De historie achter 28 jaar Amsterdam Dance Event

ADE
Credits: Niels de Vries / fotograafniels.nl

Vanaf 18 oktober is het weer zover. Heel de hoofdstad staat op zijn kop tijdens het Amsterdam Dance Event. Het evenement is uitgegroeid tot een van de grootste evenementen ter wereld, specifiek gericht op elektronische muziek. Maar hoe is het festival eigenlijk ontstaan? Wij nemen je mee door de historie achter 28 jaar ADE.

De beginjaren

In 1995 vindt de allereerste editie van ADE plaats. Richard Zijlma is de oprichter van het evenement. Een hotel aan de Vijzelgracht is dan de enige locatie. Het idee achter de allereerste editie van Amsterdam Dance Event was een feest met dj’s door de hele stad. BUMA STEMRA, een stichting die als belangenbehartiger van Nederlandse muziek fungeert, wilde een evenement neerzetten waarin dj’s hun nummers konden pluggen bij platenlabels. Zo kunnen zij het verder schoppen in de dancewereld

ADE 2019
Photo credit: Mark Richter

Het festival blijkt onmiddellijk een succes. Een jaar later worden Paradiso, de Melkweg en de Escape als locaties toegevoegd en komen er driehonderd bezoekers op het evenement af. De focus blijft echter liggen op het conferentie gedeelte. Het bij elkaar brengen van belangrijke spelers in de wereld van de dance is het doel.

Door de jaren heen ontstaat er steeds meer een tweedeling van ADE. Overdag komen nog steeds alle grote spelers uit de wereld van elektronische muziek bij elkaar. In de avond staat inmiddels elke club in Amsterdam vol met feestgangers.

DJ Mag Top 100

Sinds 2013 wordt de DJ Mag Top 100 uitgereikt tijdens het Amsterdam Dance Event. De prijs gaat naar de dj die de meeste stemmen krijgt van het publiek. Dat jaar wint David Guetta. Andere winnaars zijn onder meer Martin Garrix, Armin van Buuren, Hardwell en Dimitri Vegas & Like Mike. Tegen die tijd is het bezoekersaantal gegroeid naar ongeveer 130.000 mensen. In zo’n 52 clubs kun je terecht om je voetjes van de vloer te laten gaan.

Jubileumeditie in 2015

In 2015 is het tijd voor de jubileumeditie van ADE. Het is namelijk de twintigste keer dat het evenement georganiseerd wordt. Amsterdam Dance Event trekt 365 duizend bezoekers. Het grootste sub-event is AMF, dat plaatsvindt in de Arena. Onder meer Armin van Buuren, Tiësto, Alesso en David Guetta traden op. Het festival wordt helaas opgeschrikt door het overlijden van een bezoeker.

Vijf volle dagen en nachten

Het Amsterdam Dance Event vindt zowel overdag als ’s nachts plaats. Tijdens de daguren is het festival vooral gericht op ontwikkelingen in de dance wereld. Netwerken, kennisuitwisseling, inspiratie en natuurlijk ook muziek staan dan centraal. Er worden onder meer lezingen, conferenties en workshops gehouden. De onderdelen van deze conferenties bestaan uit: ADE Pro, ADE Lab, ADE Beats en ADE Green.

In de avond barst het feest pas echt los. Door heel de stad wordt er dan van vroeg tot laat gedanst. Alle elektronische muziekstijlen, van techno tot drum ’n bass en van afrobeat tot italodisco, komen aan bod. Er zijn wel duizend evenementen te bezoeken op tweehonderd locaties door de hele hoofdstad. Wie z’n best doet, kan zelfs 5 volle dagen en nachten aan één stuk door dansen.

ADE
Credits: Mark Richter

ADE tijdens corona

Helaas ging ook ADE niet door tijdens de coronajaren. Desondanks kon er gelukkig wel gewoon gefeest worden. Het festival boekte de allergrootste dj’s ter wereld voor livestreams. Raven in clubs werd vervangen voor de dikste thuisraves. Gelukkig kunnen we dit jaar weer gewoon dansen op locatie.

Mis niks van Amsterdam Dance Event 2023

Dit jaar vind het Amsterdam Dance Event plaats van 18 t/m 22 oktober. Je kunt je uitleven op feesten zoals Awakenings, DGTL, Audio Obscura, Pleinvrees en Into The Woods. Onder meer de Gashouder, de NDSM-werf en de Johan Cruyff ArenA worden omgetoverd tot de dikste clubs ter wereld. Daarnaast zit het dagprogramma ook weer bomvol met interessante workshops en conferenties.

Festileaks doet uitgebreid verslag van Amsterdam Dance Event 2023. De hele week warmen we je op voor het festival in de hoofdstad met achtergrondverhalen en voorbeschouwingen.

Tomorrowland Presents: Eric Prydz HOLO Logo

Tomorrowland Presents: Eric Prydz HOLO 2022

Locatie
Nederland
Amsterdam, Nederland
Datum 19-20 oktober 2022
Line-up
Eric Prydz
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.