ESNS 2024: 7 tips voor Noorderslag 2024

Noorderslag 2024, de grande finale van het Eurosonic Noorderslag festival, is de plek waar de Nederlandse muziekscene schittert. Na drie dagen internationaal talent op Eurosonic, neemt Noorderslag je zaterdag mee in een muzikale ontdekkingsreis in de Oosterpoort in Groningen. Hier zijn 7 onmisbare acts die je moet zien tijdens deze viering van Nederlands beste nieuwe muziek.

Staat je planning voor Eurosonic ook nog niet vast en kun je wel wat inspiratie gebruiken? Check dan hierna ook deze 13 parels van het internationale programma.

Cocobolo

Genre: Psychedelische rock / Funk
Wanneer: zaterdag 20 januari, 17:00 – 17:45
Waar: Marathonzaal

Het is dan midden winter, maar met de muziek van Cocobolo waan je je alsnog even in het zonnetje. De instrumentale mix aan funk en psychedelische rock is de perfect soundtrack voor tijdens het surfen of gewoon tijdens het liggen in het park. De band schrijft hun nummers met een beeld en titel als uitgangspunt. Dat zorgt voor een dynamisch album – afgelopen jaar uitgekomen – waarop het plezier eraf spat. Dansen mag, maar dat hoef je niet goed te kunnen volgens albumtitel Songs for Bad Dancers. Dat scheelt weer.

CHARLOT

Genre: Pop
Wanneer: zaterdag 20 januari, 18:30 – 19:15
Waar: Marathonzaal

Voor liefhebbers voor Agnes Obel en Aurora is daar CHARLOT. Deze Rotterdamse zangeres maakt engelstalige pianoliedjes om even lekker bij weg te dromen. De piano maakt daarnaast vaak genoeg plaats voor synthesizers en flinke kickdrums, wat zorgt voor een dansbaar geheel waar de rust in bewaard blijft. Dat ze er wat van kan heeft CHARLOT al eerder mogen bewijzen tijdens een paar indrukwekkende voorprogramma’s voor Froukje, Wende en Oliver Tree. Nu nog tijdens Noorderslag. Komt vast goed.

comforter2

Genre: Elektronisch / Dancepop / Indie
Wanneer: zaterdag 20 januari, 20:45 – 21:30
Waar: Binnenzaal

Voor de elektronisch muziekliefhebber moeten de leden van deze band wel bekend voorkomen. Op zang horen we namelijk Nederlandse indiepopzanger Meetsysteem, en verder zijn dj’s Tammo Hesselink en DJ Mary bandleden. Samen vormen ze elektronisch georiënteerde indieband comforter2. Hun debuutalbum, dat vorig jaar uitkwam, klinkt soms als elektronische dansvloermuziek, dan weer als duistere synthpop, dan weer als percussiegevulde indie. Perfect voor de zwaarmoedige danser.

Noor

Genre: Pop
Wanneer: zaterdag 20 januari, 21:30 – 21:45
Waar: Nieuw Nederlands Peil

Lieflijke popliedjes in de moedertaal. Dat is Noor in een notendop. De Amsterdamse bezong in de zomer van 2021 op TikTok haar meest kwetsbare gevoelens in ‘In de war’. En met een klein viraltje onder haar arm ging ze daarna aan de slag met haar eerste EP die in 2022 uitkwam. Hierop staan nog meer van die prachtige vocalen over simpele instrumentatie. Dat belooft even wegdromen op Noorderslag. 

Dorpsstraat 3

Genre: Post-punk / Synthwave
Wanneer: zaterdag 20 januari, 21:30 – 22:15
Waar: Marathonzaal

Post-punk is helemaal terug, blijkt al een tijdje. De muziek van Dorpsstraat 3 valt dan ook preciesin dat straatje en combineert het met synthwave. Denk Joy Division meets Kraftwerk. Het resultaat is een melancholische sound die toch eigentijds klinkt. De sombere Nederlandstalige teksten eroverheen maken het geheel compleet.

Rens, Jaïr & Ome Uncle

Genre: Rap / Pop
Wanneer: zaterdag 20 januari, 22:45 – 23:15
Waar: Kelder

Op plaat klinkt het al hartstikke gezellig: Rens, Jaïr & Ome Uncle. Deze drie Amsterdammers maken namelijk een prettige een mix van rap en elektronische pop, met een goede dosis funk. Maar op het podium, dan komt het pas écht los. Volledig bedekt in eigen zweet springen ze van de ene kant naar de andere kant van de stage. En ze nemen het publiek gegarandeerd mee. Een festival sloopact pur sang. 

Pol

Genre: Indiepop / New Wave
Wanneer: zaterdag 20 januari, 23:00 – 23:45
Waar: Marathonzaal

De inspiratie is duidelijk bij de gebroeders Pol: de jaren ‘80 new wave is niet alleen te horen, het is ook te zien. Een korte scroll op hun Instagrampagina en je wordt direct overdonderd door wit geschminkte gezichten, wijde broeken en witte blousen. Het duo is onmisbaar geïnspireerd door The Cure, Depeche Mode en Visage. Bij hun show in Bitterzoet deed de toetsenist van die laatste zelfs een paar plaatjes mee. Pol kan door deze overduidelijke inspiratiebron bijna voelen als een tribute-act, maar dat maakt niet uit als je muziek zo catchy is.