Review: Paaspop 2024 door de ogen van 9 verschillende type festivalgangers

Photo credit: Jessie Kamp (Paaspop 2024)

Paaspop is een festival met een programmering breder dan de schouders van Rico Verhoeven. Van carnavalsacts die je een kleine twee maanden terug in de tijd brengen tot zware, intense metal. Zo’n uiteenlopende line-up trekt automatisch ook een divers publiek. Maar hoe beleven deze verschillende type festivalgangers Paaspop 2024?

Met duizenden verschillende festivals krijg je automatisch ook enorm veel verschillende festivalgangers. Sommige festivals focussen zich duidelijk op een bepaald type muziekliefhebber, bij andere festivals ligt het er iets minder dik op. Voor Paaspop geldt dat laatste. Rock, pop, metal, techno en hiphop maken onderdeel uit van een lange lijst aan genres die we op dit festival tegenkomen. Samen met de enorme hoeveelheid randprogrammering zorgen al deze genres voor een grote variëteit in de bezoekers. Dit is hoe zij Paaspop 2024 hebben beleefd.

De snob

Ondanks alle showelementen en de vele randprogrammering is en blijft Paaspop een muziekfestival. Echter is Paaspop niet hét festival voor de echte snob. Tiësto, Zara Larsson, Di-rect en Suzan & Freek zijn weliswaar grote namen, maar bovenaan het must see-lijstje van de snob staan ze waarschijnlijk niet.

Betekent dit dat je als snob niks te zoeken hebt op Paaspop? Zeker niet! Het is wellicht even zoeken, maar er stond dit weekend genoeg moois geprogrammeerd. Zo zette het Belgische Amenra een ijzersterke show neer en liet Wende op de laatste festivaldag haar fantastische stem horen aan het publiek.

Ook valt er genoeg te ontdekken voor deze festivalgangers op Paaspop 2024. Je moet een band toch minstens drie keer hebben gezien voordat ze een beetje bekend worden om je snobstatus te kunnen behouden. Zo bevinden zich, tussen alle gigantische podia, stages als de Pawn Shop en de House of Wonders. Op deze podia, met het formaat van de gemiddelde studentenkamer, staan genoeg acts geprogrammeerd waarvan de snob over een paar jaar kan zeggen: “Ik heb ze ooit nog voor twaalf man zien spelen.”

De fashionista

Als je Rihanna iets te letterlijk nam toen ze “shine bright like a diamond” zong, zijn festivals de aangewezen plek om je visueel van je beste kant te laten zien. Met minstens vijf nieuwe kledingsetjes in de koffer betreedt de fashionista het Paaspop Paradise Resort. De vooropgezette tent of tipi dient tijdens dit paasweekend als overnachtingsplek. Gelukkig hoeven niet alle voorbereidingen voor de festivaldag hier plaats te vinden.

Tussen de barbershop en de camping winkel vind je The Beauty Bar. Hier kan de fashionista zich uitstekend voorbereiden op de festivaldag. Deze festivalganger zal toch minstens drie keer een rondje voor de spiegel moeten draaien, voordat er definitief een outfit wordt gekozen die past bij het weer, de line-up en de haarclip van Marie-Claire scheurkalender-quote van de dag. Make-up in alle kleuren van de regenboog en een hoeveelheid aan glitters waar de gemiddelde Songfestivalact enkel van kan dromen zorgen ervoor dat de fashionista er heel het weekend op en top bijloopt.

De gymbro

Een weekend Paaspop betekent niet automatisch ook drie dagen niet sporten. Naast de vele kilometers wandelen en duizenden danspasjes, kun je op Paaspop 2024 ook gewoon je biceps en triceps trainen. Paaspop Camping Paradise City beschikt namelijk over een kleine outdoor Basic Fit. Hier kan de gymbro ’s ochtends uitstekend de kater eruit sporten. Daarnaast wordt er dagelijks yogales gegeven om even de Paaspopprikkels te ontlopen. Genoeg opties voor de echte sportieveling dus. En wie nog wat energie overhoudt, kan in de Casa Bacardi op het terrein een salsaworkshop volgen.

De influencer

Voor de influencer is Paaspop 2024 werkelijk een walhalla. Prachtige verlichting en fantastische aankleding toveren het festival uit Schijndel om tot een waar Instagram-paradijs. Los van de mooie decoratie gebeurt er van alles op de festivalweide.

Zo komt er eens in de zoveel tijd een blaasorkest langs, zie je vervolgens drie neonkleurige dinosauriërs voorbijkomen en het andere moment zetten een aantal politieagenten het pad met een lint af waardoor alle passerende festivalgangers noodgedwongen moeten gaan limbodansen om hun weg te vervolgen.

