Alle Pinkpop line-up posters sinds 1970

Photo credit: Monique Biermans / Festileaks

Pinkpop is één van de oudste festivals ter wereld dat jaarlijks plaatsvindt. Op vrijdag 21 juni gaat alweer de 53e Pinkpop van start. Tot dan kijken we terug naar de prachtige Pinkpop line-up posters van de edities die onvergetelijke momenten op Pinkpop hebben opgeleverd.

Pinkpop 2024 belooft weer een geweldige editie tegemoet te gaan. Met headliners als Måneskin, Calvin Harris en Ed Sheeran en veel andere namen is het gegarandeerd weer één van de hoogtepunten van de festivalzomer. Het is nog wachten op het volledige affiche, het blokkenschema en natuurlijk het festival zelf. Geduld is een schone zaak, maar elke Pinkpop line-up poster afstruinen is wat ons betreft een nóg veel schonere zaak.

1970

De eerste editie van Pinkpop vindt plaats in 1970. Het bestaat dan nog uit één festivaldag met één podium, en vindt plaats in Geleen. Wie goed op de Pinkpop line-up kijkt ziet dat Golden Earring toen al van de partij was. Een van de grootste Nederlandse bands ooit zou nog meerdere keren op het festival staan, waaronder in 2019. Voor een ticket betaal je op de dag zelf 3 gulden 50, dat waren nog eens tijden… Dat er animo genoeg was voor een popfestival in Limburg blijkt uit het feit dat er meer dan 10.000 bezoekers waren.

1971

Voor wie dacht dat een prijsstijging van 11% veel was, in 1971 kon het nog veel gekker. Van 3 gulden 50 naar 7 gulden 50, meer dan het dubbele! Daar kreeg je dan wel weer een headline-set van Fleetwood Mac, dan nog met de gitaargod Peter Green, voor. Ook de legendarische Nederlandse groepen Shocking Blue en Focus staan op het affiche.

1972

Ook de derde editie van Pinkpop gaat weer van start op de pinkstermaandag. Focus staat net als tijdens de vorige editie weer op het programma, met Jan Akkerman op de gitaar. Zal zijn optreden op Pinkpop hebben meegeholpen aan het feit dat hij een jaar later tot Beste Gitarist ter Wereld werd uitgeroepen door het Engelse muziektijdschrift Melody Maker?

1973

In 1973 zien we voor het eerst het bekende Pinkpop-icoon op de poster terug. De vierde editie trok ongeveer 26.000 bezoekers naar Geleen. Electric Light Orchestra stond ook geprogrammeerd, maar dit optreden moest helaas afgezegd worden.

1974

Vanaf 1974 wordt het festival voor het eerst georganiseerd door Buro Pinkpop. In de organisatie zit dan nog altijd ‘Mr. Pinkpop’ Jan Smeets die tot 2019 de festivaldirecteur zou blijven. De vijfde editie van het festival trok 30.000 bezoekers, helaas werd het geplande optreden van Dave Mason afgezegd.

1975

In 1976 zien we onder andere de hardrock formatie Nazareth op de poster staan. Het bekende nummer ‘Love Hurts’ waarin de pijn in de liefde geweldig dramatisch wordt bezongen was toen al wel uit als single voor de band, maar nog geen hit. Dat zou het pas ver na het optreden op Pinkpop worden. We zijn benieuwd of het toch al zo meegezongen werd als dat het nu wordt.

1976

In 1976 is er voor het eerst een festivalcamping. Het festival verkoopt dan 40.000 kaarten. Vanaf deze editie zijn ook de eerste officiële opnames van het Limburgse festival gemaakt door de publieke omroep. Uriah Heep verving Free, dat het optreden afzei doordat de gitarist Paul Kossoff kort voor het festival overleden was.

1977

Pinkpop blijft maar groeien en trekt op de achtste editie inmiddels 45.000 bezoekers naar het Sportpark Burgemeester Damen in Geleen. Op een koude editie met matig weer kunnen bezoekers genieten van een Pinkpop line-up met The Kinks, Nils Lofgren, Golden Earring en meer acts.

