De prijzen van Pinkpop door de jaren heen

Pinkpop Kalm Aan Laan
Pinkpop 2017 | Foto: Bart Heemskerk

Waar je jaren geleden voor zo’n €100,- nog een weekendticket kon scoren, is dat nu niet eens genoeg om een dagkaart voor Pinkpop aan te schaffen. De prijzen in festivalland zijn al enige tijd flink aan het stijgen en ook dit jaar blijft die trend doorzetten. In dit artikel nemen we de Pinkpop prijsstijging van de afgelopen jaren eens goed onder de loep (lezen op eigen risico; wij zijn niet aansprakelijk voor een eventuele pre-festivaldepressie).

Menig festivalganger zit momenteel wellicht op diens piek wat betreft de voorpret voor Pinkpop 2024. De acts zijn immers bekend en de timetable is al gedropt. Maar helaas gaan hoge pieken vaak gepaard met diepe dalen, en dit dal zou maar eens eerder kunnen komen dan verwacht. Want terwijl jij nog in je timetable puzzelroes zit en je jezelf al helemaal ziet swingen bij Måneskin of je jeugd herleeft bij Avril Lavigne (toen Pinkpop nog goedkoop was), halen wij je zonder pardoes uit deze droom, terug naar de harde realiteit.

Dan kan dat Pinkpopterrein er nog zo idyllisch uitzien tijdens de voorpret, als je erachter komt hoeveel de prijzen op Pinkpop de afgelopen paar jaar is gestegen, dan is het optreden van de Duitse brassband MEUTE toch iets minder zonnig.

De ticketprijs

Om Pinkpop te bezoeken kan een toegangsticket goed van pas komen. Wanneer je niet het talent van S10 hebt en ook liever niet aan het werk bent op het festival, zul je toch je pinpas moeten trekken om de festivalweide in Landgraaf te betreden.

Zoals we op de bovenstaande grafiek zien, betaalde je in 2006 een kleine €100,- voor 3 dagen Pinkpop. Inmiddels is dat bijna 3x(!) zoveel. Pijnlijk, maar waar.

Wat nog meer opvalt is dat de afgelopen 6 jaar ongeveer evenveel is gestegen als de ticketprijs in de eerste 12 jaar (vanaf 2006 gerekend). Toch vond, procentueel, de grootste stijging in 2007 plaats. Toen werd het ticket met 1/5e van de prijs van het jaar ervoor verhoogd. Toch komt een ticketprijs van €120,- voor een weekend Pinkpop vandaag de dag enkel nog voor in onze dromen.

Wanneer we enkel naar de euro’s kijken vinden we in 2018 de grootste stijging. Die editie stegen de prijzen van weekendtickets voor Pinkpop met €35,- ten opzichte van het jaar ervoor.

Weekendtickets voor dit jaar zijn ‘slechts’ €15,- duurder dan die van 2023. Om heel het weekend op Pinkpop te verblijven betaal je nu €290,-.

De muntprijs

Uiteraard wordt er op een festival als Pinkpop goed gegeten en gedronken. Helaas vind je op het festivalterrein geen voedselbank, waardoor je genoodzaakt bent om Pinkpop muntjes aan te schaffen die je vervolgens weer in kunt ruilen voor een overheerlijke maaltijd in de Kalm Aan Laan.

In tegenstelling tot de ticketprijs is de muntprijs pas in 2018 gaan stijgen. Na jarenlange stabiliteit ging deze munt 6 jaar geleden ineens in prijs omhoog. Dat jaar legde je €2,71 neer voor een muntje op Pinkpop.

De vorige editie behaalde de Pinkpop-token een nieuw record van €3,50 (fun fact: dit was de entreeprijs (in guldens) tijdens de eerste editie). Wat je dit jaar voor een muntje betaalt is nog niet bekend. Echter, kijkend naar de tickets, is de kans vrij groot dat ook deze prijzen van Pinkpop gaan stijgen. Dus wie naast de optredens uitgebreid wil genieten van al het voedsel en de drankjes die Pinkpop rijk is, zal goed moeten gaan sparen.

Wil je nog even niet nadenken over welke nier je moet verkopen om dit jaar Pinkpop te kunnen bekostigen? Duik dan weer even terug in de tijd met alle poster uit de geschiedenis van het festival.

Pinkpop Logo

Pinkpop 2024

Locatie
Nederland
Landgraaf, Nederland
Datum 21-23 juni 2024
Line-up
Ed Sheeran
Calvin Harris
Måneskin
Tickets Kopen