Festivals van de toekomst: 5 panels op ESNS 2023 waar we naar uitkijken

Photo: Bart Heemskerk

Leuk natuurlijk, al die opkomende bandjes tijdens Eurosonic Noorderslag 2023. Maar in Groningen wordt er ook keihard overlegd over de toekomst van festivals. Dit zijn de conferentie-panels waar wij het meest naar uitkijken.

De tips staan op chronologische volgorde. Lees ook onze tips voor Eurosonic en die voor Noorderslag.

The Festival Panel

Door: Eurosonic Noorderslag
Wanneer: donderdag 19 januari, 13:30 – 14:30
Waar: De Oosterpoort, Back 8

Het eerste panel is ook meteen de meest populaire. Zoals elk jaar heeft de organisatie vier bekende Europese festivals uitgenodigd. Vertegenwoordigers van Roskilde Festival in Denemarken, Colours of Ostrava in Tsjechië, Les Eurockeennes de Belfort in Frankrijk en Superbloom in Duitsland gaan samen in gesprek over wat hun evenementen zo uniek maakt. Onder het toeziend oog van Greg Parmley (fun fact: hij is de recordhouder voor meest bezochte festivals in 30 dagen) zullen ze het natuurlijk ook hebben over hoe deze festivals de covid-jaren zijn doorgekomen. Als inkijkje in de huidige festivalwereld is dit panel een perfecte start van ESNS.

Photo: Krists Luhaers / Roskilde Festival

Ticketing (R)evolution

Door: EPIC, Stichting Weet Waar Je Koopt
Wanneer: donderdag 19 januari, 15:00 – 16:00
Waar: De Oosterpoort, Back 13 (up)

Panels over ticketing zijn vaak de meest levendige van de hele conferentie. De belangen van verschillende partijen botsen flink en in 2020 vlogen de aanwezigen elkaar bijna in de haren. Dit jaar gaan Henk Schuit van Eventim en Janis van Lokven van Weet Waar Je Koopt in gesprek met SP-kamerlid Peter Kwint. Samen zullen ze het hebben over de nieuwste ontwikkelingen binnen de ticketwereld: dynamic pricing, mobile-only tickets en de laatste wetgeving. Met op de achtergrond het onderzoek van de Amerikaanse overheid naar vermeende wanpraktijken van Ticketmaster en Live Nation tijdens de kaartverkoop voor Taylor Swift, is ticketing dit jaar helemaal een hot topic.

Going Green, the Music Sector in Conversation with the EU

Door: Eurosonic Noorderslag
Wanneer: donderdag 19 januari, 16:30 – 17:30
Waar: De Oosterpoort, Back 12 (up)

Duurzaamheid is zoals gebruikelijk een enorm buzzwoord op ESNS. Er zijn nu zoveel panels over dit onderwerp dat sommige zelfs tegelijk plaatsvinden. Maar dit gesprek tussen de muzieksector en de Europese Unie is wel één van de meer veelbelovende. De EU heeft als doel om in 2050 volledig klimaatneutraal te zijn, wat betekent dat festivals ook flink aan de bak moeten. Hoe het er op dit moment voorstaat, wat er allemaal nog moet gebeuren en hoe de EU daar eventueel bij kan helpen, daar gaat het in dit panel over.

Pohoda 2019
Photo: Martina Mlcuchova / Pohoda Festival

Promoting for the elite? Part 2

Door: Eurosonic Noorderslag
Wanneer: vrijdag 20 januari, 12:00 – 13:00
Waar: De Oosterpoort, Back 9 (down)

Uit Brits onderzoek is gebleken dat de helft van de concertgangers minder tickets koopt door de hoge prijzen. En tegelijkertijd bieden evenementen steeds meer VIP-arrangementen aan. Is livemuziek te duur geworden en zijn festivals alleen nog maar voor de elite? Kunnen organisatoren daar überhaupt iets aan doen? Festivaldirecteuren Ide Koffeman van Down the Rabbit Hole en Michal Kaščák van Pohoda Festival, een bijzonder en onafhankelijk festival in Slowakije, spreken hierover met Clementine Bunel van boekingskantoor Wasserman. Wij zijn zeer benieuwd naar de uitkomst van dit stukje zelfreflectie.

Future Fit Festival

Door: Yourope / 3F
Wanneer: vrijdag 20 januari, 16:30 – 17:30
Waar: De Oosterpoort, Front 2

Uiteindelijk zijn we natuurlijk benieuwd naar één centrale vraag: hoe ziet het festival van de toekomst eruit? Gelukkig organiseert Yourope, de Europese vereniging van festivals, dit panel om alle verschillende thema’s op te sommen. Samen met Pavla Slivova van Colours of Ostrava en Stephan Thanscheidt van FKP Scorpio (het bedrijf achter Best Kept Secret, Indian Summer en vele internationale festivals) bespreken ze de invloed van klimaatverandering, de pandemie, oorlog en inflatie. De zomer van 2022 was er één van logistieke uitdagingen, dus hoog tijd om na te denken over hoe festivals zich kunnen voorbereiden op de toekomst.

Eurosonic Noorderslag Logo

Eurosonic Noorderslag 2023

Locatie
Nederland
Groningen, Nederland
Datum 18-21 januari 2023
Line-up
Coloray
Mainline Magic Orchestra
Merol
Tickets Niet meer beschikbaar.