1978

In 1978 heeft Pinkpop voor het eerst minder bezoekers dan het jaar ervoor. Met 42.000 toeschouwers was het gezellig druk in het Sportpark Burgemeester Damen in Geleen.

1979

De piepjonge broekies van Dire Straits én The Police op één dag. Zou daar backstage door Mark Knopfler en Sting de wieg gelegd zijn voor ‘Money for Nothing’? Rush, Elvis Costello en Peter Tosh maken deze affiche nog veelzijdiger en mag met recht één van de beste Pinkpop line-ups ooit genoemd worden.

Met een verkoop van 50.000 kaarten is Pinkpop een gigantisch succes. De enige smet op de dag is dat Mick Jagger al in de coulisse klaarstond om een nummer mee te zingen met Peter Tosh. Jagger bedacht zich op het allerlaatste moment tot groot ontzet van Jan Smeets.

1980

Amerikaans maar toch een beetje Nederlands: hardrockband Van Halen staat op Pinkpop. De broers Eddie en Alex van Halen maken hun enige opwachting op een Nederlands festival ooit in 1980. Wel keert zanger van de band, David Lee Roth, terug in 2019 tijdens het optreden van Armin van Buuren.

1981

The Pretenders en Madness treden nog altijd op, maar de echte blikvanger op deze Pinkpop line-up poster is natuurlijk U2. Op dat moment heeft de groep pas één studioalbum uit. Het is net als The Police maar één van de vele voorbeelden van wereldacts die in hun begindagen op Pinkpop speelden.

1982

In 1982 verkoopt het festival voor de eerste keer sinds jaren niet uit. Door concurrentie van stadionshows gaat de organisatie van Pinkpop een paar zware edities tegemoet. In 1982 zijn er maar 30.000 bezoekers in Geleen.

1983

Vandaag de dag is het haast ondenkbaar maar in 1983 was Doe Maar absoluut niet welkom op Pinkpop. Henny Vrienten en zijn band werden bekogeld met appels door het publiek. Nadat ze in 1982 opener van het festival waren, sloten ze een jaar later een zonnige festivaldag af als headliner.

1984

Met maar 20.000 bezoekers is 1984 financieel gezien geen goede editie v oor Pinkpop. De artiesten op de line-up, waarop onder andere Jimmy Cliff en The Pretenders te zien zijn, krijgen hulp van zonnig weer waardoor het Limburgse festival wat sfeer betreft wel een succes is.

1985

Het dieptepunt wat betreft bezoekersaantallen is in 1984 nog niet bereikt na de daverende successen in de jaren hiervoor. 1985 is namelijk een rampjaar voor Pinkpop; slechts 15.000 bezoekers weten hun weg te vinden naar het Sportpark in Geleen. Het zou het laatste jaar zijn dat zowel de organisatie als de productie alleen door Buro Pinkpop verzorgd worden.

1986

In 1986 vindt Pinkpop de weg naar boven weer terug. Door een samenwerking met organisator Mojo kunnen er weer grotere acts geboekt worden voor het festival. Met headliner The Cure bovenaan de Pinkpop line-up poster is het festival weer stijf uitverkocht. In Geleen genieten 50.000 bezoekers ook nog van acts als The Waterboys, The Cult en Claw Boys Claw. Tot slot wordt de Nu Of Nooit Prijs ook geïntroduceerd.

1987

In 1987 word het festival eenmalig in Baarlo georganiseerd. Eigenlijk zou de Britse groep The Smiths het festival afsluiten, maar net als The Mission zei de groep kort voor het festival af. Lou Reed was de vervanger voor The Smiths en Lone Justice verving The Mission. Op een koude en regenachtige festivaldag waren er 32.000 toeschouwers aanwezig.

