een religieus kruis. Loveless bouwt tijdens haar set aan een heiligdom gevuld met House en Disco, waar de bezoekers van Into The Woods ADE van door hun knieën gaan.

Young Marco op Into The Woods ADE 2023

Young Marco dropt de eindbom op Into The Woods ADE 2023

Aan het eind van de dag staat de Rhino vol met vochtige feestvierders die Amsterdams eigen dj Young Marco warm onthalen. In 2022 lanceerde de Young Marco-raket, met zijn knalhit ‘What You Say’ als brandstof. Tijdens de festivalzomer gaf hij op Best Kept Secret al een memorabele dj-set weg en ook op Dekmantel Festival bleek het een gouden aanwinst.

Young Marco doet op Into The Woods ADE waar hij het beste in is, hij opent zijn set low key met rustige vocals en spacy beats. Terwijl de panelen die aan het plafond hangen geleidelijk steeds complexere choreografieën uitbeelden, breidt Young Marco het muzikale landschap langzaam uit vanachter de dj-tafel. Hij mixt vergeten Hollandse 90’s sounds met bekende vocals zoals ‘I Feel Love’ van Donna Summer. Hij eindigt met een blokje van zijn eigen meesterwerken. De opening van What You Say is een passend afscheidsnummer voor het waterballet dat Into The Woods ADE 2023 is geworden. Bij de regel ‘Where are we, what the hell is going on?’ schieten de telefoons de lucht in om het geluksmomentje vast te leggen. Als de laatste toon uitdooft, verlaten duizenden gelukkige gezichten het hoofdpodium. De kenmerkende gele ADE-lamp heeft stilletjes meegenoten van alle sets en zag dat het goed was.

Regen op Into The Woods ADE 2023
Foto: Abe Jonker (Into The Woods ADE 2023)

Ponchoparty laat zich niet kisten

Het mag geen verrassing heten dat deze festivaldag zich vooral binnen in de tenten afspeelt. Daardoor krijgen de kunstig samengestelde ontdekplekjes misschien niet helemaal de aandacht die ze verdienen. Want op welk festival kun je nu airhockeyen, in een tuinhuisje feesten of door een waarzegger je toekomst laten voorspellen? En dan hebben we het nog niet gehad over de kleurrijke laserinstallaties, de bordjes met heerlijk flauwe spreuken of de vuurspuwende draak op het middenplein.

De regen drukt een stempel op de dag, maar kan de pret niet drukken. Het ontwijken van de enorme plassen water wordt een collectief leed en de poncho een gezamenlijk fashionstatement. Maar toch is het bemoedigend dat op de ochtend van de tweede festivaldag een waterig zonnetje de hemel siert. Na regen komt immers zonneschijn.

Amsterdam Dance Event Logo

Amsterdam Dance Event 2023

Locatie
Nederland
Amsterdam, Nederland
Datum 18-22 oktober 2023
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Niet meer beschikbaar.