Verbroederende hitshow van Acda en de Munnik in Ziggo Dome is klaar voor de festivalweides

Photo: Roger Neve

Acda en De Munnik zijn terug, en hoe! Met maar liefst zes uitverkochte reünie concerten in de Ziggo Dome en een plekje bovenaan de poster van HIER festival, is nu al te spreken van een geslaagde terugkeer op commercieel vlak. Maar hoe zit het met de artistieke kant, en zit er meer in het vat? We kijken alvast naar 2024. Dan lijkt er voor de heren een match made in heaven te zijn met Pinkpop.

Hordes mensen vinden de weg naar de Ziggo Dome in het eerste weekend van de reünieshows. Het eerste wat opvalt is het verschil in publiek. Er zijn fans van het eerste uur, 30’ers, maar ook jongeren die zo jong zijn dat ze de break-up in 2015 nauwelijks bewust hebben meegemaakt. Hoewel de heren uit elkaar waren hebben ze de laatste jaren natuurlijk niet stil gezeten. Paul de Munnik concentreerde zich op zijn solo werk en Thomas Acda vooral op zijn acteer carrière. Maar de bekendheid onder het jongere publiek komt voornamelijk door The Streamers. In de corona tijd zorgde die gelegenheidsformatie met Acda en De Munnik in de gelederen voor online entertainment.

Sterk begin

Terug naar het hier en nu. Het publiek wat de zaal in stroomt ziet een groot scherm midden op het podium staan. Om iets na half negen begint hier een futuristisch filmpje te spelen waarop beide heren afzonderlijk van elkaar naar het AEDM (Acda en De Munnik) museum gaan. Als ze elkaar dan toch tegenkomen beginnen ze meteen te bekvechten. De medewerker van het museum lukt het ze te sussen. Ze denken terug aan de eerste reünie tour en zo begint het concert als ware in een flashback. Je kunt je afvragen of zo’n flauw geregisseerd filmpje iets toevoegt, maar die vraag is meteen weg bij het horen van de eerste tonen.

Het publiek gilt alsof er een ware tienerband op de planken staat als ‘De Kapitein II‘ wordt ingezet, meteen gevolgd door ‘Niet Of Nooit Geweest‘. De gehele Ziggo Dome zingt hartstochtelijk mee; het moge duidelijk zijn dat de zaal in de ban is van de band en de teksten na al die jaren afwezigheid niet is verleerd. Als de muzikanten het woord voor het eerst zelf tot het publiek richten, merken we meteen dat de onderlinge chemie niet weg is. Paul De Munnik houdt de regie en vanouds zorgt Thomas Acda voor de komische noot. Gedurende de avond zorgen dit soort grapjes tussendoor voor een lach die luchtigheid aan het optreden geeft.

Photo by: Brian van Heijningen / Festileaks

Kleinkunst in het groot

Acda en De Munnik begonnen aan de kleinkunstacademie. Veel oude nummers vallen ook in die categorie. Opvallend is dat juist bij het inzetten van dit blok kleine nummers de schermen gaan bewegen. We krijgen een silhouette te zien die door een stad loopt. Knap dat het de muzikanten lukt om verhalende liedjes als ‘Het Woord Is Aan‘ en het prachtige ‘Dag Esmee‘ over weten te brengen in een zaal met meer dan 15.000 mensen. Ook het rustige ‘Mooi Liedje‘ wordt omarmd als een oude hit, hoewel het nooit in de Nederlandse top 40 heeft gestaan.

De nadruk in de setlist ligt op het oude werk. Albums tussen 2004 en 2012 zoals ‘Liedjes van Lenny‘, ‘Nachtmuziek‘ en ‘’t Heerst‘ worden overgeslagen. De nieuwe plaat genaamd AEDM, die pas net uit is, komt er met twee nummers ook bekaaid vanaf. De vraag is echter of dit erg is. Zodra je luistert naar hoe de nummers mee worden gezongen, zijn de meeste mensen voornamelijk voor het oude werk gekomen. Zo hoort het eigenlijk ook te zijn bij een reünie concert.