1988

Vanaf 1988 wordt Pinkpop gehouden op de drafbaan in Landgraaf. Hier is plaats voor meer bezoekers, podia en een grotere camping. De capaciteit heeft het festival in 1988 nog niet nodig met 36.000 bezoekers, maar gaat het in latere edities wel nodig hebben. In dat jaar staat onder andere Red Hot Chili Peppers voor het eerst op Pinkpop. De funkgroep uit Californië zou nog vaak terugkeren.

1989

De 20e editie van Pinkpop is er eentje om in te lijsten met acts als Pixies en headliner R.E.M. op de line-up. Het affiche, waar ook een speciaal solo-optreden van Elvis Costello op pronkt trekt 40.000 bezoekers naar Landgraaf. Ook wordt Pinkpop opgenomen in het Guinness Book of Records als het oudste jaarlijkse openlucht-popfestival van Nederland.

1990

Hoe dichter we bij het heden komen hoe meer acts we tegenkomen die nog altijd live optreden op grote festivals of in grote zalen in Nederland. Zo hebben in 1990 onder andere The Black Crowes, Melissa Etheridge en Nick Cave & the Bad Seeds hun weg naar Landgraaf gevonden. Op de inmiddels derde editie in Landgraaf komen ruime 40.000 bezoekers af.

1991

De vierde editie van Pinkpop in Landgraaf is een daverend succes. In 1991 pronken Lenny Kravitz, Living Colour en Joe Jackson op de Pinkpop line-up poster. Met ruim 53.000 bezoekers zijn er ook meer festivalgangers dan ooit tevoren op het terrein.

1992

Eddie Vedder springt van de kraan. We zouden hier kunnen stoppen aangezien het waarschijnlijk het meest iconische moment is in de geschiedenis van Pinkpop. Naast Pearl Jam staat ook het andere Grunge-instituut Soundgarden op de poster op de 23e editie van het festival. Alsof dat nog niet genoeg is wordt de dag afgesloten door Lou Reed, waren The Cult, David Byrne, PJ Harvey te bewonderen, en brak Rowwen Hèze door.

Met ruim 55.000 bezoekers zet Pinkpop in 1992 niet alleen een prachtig affiche neer, maar weet het ook de weg omhoog de vinden wat betreft bezoekersaantallen. Tot slot wordt het zaadje voor een tweede festivaldag ook geplant, meer dan de helft van de bezoekers was de avond voor het festival namelijk al aanwezig.

1993

Pinkpop blijft groeien, op de 24e editie reizen 64.000 mensen af naar Landgraaf. In 1993 is het tijd to ‘Let Love Rule’. Lenny Kravitz staat in een fel roze pak op het podium. Bob Forest van Thelonious Monster heeft eerder op de dag al het volledige podium beklommen om hevig onder invloed op het dak te gaan zitten. Tijdens de headliner The Black Crowes valt de stroom uit waardoor het helemaal donker is op het terrein, gelukkig kon de band na een kleine onderbreking hun optreden hervatten.

1994

1.1, dat is de grootte van de aardbeving op de schaal van Rigter tijdens de set van Rage Against the Machine. Door het springen van het publiek dat los gaat op ‘Killing in the Name’ trilt de Limburgse grond. Het zilveren jubileum is met 70.000 bezoekers een ongekend succes. Het festival duurt dat jaar voor het eerst twee dagen en heeft ook voor het eerst maar liefst twee podia.

1995

In 1995 staan er een aantal acts op het programma die nog altijd hoge ogen gooien met hun shows. Onder andere Weezer, Live, dEUS en Faith No More zijn in Landgraaf te vinden. Throwing Muses, dat op het Zuidpodium zou spelen, viel helaas uit.

1996

De editie in 1996 kenmerkt zich weer door het aantal vroeg op de dag geprogrammeerde acts die later in hun carrière festivals zouden afsluiten. Zo genoten ongeveer 60.000 bezoekers van Underworld, Chemical Brothers, Skunk Anansie en Radiohead. Het festival duurt dan ook voor het eerst drie dagen, van de zaterdag voor Pinksteren tot en met Pinkstermaandag.

