Dit waren volgens jullie de 25 beste acts van Best Kept Secret 2023

Photo credit: Lotte Spek / Festileaks

Twee keer knipperen met je ogen en het weekendje Hilvarenbeek zit er alweer op. Na drie zomerse dagen is het tijd om de balans op te maken. Dit waren volgens jullie de vijfentwintig beste shows van Best Kept Secret 2023.

Wij vroegen diverse BKS-bezoekers op het festivalterrein, via onze social kanalen en ons forum een persoonlijke top-3 samen te stellen. We telden alle diverse lijstjes bij elkaar op met als resultaat: de publieks-top 25 van beste optredens van Best Kept Secret 2023! Benieuwd of jouw favoriete acts er tussen staan? Scroll dan snel verder!

De Best Kept Secret 2023 Countdown

25. Dope Lemon
24. Japanese Breakfast
23. Marathon
22. The Comet is Coming
21. Lankum
20. Peach Pit
19. Young Marco
18. Psychedelic Porn Crumpets
17. Sophie Straat
16. The Mars Volta
15. Oscar and the Wolf
14. HAAi
13. Unknown Mortal Orchestra
12. Black Country, New Road
11. Kevin Morby

10. Röyksopp

Het Noorse dj-duo Röyksopp nam de finale van deze editie van Best Kept Secret voor zijn rekening in de TWO en was vastberaden de laatste restjes danssap eruit te persen. Daarvoor namen ze een volwaardig dansgezelschap en een flinke koffer vol lasers mee uit Tromsø. Hits als ‘Do It Again’ en natuurlijk ‘What Else Is There?’ zorgden voor de laatste collectieve jubelmomentjes van het weekend en gooiden een geslaagde negende editie in het slot.

9. Interpol

Interpol en Best Kept Secret kunnen het goed met elkaar vinden. De band rond frontman Paul Banks trad namelijk al twee keer eerder op in de Beekse Bergen. Een goede score, zeker als je bedenkt dat BKS ‘pas’ negen edities op de teller heeft. Drie keer blijkt scheepsrecht, want van de drie passages lijkt die van dit jaar het best te beklijven. Interpol grijpt zaterdag vooral terug naar ouder materiaal, waarbij maar liefst tien van de zestien nummers op de setlist afkomstig zijn van de eerste twee albums. Voor veel fans is het optreden dan ook een feest der herkenning.

8. Alvvays

Alvvays krabbelt uit de indieluwte. Jaren geleden scoorden ze met ‘Archie, Marry Me’ een bescheiden hitje, maar daarna bleef het geruime tijd stil rond Molly Rankin en haar band. Met een hernieuwde energie en het succesvolle album Blue Rev (2022) op zak lijken ze erin te slagen om grotere podia voor zich te winnen en – wellicht belangrijker – voor volle tenten te spelen. Met Arlo Parks gelijktijdig geprogrammeerd op de TWO kreeg Alvvays geduchte concurrentie, maar aangezien The Secret bijna uit zijn voegen barstte (en ze natuurlijk deze mooie achtste plek scoren in jullie eindlijst) lijkt Alvvays de slag om Best Kept Secret te winnen.

7. Nation Of Language

In een zinderend hete The Secret maakt Best Kept Secret kennis met het synthpoptrio Nation of Language. Het blijkt een aangenaam weerzien, want ondanks de ondraaglijke temperaturen – de toetseniste treedt zelfs op in haar ondergoed – wordt er flink gedanst. Terwijl het zweet van het zeil naar beneden drijft, gaan de handen in de lucht en zijn de ovaties niet op één hand te tellen. De renaissance van de jaren-80-sound is nog lang niet op zijn retour, voor Nation of Language is dit waarschijnlijk zelfs nog maar het begin.

Photo credit: Lotte Spek / Festileaks

6. Charlotte Adigéry & Bolis Pupul

Aan onze vrolijke Belgische vrienden de eer om de kar op gang te trekken in de TWO. Adigéry loopt erbij alsof ze net uit de fitnesszaal komt, maar levert dan ook topsport. Het enthousiasme waarmee ze haar cynische, maatschappijkritische teksten scandeert is uiterst aanstekelijk. ‘Go back to your country where you belong’ hoor je immers zelden iemand met een grote glimlach brengen. Pupul kijkt intussen tevreden toe van achter zijn orgeltje, bouwt aan het uiterst dansbare fundament van deze set en zag dat het goed was. No, thank you, Charlotte en Bolis!

