Waarom een Massive Attack concert zo de moeite waard is

Massive Attack staat op donderdag 27 juni in het Spoorpark van Tilburg, als onderdeel van de evenementenreeks Spoorpark LIVE. Het is alweer even geleden dat de band uit Bristol in Nederland speelde: een show in de buitenlucht dateert zelfs al van tien jaar geleden. Live weet de band, die al decennia meegaat, nog altijd te imponeren. Dit is waarom.

Massive Attack, legendes van de triphop, geven deze zomer een optreden in Tilburg. Nadat hun geplande show op Best Kept Secret 2020 niet doorging door de coronapandemie en de passage op Primavera Sound 2022 door een ziek bandlid moest worden afgelast, zijn ze dan nu eindelijk terug van weggeweest.

De organisatie van Spoorpark LIVE heeft de band voor een exclusieve Nederlandse show weten te strikken. Het optreden is onderdeel van de tour die hen ook langs onder andere de Lokerse Feesten in België en het Deense Northside voert. Wat kunnen we precies verwachten van deze band?

Gastartiesten op het podium

Massive Attack maakt veelvuldig gebruik van gastartiesten bij het maken van hun muziek. Zo is de Jamaicaanse reggae-held Horace Andy te horen op ‘Angel’ en ‘Man Next Door’ van het album Mezzanine. Op grootste hit ‘Teardrop’ worden Robert Del Naja en Grant Marshall vergezeld door vaste gastzangeres Elisabeth Fraser, in de jaren tachtig bekend van Cocteau Twins. Zij kreeg voor deze tracks de voorkeur boven Madonna, die ook door de producer gestrikt zou zijn.

Wat de optredens van Massive Attack zo uniek maakt, is dat deze gastartiesten vaak ook echt live op het podium verschijnen. Beide artiesten tourden bijvoorbeeld mee met Massive Attack tijdens hun laatste tour om de nummers zo authentiek mogelijk te laten klinken. Ook Young Fathers (publieksfavoriet van Best Kept Secret 2023) ging mee met de band en verscheen samen op het podium.

Aan covers is op de gemiddelde setlist ook geen gebrek. Zo voerde de band tijdens hun laatste bezoek aan AFAS Live in Amsterdam voor de Mezzanine Tour 2019 uitvoeringen op van nummers van onder meer The Velvet Underground, The Cure en Ultravox. Deze tracks hebben grote invloed hebben gehad op de totstandkoming van het gelijknamige album.

Photo: Karel Uyttendaele

Nostalgisch dansen

De bas die in vrijwel alle nummers van Massive Attack aanwezig is, wordt gemixt met jazz- en elektronische geluiden. Dat maakt de muziek van Massive Attack gelaagd maar dansbaar. Met ‘Unfinished Sympathy’ heeft de groep zelfs een absolute voetjes-van-de-vloer-klassieker in het repertoire.

De band is al decennialang de vaandeldrager van de triphop en zal met 90’s classics als ‘Angel’ en ‘Safe From Harm’ ongetwijfeld nostalgische gevoelens opwekken. Het is nog niet duidelijk of de aanstaande show ook nieuw materiaal bevat. Als dit zo is, dan zal de appel echter niet ver van de boom vallen, gezien de authentieke muzikale stempel die de groep kenmerkt.

Altijd een boodschap

Massive Attack schuwt het uitdragen van een inhoudelijke, vaak schurende boodschap niet. De groep heeft zich altijd ingezet tegen onrecht in de wereld en maakt het publiek tijdens hun shows hiervan bewust. De afgelopen periode is bijvoorbeeld actief steun aan Palestina betuigd, mede middels het uitbrengen van een EP in samenwerking met Fontaines D.C. en Young Fathers. De opbrengsten hiervan gaan naar Artsen Zonder Grenzen.

Tijdens de vorige tours werd de boodschap gevisualiseerd met beelden van documentairemaker Adam Curtis. De samenwerking leidt tot een prikkelend visueel politiek geëngageerd bombardement dat nauwelijks al tijdens de show te verwerken is. De optredens geven je zodoende huiswerk mee, stof tot nadenken. De trippende beelden van Trump, Britney Spears & Bambi vliegen in de dagen na de show gerust nog een paar keer aan je voorbij. Net zoals de vele in your face statements, quotes en andere visuele confrontaties.

Check ter illustratie deze trailer van Adam Curtis x Massive Attack uit 2013.

Niet achteroverleunen

Waar grote shows tegenwoordig vaak een hoog circusgehalte kennen, vind je het vertier bij Massive Attack in de diepte. De combinatie van muziek en visuals vereist concentratie. Handjes gaan niet omhoog voor de drop, instapklare meezingers blijven achterwege en de videobeelden kun je met halve aandacht niet in de juiste context plaatsen.

Maar als je ervoor gaat, en je laat je meevoeren op de hypnotiserende triphopritmes, dan is je beloning duurzaam. Geen instant gratification, maar muzikale en mentale stimulatie. Ga er dus maar goed voor zitten, want gezien het beperkte tourschema kan het na deze avond zomaar weer een paar jaar duren voordat je opnieuw kan ervaren hoe geweldig voldoenend een Massive Attack show kan zijn.

Er zijn nog tickets beschikbaar voor de show van Massive Attack in het Spoorpark voor 69,95 euro.

Over de auteur ✍️

Ruben Bodelier

Masterstudent Communicatie & Beïnvloeding aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Meestal te vinden in de buurt van zijn elektrische gitaar. Kijkt het meest uit naar Rock Werchter in de zomer en naar Carnaval in de winter. Wisselt naadloos van Kendrick Lamar naar TOOL en dan weer van Pearl Jam naar Lana Del Rey.

Meer van Ruben