Eurosonic 2024 tips: deze 13 acts mag je absoluut niet missen

Eurosonic staat weer voor de deur. Niet alleen steevast het warmhoudertje tijdens de kille, festivalloze winter, maar ook het orakel waar we een eerste glimp opvangen van de rijzende sterren die in de zomer hoge ogen gaan gooien. 299 acts uit 39 landen strijken neer in Groningen. Om het overzichtelijk te houden een aantal tips: deze 13 acts mag je zeker niet missen op Eurosonic 2024.

De acts staan chronologisch gesorteerd op het moment dat ze optreden, van woensdag tot en met vrijdag. Check daarna ook onze aanraders voor Noorderslag op zaterdag. Tijd om je blokkenschema en markeerstift erbij te pakken.

Artificialice (PL)

Genre: Pop / Electronic
Wanneer: woensdag 17 januari, 19:30 – 20:10
Waar: Grand Theatre (main)

Elk jaar wijst Eurosonic een focusland aan waarvan er extra veel acts op het programma staan; dit jaar is dat Polen. Op woensdag trapt het festival gelijk af met deze intrigerende Poolse artiest. De elektronische muziek van Artificialice kenmerkt zich als een soort muzikale koorddansact. Waar ze je het ene moment naar zich toe hengelt met een intiem en minimalistisch geluid à la SOHN, overrompelt ze je een seconde later met meedogenloze elektronica die doet denken aan Arca.

CMAT (IE)

Genre: Pop
Wanneer: woensdag 17 januari, 22:10 – 22:50
Waar: Stadsschouwburg

CMAT is ons kikkerlandje inmiddels wel gewend. De country-popzangeres trad begin 2022 al op in Paradiso tijdens London Calling en vorig jaar op Down The Rabbit Hole 2023. Wel stond ze in beide gevallen op een relatief klein podium. Met een flink stembereik in haar zang en een goed gevoel voor humor in haar teksten, scoort de Ierse via Eurosonic hopelijk gauw hogere plekken op de affiches.

Kleine Crack & Slagter (BE)

Genre: Hip Hop
Wanneer: donderdag 18 januari, 20:10 – 20:50
Waar: Simplon (main)

We gaan de kelder in! Met de vuige, noisy, duistere beats van vaste producer Slagter, is Kleine Crack een hip hop act om bij een liveshow van te smullen. Songtitels als ‘Haatachtig’, ‘Voel De Pijn’, en ‘€6666 Verse’ geven een aardige indicatie van de muziek die je kunt verwachten. Bij het Nederlandse publiek heeft de rapper al enige bekendheid genoten via Burning Fik, het label van Faberyayo en Abel van Gijlswijk. Met een prominente spot op Eurosonic is straks hopelijk de rest van Europa aan de beurt.

Ana Lua Caiano (PT)

Genre: Electronic
Wanneer: donderdag 18 januari, 22:10 – 22:50
Waar: Mutua Fides

Ana Lua Caiano is een kunstenaar in de breedste zin van het woord. Van cinematische composities tot audiovisuele kunstinstallaties, niets is haar te gek. Die brede artistieke visie zie je terug in de aandacht waarmee de videoclips voor haar muziek zijn gemaakt. En ook in haar muziek zelf is ze innovatief: ze combineert traditionele muziek (Portugese fado) met moderne muziekstijlen. Een bewezen strategie die de afgelopen jaren internationaal succes bracht voor verschillende, uiteenlopende artiesten.

yunè pinku (GB)

Genre: Electronic
Wanneer: donderdag 18 januari, 23:30 – 00:10
Waar: Grand Theatre (main)

Sofia Kourtesis, Jayda G, I. Jordan, Logic1000, Avalon Emerson. Stop ze in een blender en je krijgt zo ongeveer de muziek van yunè pinku. Ze maakt uitermate fris klinkende beats, geïnspireerd door de UK ravemuziek waar ze mee opgroeide. Combineer dit met haar fluweelzacht klinkende stemgeluid, en je hebt met elke plaat een perfecte atmosferische soundtrack te pakken om ’s nachts door de stad te cruisen. Of om op te dansen tijdens haar set op Eurosonic, natuurlijk.

Parbleu (IT)

Genre: Alternative
Wanneer: vrijdag 19 januari, 00:50 – 01:30 (de nacht van donderdag op vrijdag)
Waar: Grand Theatre (main)

Bewaar overigens wel genoeg dansbenzine voor Parbleu. Deze achtkoppige groep uit Italië brengt zo veel verschillende muzikale invloeden bij elkaar dat hij haast niet samen te vatten is. Maar bewegen zul je! Om het simpel te maken: wie de afgelopen festivalzomers het voorrecht had om een optreden van Nu Genea bij te wonen, zal zich ook niet gauw vervelen bij dit uptempo funkfestijn van disco, afrobeat, jazz, tropicali, en elk ander denkbaar subgenre dat zomers en dansbaar klinkt.