1997

1997 was een goed jaar voor liefhebbers van donkere muziek met zware gitaren. Tijdens de tiende editie van Pinkpop die in Landgraaf plaatsvindt zul je flink geheadbangt kunnen hebben. Acts als Rammstein, Placebo, Korn en TOOL sieren de poster. Dat deze acts een succes blijken bevestigt het feit dat al deze acts nog meerdere keren zouden terugkeren naar Pinkpop.

1998

Wat jaren eerder gebeurde bij Doe Maar gebeurt dit jaar bij een andere Nederlandse act. Tijdens ‘Nobody’s Wife’ wordt Anouk door een boze fan bekogeld met een ei. Nadat deze haar shirt raakt besluit de zangeres deze uit te trekken en het optreden stoïcijns voort te zetten in haar bh.

Dat dance muziek haar intrede al lang en breed heeft gemaakt is te zien aan het feit dat Faithless in deze periode drie jaar achter elkaar geboekt wordt voor Pinkpop.

1999

In 1999 en de volgende drie edities is het festival volledig uitverkocht. Robbie Williams, die later meerdere malen zou terugkeren als headliner, staat voor het eerst op Pinkpop. Helemaal onderaan de Pinkpop line-up poster is ook System Of A Down te vinden, op dat moment met nog maar met één studioalbum op zak.

2000

In 2000 keert Pearl Jam voor het eerst sinds hun Pinkpop-debuut terug naar Landgraaf. Een van de andere acts zijn de Gallagher-broers met hun band Oasis. Dat jaar debuteren ook, dan nog middelbarescholieren-band, Krezip en niemand minder dan Muse op het festival. Over debuteren gesproken, in 2000 doet ook het iconische roze Amnesty International-hoedje haar intrede.

2001

Tijdens de uitverkochte 2001-editie zijn er weer genoeg acts te vinden die zouden uitgroeien tot wereldacts. Zo schitterden Within Temptation, TOOL, Queens of the Stone Age en The Offspring op de Pinkpop line-up, om er maar een paar te noemen.

2002

Rammstein, Muse, Lenny Kravitz en System Of A Down op één affiche, sterker nog op één dag. Het lijkt gezien de huidige status van deze bands een tikkeltje onrealistisch maar dit toch echt het geval in 2002. Faithless en Live als headliners lijkt in de huidige tijd dan weer wat mager maar was dat in die tijd zeker niet. Di-rect stond er dat jaar voor het eerst en maakte in de zomer van 2023 hun vierde opwachting.

2003

Vanaf 2003 gaat het bergafwaarts met de bezoekersaantallen op Pinkpop. Ondanks acts als Massive Attack, Linkin Park en Audioslave op de line-up poster van Pinkpop verloopt de verkoop maar stroef.

2004

In 2004 zijn de problemen nog niet voorbij voor Pinkpop. Headliner {{Lenny Kravitz} en acts als Muse, Franz Ferdinand en Black Eyed Peas zijn niet genoeg om Pinkpop uit het dal te trekken.

2005

2005 is het absolute dieptepunt qua ticketverkoop. De drie headliners Faithless, The Prodigy en The Chemical Brothers trekken niet meer dan 20.000 bezoekers naar Landgraaf terwijl het concurrerende Rock Werchter uitverkoopt. Een belangrijke reden voor de slechte kaartverkoop is de datum van het festival. Doordat Pinkseren vroegt valt hebben de programmeurs te maken met minder bands die op tour zijn. Vanaf 2006 wordt Pinkpop om deze reden verzet naar een ander weekend als Pinksteren (te) vroeg valt.

2006

In 2006 is Pinkpop financieel gered door wederom een uitverkochte editie. Een affiche met bands als Red Hot Chili Peppers, TOOL en Placebo zorgt ervoor dat ruim 68.000 bezoekers naar Landgraaf trekken waardoor het veld weer vol staat. Verder onderaan de poster zijn ook acts te vinden die zouden doorgroeien tot grote festivalacts, waaronder Alter Bridge en Editors.

