Adele naar Lowlands? Natuurlijk niet

Op internet circuleert de afgelopen dagen het bericht dat Adele misschien wel naar Lowlands zou komen: onder andere 3FM, Cosmopolitan en TeenMag brengen dat gerucht. Maar don’t get your hopes up: dat gaat niet gebeuren. Dit is waarom.

De publicaties baseren de geruchten op het huidige tourschema van Adele. Zij maakte deze maand bekend dat ze tien exclusieve zomerconcerten geeft in München. Het woord “exclusief” is op zich redelijk zwartwit, maar dat weerhoudt de Nederlandse geruchtenmolen er blijkbaar niet van om te speculeren over een mogelijke headlineshow van de Britse zangeres op Lowlands 2024. Laten we dan toch maar even samenvatten waarom de kans hierop nul is, zodat niemand valse hoop hoeft te krijgen.

1. De concerten in München zijn exclusief

Deze kan niet vaak genoeg benadrukt worden. De shows zijn aangekondigd als de enige in Europa in 2024. Er komen er dus simpelweg geen bij elders.

2. Adele speelt niet op festivals

Adele speelt bovendien niet op festivals. In de afgelopen 10 jaar maakte ze slechts één keer een uitzondering: voor het Engelse Glastonbury in 2016. Dat is zo ongeveer het enige festival ter wereld dat het af en toe lukt dit soort mega-acts, die in principe buiten bereik zijn voor festivals (zoals ook U2, Beyoncé of Kanye West), toch te strikken. Dat komt door de internationale statuur van het festival, de enorme wereldwijde persaandacht die het krijgt en de non-profitgedachte en daarmee gepaarde goodwill voor het festival. Niet direct dezelfde league als Lowlands.

De enige keer dat de zangeres op een Nederlands festival stond, was op North Sea Jazz 2009. Dit was het jaar na haar doorbraak, met pas een handjevol hits op haar naam. In de tussentijd heeft Adele nog drie albums uitgebracht en vlogen er ruim 100 miljoen platen over de toonbank. Ze werd daarmee de bestverkopende muzikant ter wereld van het afgelopen decennium.

3. Lowlands heeft de headliners al rond

Ook niet onbelangrijk: de headlineslots van Lowlands 2024 zijn inmiddels al gevuld. Fred again.., Goldband en Queens of the Stone Age zijn elk als headliner aangekondigd, en festivaldirecteur Eric van Eerdenburg heeft in een podcast bevestigd dat er dit jaar geen constructies met dubbele headliners komen, zoals vorig jaar het geval was. Geen extra plek dus.

4. Adele past onmogelijk in het budget van Lowlands

Adele is een superster van een andere aard. Ze is waarschijnlijk duurder om te boeken dan het hele huidige Lowlands programma bij elkaar. Om dingen in perspectief te zetten: momenteel is ze nog bezig aan haar concertreeks in Las Vegas, Weekends With Adele. Deze reeks telt honderd shows en leverde een omzet van ruim 2,5 miljoen dollar per show (!) op.

Festivaldirecteur Eric van Eerdenburg zei dat acts als SZA en Foo Fighters al te duur zijn voor het festival. Adele gaat qua prijskaartje nog wel een paar keer over de kop ten op zichte van hen.

5. Het zou ook gewoon een slecht idee zijn

Financieel dus niet haalbaar, maar ook praktisch zou het een slecht idee zijn. Sommige acts zijn te groot voor een festival. Het hele event wordt dan gekaapt door (de fanbase van) één artiest. Adele is blijkbaar zó populair dat haar megalomane, exclusieve concertreeks 800.000 fans naar München gaat trekken. En niet voor een schijntje: goedkoopste tickets zijn 150 euro, wil je enigszins wat kunnen zien kun je minimaal het dubbele neertellen. Voor haar shows in Las Vegas gaan resale tickets soms voor wel $15,000 over de toonbank.

Vertaal dat naar Lowlands en je kunt je voorstellen dat dat chaos wordt. Tickets zijn nu al niet aan te slepen, laat staan als even alle Adele fans zich nog komen mengen. Fans die zich waarschijnlijk dusdanig dedicated zijn dat ze zich niet interesseren voor andere acts op de line-up, wat de sfeer ook allemaal niet ten goede komt. Kortom: slecht plan.

Foto Adele van persbericht Mojo

Tickets voor Adele in München

Misschien rekende je je na alle speculaties dubbel rijk met je Lowlands-ticket in je knuistje. Maar als je Adele wil zien deze zomer, zul je toch een ticket moeten scoren voor een van haar concerten in München. Die tickets zijn vandaag in de verkoop gegaan. Om de hoge prijs voor een ticket te compenseren moet je misschien wel eerst je Lowlands kaartje verkopen.