Dit zijn de opvallendste acts op de line-up van Pinkpop 2024

Foto: Bart Heemskerk

Pinkpop 2024 heeft haar eerste acts bevestigd. Alle namen samen vormen een atypisch Pinkpopaffiche: geen grote rock mastodonten die al jaren over het festivallandschap heersen bovenaan de poster, maar een nieuw geluid dat over de renbaan in Landgraaf gaat klinken. Dit zijn de opvallendste acts in de eerste aankondiging van Pinkpop 2024.

Photo credit: Femke Valks / Festileaks

Nieuwe headliners

Laten we bij de headliners beginnen. De eerste festival dag wordt afgesloten door Måneskin. Deze Italianen kennen we natuurlijk nog als winnaars van het Eurovisie Songfestival in 2021. Sindsdien heeft hun populariteit een grote vlucht genomen. Op de 2022 editie speelde de band al op Pinkpop als sub voor Pearl Jam en begin 2023 in een stijf uitverkocht Ziggo Dome. In 2024 doen de rockers een rondje grote festivals waaronder Rock Am Ring, Rock Werchter en dus Pinkpop. Dit wordt de eerste keer voor deze act als headliner, dus we verwachten een grote productie om de show te ondersteunen.

Op de tweede dag staat de Schotse DJ Calvin Harris als afsluiter geboekt. Na eerder al grote festivals als Coachella, Primavera Sound en Sziget dansend de nacht in te sturen, zal hij dat nu op Pinkpop doen. Pinkpop heeft eerder elektronische acts als headliners neer gezet. Denk aan Faithless, The Prodigy of minder lang geleden Martin Garrix en Armin van Buuren. Dat het een succes kan worden staat dus zeker vast.

Op de laatste dag is het de beurt aan de grootste headliner van het stel. Ed Sheeran verkoopt inmiddels met gemak stadions uit. Zo stond hij in 2022 nog tweemaal in de Johan Cruijf Arena. Na tien jaar komt hij terug op Pinkpop en is hij van middagact doorgegroeid naar headliner. Met zijn ‘+-=÷ב tour zal de Brit nummers uit zijn hele carrière ten gehore brengen. Daarnaast staat met Sam Smith nog een topact voor hem op de planken. Samen zorgen voor een sterke basis op de zondag.

Photo credit: Nikki Born / Festileaks.

Blik op nieuw Pinkpop publiek

Naast de headliners staan er tussen de aangekondigde namen genoeg opvallende acts. Artiesten als Sam Smith, Froukje, Nothing But Thieves en Hozier hebben een dedicated fanbase onder jonge bezoekers, die in Nederland voor uitverkochte zaal na uitverkochte zaal zorgt. Niet alleen zijn deze fans hartstikke plichtsgetrouw naar hun favoriete artiest, ook laten ze enthousiast van zich horen. Wij verwachten uit volle borst meegezongen anthems, gegil en veel story’s op de socials.

Naast al deze jonge acts staan er ook veel acts die de doorgewinterde festivalganger al vaker heeft gezien. De vaste Pinkpop-bezoeker heeft veel acts zelfs niet al te lang geleden gezien. Froukje, Royal Blood en Greta Van Fleet stonden nog in 2022 op Pinkpop. Een artiest als Davina Michelle speelde in 2019 de tent plat, nu mag ze hetzelfde op de Mainstage proberen. Een speciale vermelding gaat naar Nothing But Thieves. De Britse band staat voor de vierde keer op Pinkpop na eerder 2016, 2018 en 2022 er te hebben gespeeld. Ze zijn nog niet bij het aantal van Anouk met zeven keer, maar ze komen snel dichterbij.

Dan valt ook de boeking van Louis Tomilson op. Dit oud-lid van One Direction is niet de eerste van de groep die op Pinkpop terechtkomt. Vorig jaar stond Niall Horan nog op het affiche en Liam Payne was oorspronkelijk voor de editie van 2020 geboekt voordat die om bekende redenen werd gecanceld. Het lijkt erop dat Pinkpop de One Direction bingokaart wil volspelen. Dit betekent misschien wel goed nieuws voor een toekomst met Harry Styles als headliner?

Limp Bizkit
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

Pinkpop vergeet de rock niet, maar de indie wel

Op het eerste gezicht lijkt het erop dat Pinkpop steeds meer richting de pophoek verschuift. Toch zijn er nog meer dan genoeg gitaren te vinden op de planken. Van de beukende riffs van Royal Blood tot de uitgerekte solo’s van Greta van Fleet. Oude nostalgie acts zoals Limp Bizkit en Avril Lavigne zijn nog gewoon aanwezig. Alternatieve rockacts zoals Polyhia en Jane's Addiction vinden ook hun weg richting het zuiden van Nederland.

We blijven wel op onze honger zitten wat betreft de indie acts. Waar voorgaande jaren artiesten als Courtney Barnett, The War on Drugs en Warpaint geboekt werden, schitteren dit soort bands in de eerste drop door afwezigheid. Hierdoor zit er wel meer lijn in de programmering van 2024. Pinkpop lijkt zich te focussen op een Pop/Rock festival zijn en de eerste batch namen sluiten daar naadloos bij aan.

Photo: Roger Neve

Typische en niet zo typische Pinkpop namen

Sommige artiesten kon je lang van tevoren opschrijven voor Pinkpop 2024. Zo is de boeking van Acda en De Munnik een logische nu alle aandacht van de reünie op hun staat. Nathaniel Rateliff komt zijn afzegging van vorig jaar goed maken. Omdat er elk jaar een singer-songwriter met de naam James moet staan, hebben ze dit keer James Arthur van stal gehaald. Ook Loreen is een misschien ietwat verassende boeking, maar zeker een logische. Naar haar tweede Eurovisie Songfestival winst zal ze genoeg mensen naar het podium lokken. We kunnen het voorstellen dat ze een jaloerse blik zal werpen naar eenvoudig winnaar Maneskin op het hoogste schavot.

Dan zijn er traditiegetrouw nog een paar niet typische boekingen die zeker het vermelden waard zijn. Te beginnen bij Pendulum. Drum-‘n-bass heeft nog nooit zo hoog op Pinkpop gestaan. De show van de Australiërs leent zich voor het donker, dus het is te hopen dat ze in de tent staan. In eerste instantie lijkt die aan de kleine kant, maar zo’n productie wil je ook niet op het grote veld in de volle zon neerzetten. De instrumentale progressieve rockers van Polyphia en de house van Tinlicker zijn ook vreemde eenden in de bijt. Tijdens Adé stond Tinlicker nog in het Concertgebouw en nu op Pinkpop. Is er een groter contrast denkbaar?

Discussieer mee

Wil je jouw mening laten weten over de eerste namen? Of denk je al meer te weten over de rest van de line-up van Pinkpop 2024? Speculeer dan lekker verder op het Festileaks Festival Forum. In het Pinkpop 2024-topic wordt er lustig op los gediscussieerd.

Liever via WhatsApp in contact komen met andere festivalgangers? In onze Festifans WhatsApp-community vind je een speciale groep specifiek gericht op fans van Pinkpop.

Pinkpop Logo

Pinkpop 2024

Locatie
Nederland
Landgraaf, Nederland
Datum 21-23 juni 2024
Line-up
Ed Sheeran
Calvin Harris
Måneskin
Tickets Kopen