2007

In 2007 zijn Matt Bellamy en co voor het eerst headliner op Pinkpop. Daarnaast staan acts als Paolo Nutini en de Britse schoffies Arctic Monkeys voor het eerst op de Pinkpop line-up poster. Een grote domper voor Pinkpop is dat Amy Winehouse te dronken is om op te treden en af moet zeggen. Last minute wordt Krezip opgetrommeld als vervanger, en deed wel nog een ode door te beginnen met Rehab.

2008

2008 zal de boeken in gaan als een van de meest succesvolle edities ooit. Het festival is met de headliners Foo Fighters, Rage Against the Machine en Metallica volledig uitverkocht. Voor Metallica is het pas de eerste keer op Pinkpop.

Dat het Limburgse festival in staat is om drie klappers van dit formaat te boeken is aan een ding te wijten. Pinkpop wordt voor het eerst niet georganiseerd tijdens Pinksteren. Doordat Pinkpop niet meer vastzit aan het pinksterweekend is het in staat om meerdere grote acts vast te leggen die pas later in Europa touren.

2009

Pinkpop heeft een primeur te pakken: Bruce Springsteen staat voor het eerst met zijn E-Street Band op een Europees festival. Depeche Mode moet door ziekte van zanger Dave Gahan helaas verstek laten gaan. Hun vervanger is Krezip waardoor Placebo doorschuift naar de headliner-positie. Verder staan acts als Snow Patrol en het jonge Volbeat op de affiche.

Pinkpop 2010 poster

2010

In 2010 waren er al een aantal artiesten te vinden die deze zomer in Landgraaf te vinden zijn. P!nk, Editors en DeWolff doen dat kunstje deze zomer nog eens over. Met de headliners Rammstein, Green Day en de derde, zo blijkt achteraf, laatste show van The Prodigy op Pinkpop voor het overlijden van Keith Flint was het een prachtige editie.

Pinkpop 2011 poster

2011

Een artiest die anno nu vier keer de Johan Cruijff ArenA uitverkoopt, in 2011 stond Coldplay nog op Pinkpop. De andere headliners waren, zo blijkt verderop in het artikel, graag geziene gasten Kings of Leon en Foo Fighters. Over graag geziene gasten gesproken, het was de tweede keer voor The Script op Pinkpop. Met de opwachting van de band in 2023 staat de teller op maarliefst 6 keer!

Veel traditiegetrouwe PInkpop-gangers zullen zich ook de iconische woorden van Dave Grohl herinneren wanneer hij een regenboog ziet: “There’s a fucking rainbow right there. First rainbow in a rock show I’ve ever seen in my life“.

Pinkpop 2012 poster

2012

In 2012 stond Bruce Springsteen voor de tweede keer op Pinkpop. De wereldster keerde later nog terug naar het Goffertpark in 2013, naar het Malieveld in 2016, en de Johan Cruijff ArenA en de festivalweide in Landgraaf in 2023. De rest van de bovenkant hoefde niet onder te doen voor The Boss met The Cure en Linkin Park als afsluiters. Voor The Cure is het zelfs een terugkeer na 26 jaar naar het Limburgse festival.

Pinkpop 2013 poster

2013

Twee jaar later staan ze er alweer, die graag geziene gasten: Kings of Leon. Ook voor punk-iconen Green Day is het na drie jaar een snelle terugkeer naar Pinkpop. Voor The Killers is het de tweede keer dat ze op de main stage staan. In 2013 mogen ze deze wel voor het eerst afsluiten. Queens of the Stone Age, Ellie Goulding en Tom Odell stonden vorige zomer 10 jaar later ook weer op Pinkpop.

Pinkpop 2014 poster

2014

Ein-de-lijk. The Rolling Stones staan op Pinkpop. Jan Smeets zal als een kind zo blij geweest zijn, en terecht. In 1979 zou Mick Jagger eigenlijk het podium oplopen tijdens de show van Peter Tosh, maar besloot toch anders op het laatste moment. Maar 35 jaar later staat er dan niet één, maar alle vier de Stones op het podium. In 2014 zijn eveneens Arctic Monkeys headliner en ook de onweersbui tijdens de show van Metallica staat in het geheugen van menig Pinkpop-ganger gegrift.