5. The 1975

De backstage-koelkast lijkt op vrijdag goed gevuld. Julian Casablancas van The Voidz beledigde eerder op de middag al het BKS-publiek te midden van zijn alcoholroes, maar gelukkig heeft Matt Healy geen kwaaie dronk. Met een fles wijn en een sigaretje zwalkt hij over het podium, terwijl de band de ene aan de andere hit rijgt. Ondertussen bekijkt Matty zichzelf regelmatig goed in een spiegel op wieltjes. Doet hij dan toch aan zelfreflectie? Jazeker. “We’re a fucking good band“, schreeuwt hij namelijk een paar nummers later door zijn microfoon. En daar heeft de Brit ook fucking gelijk in.

Lees de volledige review

4. Aphex Twin

Toegegeven, we waren sceptisch. We hadden een ondraaglijke bak herrie verwacht met tenenkrommende visuals van demonen, perverse gezichten of – ja, echt – poepseks. Het is zo’n show die je alleen besluit te bezoeken ‘omdat je er nou eenmaal toch bent’. Maar dan blijkt, enkele ongrijpbare bevliegingen daargelaten, dat de set van Aphex Twin verrassend toegankelijk is en het visual design gewoon de ogen streelt in plaats van ze met een priem uit je kassen steekt.

Lees de volledige review

3. Caroline Polachek

Met samengeknepen billen bleven we afgelopen week de Instagram-story van Caroline Polacheken. Daar liet ze donderdag al zien dat ze ondanks haar zware bronchitis toch was afgereisd naar Nederland in de hoop dat ze vrijdag voldoende hersteld zou zijn om in Hilvarenbeek op te treden.

Op vrijdagmiddag komt eindelijk het verlossende woord als ze onder luid gejoel het podium betreedt. Aan het begin van haar set vraagt ze nog bescheiden om vocale steun vanuit de zaal, maar die blijkt ze helemaal niet nodig te hebben. De setlist is iets ingekort om zo de nog fragiele stem van Polachek te sparen, maar alles wat ze speelt, brengt ze vol overgave en overtuiging. Een gouden keeltje heeft ze, zelfs een luchtweginfectie kan daar geen verandering in brengen.

2. The Chemical Brothers

Waar generatiegenoten vooral hun grootste successen blijven herkauwen en in de herfst van hun carrière regelmatig verschijnen op zweterige 90s party’s in een sporthal om de hoek, bewijst Chemical Brothers nog altijd op Champions League-niveau te spelen. Alles wordt uit de kast getrokken om te overtuigen. Twee gigantische, bewegende robots met laserogen vullen het podium. Enorme ballonnen stuiteren over het publiek. En, niet te vergeten, de grootste hits knallen door de speakers. De eerste headliner stuurt ons tevreden de nacht in.

Lees de volledige review

Photo: Presskit via Ninja Tune

1. Young Fathers

De drie mannen van Young Fathers kwamen met een missie naar Hilvarenbeek: die hele TWO moet plat. En dat hebben we geweten. Met de defibrillator rechtstreeks op de boezem: zo straalden ze hun energie af op het aanwezig publiek, dat uit de hand at van het Schotse collectief. De set zat vol met publieksfavorietjes, waaronder ‘Get Up’ en ‘In My View’. Maar het dak ging er pas echt af bij ‘Shame’, dat werd onthaald als een ongekroonde koning. Het werd zo’n show die je in een bloedhete TWO letterlijk én figuurlijk de adem beneemt.

Meer Best Kept Secret 2023?

Benieuwd wat je, naast de beste optredens van Best Kept Secret, nog meer gemist hebt? Of alles nog eens op je dooie gemak teruglezen? Check ook onze andere artikelen over Best Kept Secret 2023:

Best Kept Secret Logo

Best Kept Secret 2023

Locatie
Nederland
Hilvarenbeek, Nederland
Datum 9-11 juni 2023
Tickets Niet meer beschikbaar.