Gitarist The Smashing Pumpkins stopt ermee

The Smashing Pumpkins
Photo: Olivia Bee

Jeff Schroeder, gitarist van The Smashing Pumpkins, heeft besloten de band te verlaten. Hij maakt hiermee ruimte om een iets ander pad te bewandelen, en zal niet tijdens de aangekondigde tour te horen zijn.

Onlangs kondigden The Smashing Pumpkins nog de eerste tourdata aan, met Weezer, en zelfs met Green Day. Inmiddels is duidelijk geworden dat Jeff Schroeder hier niet aan zal deelnemen. De gitarist maakt ruimte voor andere zaken. Wie Schroeder vervangt is nog onduidelijk. Al lijkt de kans aanwezig dat oud gitarist James Iha – die momenteel de bas op zich neemt – zijn gitaar weer op gaat pakken.

De fan die gitarist werd

Het is de droom van veel fans, toetreden tot je favoriete band. Voor Jeff Schroeder werd dit werkelijkheid. In 2007 deed zich de kans voor om op auditie te gaan. Hij maakte zijn PhD niet af, en werd samen met frontman Billy Corgan één van de stabiele factoren in de band. Zijn bandgenoten, inmiddels vrienden, zullen hem missen. In een reactie op zijn vertrek laten ze weten: “Woorden kunnen onze dankbaarheid en waardering niet uitdrukken, voor de vriend die hij is. En voor het feit dat dat hij er altijd was voor The Smashing Pumpkins. In goede tijden, en ook in de zware tijden.”

Met de zware tijden lijkt Billy Corgan te doelen op de periode 2006 tot en met 2008. Er hing destijds een negatieve sfeer rondom de band, die er toe heeft geleid dat James Iha de band ongeveer 7 jaar verliet. Jeff heeft de band er bovenop geholpen, terug naar de goede tijden. Het vertrek van Jeff betekent ook dat de band nu weer enkel bestaat uit de originele leden. Billy Corgan, James Iha en Jimmy Chamberlin reizen volgend jaar af naar Live Is Live 2024, ook zijn ze kanshebber voor Pinkpop 2024.