Pinkpop 2015 poster

2015

Een pijnlijk moment in de Pinkpop-geschiedenis. Want hoewel Foo Fighters op de poster staan, speelden ze niet op Pinkpop. Dave Grohl breekt twee dagen voor het geplande Pinkpop-optreden zijn been in Zweden op het podium. Pharell Williams valt in op de zondag. Gelukkig weten Muse en Robbie Williams wél spetterende shows neer te zetten.

Pinkpop 2016 poster

2016

In 2016 was het na The Rolling Stones in 2014 tijd voor nog zo’n grondlegger van de hedendaagse muziek: sir Paul McCartney. Hits als ‘Hey Jude’, ‘Let it Be’ en ‘Blackbird’ galmen over de weide in Landgraaf. De zaterdag ervoor heeft Rammstein het veld figuurlijk in brand gezet en op vrijdag waren Red Hot Chili Peppers de afsluiter.

Pinkpop 2017 poster

2017

Er is waarschijnlijk geen artiest die zoveel tongen heeft losgemaakt in de geschiedenis van het Limburgse festival als pop icoon Justin Bieber. Als even later zijn goede vriend Martin Garrix het podium afsluit is het feest helemaal compleet. Of nou ja, compleet. Op zondag en maandag waren oudgedienden Green Day en Kings of Leon weer verantwoordelijk voor geweldige afsluitingen van hun festivaldagen.

Pinkpop 2018 poster

2018

In 2018 komt het er dan tóch van. Foo Fighters staan weer op Pinkpop na de beenbreuk van Dave Grohl. En ook voor Grunge-helden Pearl Jam is het een prachtig weerzien met het publiek. Bij hen duurde het iets langer voor ze de weg naar Landgraaf terug wisten te vinden, 18 jaar maar liefst. Om wat tegengas te bieden aan dat gitaargeweld bewees Bruno Mars op zondag dat popmuziek haar plaats op Pinkpop nog lang niet hoeft af te staan.

Pinkpop 2019 poster

2019

Een gouden huwelijk tussen Pinkpop en haar publiek: de 50e editie van het festival vindt plaats. Naast Mumford & Sons bestijgen ware Pinkpop-legendes voor dit jubileum het podium. Golden Earring, Lenny Kravitz, The Pretenders, Anouk en headliner The Cure vieren samen met ons de 50e verjaardag van Pinkpop. De kers op de taart? Ongetwijfeld het na 48 jaar terugkerende Fleetwood Mac dat het weekend in stijl afsluit.

Pinkpop 2022 poster

2022

Wat er in de tussenliggende jaren gebeurd is laten we lekker achterwege in dit artikel. Warm was het wel in 2022 met tropische temperaturen op de vrijdag en zaterdag. Wat centraal staat is de viering van de terugkeer van livemuziek. En hoe kan dat beter gedaan worden dan door een geweldige mix van mastodonten als Imagine Dragons, Metallica en Pearl Jam?

Pinkpop 2023 poster

2023

Vorig jaar was er een kleine verschuiving richting de popmuziek te zien. Zo mag Pink voor de eerste keer het hoofdpodium afsluiten nadat ze er in 2010 al eens eerder stond. Robbie Williams komt juist na acht jaar weer terug als headliner. Wie net iets minder lang hoefden te wachten, waren de mannen van Red Hot Chili Peppers. Zij waren in 2016 ook headliner. De beste act van 2023 was ook aanwezig volgens jullie, namelijk Queens of the Stone Age.

Pinkpop Logo

Pinkpop 2024

Locatie
Nederland
Landgraaf, Nederland
Datum 21-23 juni 2024
Line-up
Ed Sheeran
Calvin Harris
Måneskin
Tickets Kopen