Zamilska (PL)

Genre: Electronic
Wanneer: vrijdag 19 januari, 00:50 – 01:30 (de nacht van donderdag op vrijdag)
Waar: Simplon (upstairs)

Geen zorgen! Er is niets mis met de speakers in de Simplon. Nee, dat oorverdovende gedreun dat je hoort tijdens de show van Zamilska hoort er gewoon bij. De Poolse producer specialiseert zich in hypnotiserende bunkerbaslijntjes die klinken alsof ze uit de onderwereld komen. Dit vult ze hier en daar aan met afstandelijk klinkende, echoënde stemgeluiden voor maximaal griezelig effect. Ze wist met deze muziekstijl al complimenten te innen van onder andere Nine Inch Nails en Iggy Pop.

Le Boom (IE)

Genre: Electronic
Wanneer: vrijdag 19 januari, 01:30 – 02:10 (de nacht van donderdag op vrijdag)
Waar: Simplon (main)

Deze Ierse broers brengen overal waar ze gaan de dansvloer met zich mee, zo funky, dansbaar en energiek zijn hun beats. Le Boom heeft ook een aardige live reputatie opgebouwd, door de indrukwekkende shows waarbij ze vol aanstekelijk enthousiasme live de synths en percussie aan elkaar knopen. Het wordt moeilijk om hier níét nog even af te dansen aan het einde van de donderdagnacht.

Viji (AT)

Genre: Indie Rock
Wanneer: vrijdag 19 januari, 20:50 – 21:30
Waar: All Round

Alles aan Viji schreeuwt 90’s. Over het algemeen natuurlijk geen slechte eigenschap als het om muziek gaat. Van de shoegazey gitaren, de hoorbare inspiratie van Sonic Youth in de melancholische atmosfeer, tot de enigszins heroin chic aesthetic van de Oostenrijkse zangeres. Ze bestempelde zichzelf eerder al als “emo punkrocker”, wat een goede voorbode is voor een levendig optreden. Heb je een clash in je blokkenschema en moet je haar show missen? Geen nood: in het weekend van 17 en 18 mei staat Viji in Paradiso tijdens London Calling.

Nusantara Beat (NL)

Genre: Indie
Wanneer: vrijdag 19 januari, 22:50 – 23:30
Waar: Maas (main)

Je kunt tot op heden pas vijf liedjes streamen van Nusantara Beat. Toch scoorde de Amsterdamse groep met Indonesische roots al gigs op Lowlands 2023 en Down The Rabbit Hole 2024 (bij deze dus alvast de gouden tip voor de mensen die niet naar Eurosonic, maar wel naar Rabbit gaan). Schokkend is dat niet als je eens een plaat van ze opzet. De warme psych folk gebaseerd op traditioneel Indonesische muziek uit de jaren ’60 schreeuwt haast om een zonovergoten festivalweide als decor.

Klawo (PL)

Genre: Soul & Jazz
Wanneer: vrijdag 19 januari, 22:50 – 23:30
Waar: Simplon (main)

Dit jazzensemble uit Gdańsk begon in 2019 als een pure live act, waarbij veel gebruik werd gemaakt van improvisatie. Pas veel later doken de zeven leden van Klawo ook de studio in. Het debuutalbum kwam in 2022 uit, met invloeden van psychedelica tot Afrobeat en van hiphop tot funk. Door de rustgevende sound en de dromerige vocals van Alicja Sobstyl heeft de muziek veel weg van Hiatus Kaiyote. Een goed moment om even te kalmeren na bijna drie volle dagen Eurosonic.

Jann (PL)

Genre: Pop
Wanneer: vrijdag 19 januari, 23:30 – 00:10
Waar: Stadsschouwburg

Wie denkt dat er op ESNS alleen alternatieve acts staan, heeft het mis. Neem Jann, een rechttoe rechtaan popzanger die je prima op SkyRadio zou kunnen horen. Vorig jaar deed hij mee aan de nationale editie van het Songfestival in Polen. Hij werd tweede met het liedje ‘Gladiator’, wat alle heerlijke dramatiek heeft van een goed Songfestivalliedje. Daarmee greep hij net naast het wereldtoneel als de Poolse inzending voor Eurovision. Op Eurosonic doet hij nog een poging tot internationale faam.

Lynks (GB)

Genre: Pop
Wanneer: vrijdag 19 januari, 23:30 – 00:10
Waar: Grand Theatre (main)

“Save the best for last”, moeten de programmeurs van Eurosonic gedacht hebben. Lynks is (zoals de naam doet vermoeden) een echt podiumbeest. En een opvallende verschijning, in zijn Leigh Bowery-achtige gimpsuits van afwisselende dierenprint. Alsof hij rechtstreeks van een Alexander McQueen catwalk af komt.

Zijn uptempo popliedjes doen denken aan Dorian Electra en gaan veelal over twee thema’s: queer emancipatie en de draak steken met hetero mannen. Afgelopen najaar trad hij al op in de Melkweg in Amsterdam, nadat Joost van Bellen hem had gevraagd voor zijn jaarlijkse ADE-feestje. Met die stempel weet je dat je met een excentrieke artiest te maken hebt.