Foto: Sanne Beer

Gastartiesten

Na tien nummers worden we weer opgeschrikt door een filmpje. In het museum lopen de mannen tegen een wassen beeld van Martin Buitenhuis aan. Het is het startsein van een blokje gastartiesten. Eerst komen Martin en de andere leden van Van Dik Hout het podium op voor het samenwerkingsverband De Poema’s. Hiermee worden ‘Mijn Houten Hart‘ en ‘Zij Maakt Het Verschil‘ gespeeld. Dat laatste nummer is overigens de enige nummer 1 hit geweest die Acda en De Munnik ooit hebben gehad. Bijzonder om te beseffen als je hoort hoe de hele avond alles van voor tot achter wordt meegezongen.

Hierna is het de beurt aan mede-Streamers lid Guus Meeuwis om het wanhopige ‘Als Je Bij Mij Weggaat‘ en het meezingbare ‘Het Geeft Niet‘ mee te vertolken. Hij doet dit goed en wordt met gejuich ontvangen. Toch ontbreekt de connectie met de liedjes die hij vertolkt. Logischer is het als Maan en Typhoon opkomen voor het gezamenlijke ‘Als Ik Je Weer Zie‘.

Tijdens deze gastoptredens zijn ook oud bandleden Kasper van Kooten en Diederik van Vleuten van de partij. Ze nemen voor een paar nummers de plek in van de nu vaste band die Acda en De Munnik begeleiden. Twee speciale vermeldingen moeten er zijn voor JB Meijers die op alle gitaren weer de sterren van de hemel speelt en het enige bandlid dat zijn hele leven bij Acda en De Munnik zit, David Middelhof.

Meezingfestijn

Acda en De Munnik zijn op hun best als ze al het nostalgische speelplezier in zichzelf naar boven halen bij de oude nummers. De speelsheid spat er vanaf bij ‘Bij Haar Zijn‘, de lampjes schijnen bij ‘Lopen Tot De Zon Komt‘ en het Vondelparktheater wordt nagebouwd tijdens ‘Vondelpark Vannacht‘. De reguliere set wordt na een kleine twee uur afgesloten met een van de bekendste Nederpop klassiekers, ‘Het Regent Zonnestralen‘. Als de zaal al niet los was, kwam het nu echt op gang. Gejuich stijgt op, iedereen op zitplekken veert overeind, vrienden worden vastgeklampt en iedereen zingt volop mee.

In de toegift wordt publieksfavoriet ‘Henk‘ gespeeld, omdat het ook wel een beetje onze avond is, aldus Thomas Acda. Hierna blikken de heren vooruit op de toekomst. Wat gaat er allemaal nog komen na de reünie? Want zoals ze zelf zeggen is het vuur nog niet gedoofd. Met deze vraag en set afsluiter ‘Als Het Vuur Gedoofd Is‘ worden wij weer naar huis gestuurd.

Photo credit: Nikki Born / Festileaks.

Pinkpop 2024?

Pinkpop programmeur Rob Trommelen gaf eerder dit jaar al aan dat Acda en De Munnik hoog op het verlanglijstje staan voor de editie in 2024. Na eerdere succesvolle Nederpop passages van Guus Meeuwis in 2017 en de reünie van Doe Maar in 2017, lijken Acda en De Munnik de logische opvolger. Maar ook een passage op een festival als Concert At Sea zou niet misstaan. En laten we eerlijk zijn, een uur lang Nederpop klassiekers over de weide horen schallen. Wie heeft daar geen zin in? Als de heren een ding bewijzen in de Ziggo Dome, is dat zij er klaar voor zijn en het publiek erop zit te wachten.

Setlist

 1. De kapitein, deel II
 2. Niet of nooit geweest
 3. Ren Lenny ren
 4. Verkeerd verbonden
 5. Laat me slapen
 6. Het woord is aan
 7. Dag Esmee
 8. Groeten uit Maaiveld
 9. Mooi liedje
 10. Ik hou van jou
 11. Mijn houten hart (De Poema’s cover) (met Van Dik Hout)
 12. Zij maakt het verschil (De Poema’s cover) (met Van Dik Hout)
 13. Als je bij me weggaat(met Guus Meeuwis)
 14. Het geeft niet (met Guus Meeuwis)
 15. Als ik je weer zie (met Maan & Typhoon)
 16. De stad Amsterdam
 17. Tussendoor
 18. Morgen wordt fantastisch
 19. Bij haar zijn
 20. Vondelpark vannacht
 21. Lopen tot de zon komt
 22. Drie keer vallen
 23. Hoogmoed en de val
 24. De kapitein
 25. Naar huis
 26. Het regent zonnestralen
  Encore
 27. Beatles en de buren
 28. Henk
 29. Als het vuur gedoofd is