Tel dit op bij de fantastische eindshow van Houdini’s bastard brother Houdoeni en je hebt een Instastory nog voller dan de Apollo tijdens Froukje.

De technovlinder

Ook liefhebbers van muziek die wat weg heeft van een op hol geslagen heipaal aan de amfetamine kunnen hun hart ophalen op Paaspop 2024. Het festival mag zich nog lang niet als een tweede Awakenings identificeren, maar lekker beuken bij acts als Charlie Sparks, I Hate Models en OGUZ maakte Schijndel dit Paasweekend toch enorm aantrekkelijk voor de technovlinder.

Gewapend met een flesje water, zonnebril en een blote bast pik je dit type festivalganger er makkelijk tussenuit in de mensenmassa van Paaspop 2024. Een volwaardige technostage ontbreek echter nog wel op het festival. De meeste techno dj’s staan later op de avond in de Phoenix geprogrammeerd, waardoor de technovlinder heerlijk kan uitslapen na een nachtje plafonddienst.

De carnavaller

Bij deze persoon is het altijd feest. Al voordat de eerste haringen in de grond zitten, heeft de carnavaller al het eerste biertje op en de playlist gekaapt. Met een confettikanon wordt het weekend afgetrapt waardoor de feeststemming er direct inzit. En voor feestjes ben je op Paaspop aan het juiste adres. De Loco Royale alleen al schreeuwt het woord FEEST.

Op zaterdagmiddag bereikt de carnavaller een absoluut hoogtepunt tijdens de kringverjaardag van Lamme Frans. Een tsunami aan confetti vliegt tijdens dit uur door de tent. Er wordt gezongen, gedanst en optredens van gastartiesten als Gullie, Peter Selie en Veul Gere maken de show compleet.

Maar ook buiten de Loco Royale om valt er genoeg te beleven voor de carnavalsvierder. Zo kun je je voor de Theatre wagen aan een potje levensgroot Stef Stuntpiloot en mag je je favoriete carnavalswagen natekenen op de muur van Discodip’s kleurplaatjes. Paaspop 2024 is zonder twijfel een daverend succes voor dit type festivalganger.

De metalhead

Ondanks dat je in een straal van zo’n 100 kilometer genoeg festivals hebt met een ijzersterke line-up wat betreft metalbands, kom je op Paaspop 2024 toch nog zat liefhebbers tegen van ruige gitaarmuziek.

Vooral The Jack Daniels Stage en de Thunderbolt dienen als verzamelplaats voor festivalgangers met bandshirts van Guns ’n Roses en Architects. Een volledig afgeladen tent en volwaardige moshpits komen hier echter niet vaak voor. Festivalgangers die Paaspop 2024 bezochten met het idee een soort Graspop-ervaring op te doen, zullen wellicht van een koude kermis thuiskomen. Maar wanneer je je erop instelt dat de focus wat meer op andere genres ligt, zul je ongetwijfeld een toptijd beleven als metalhead op Paaspop.

De fangirl

Dit type festivalganger kom je eigenlijk overal wel tegen. Van Roxy Dekker tot Editors tot Chase & Status, elke act beschikt over een groep hardcore fans van het eerste uur. En dat is op Paaspop 2024 niet anders. Maar van welke band kun je nou op Paaspop het best fan zijn?

Acts als Chef'Special, De Jeugd Van Tegenwoordig en Tiësto kunnen op een enorme hoeveelheid Paaspopgangers rekenen. Voor de sfeer tijdens het optreden is zo’n volle tent natuurlijk ideaal, maar als echte fan betekent dit dat je op tijd binnen moet zijn. Zeker wanneer je graag helemaal vooraan wil staan. In dat geval kun je beter fan zijn van andere acts die toch iets minder publiek trekken. Zo speelde Editors zaterdagnacht voor bijna lege Apollo en moest Donny Benét die dag de Phoenix openen voor een handjevol bezoekers. De front row was bij deze shows een stuk beter bereikbaar voor de fangirl.

De foodie

De tijd dat je enkel friet, hamburgers en pizza op festivals tegenkomt ligt ver achter ons. Ook Paaspop beschikt over een enorme diversiteit aan foodstands. Wanneer je de Phoenix uit komt lopen, vind je aan je rechterhand de Ramblas. Dit is een groot foodcourt met achterin zelfs tafels en stoelen waardoor je je op een heus terras waant. Van truffelrisotto tot dimsum en van tonijnsteak tot ossenhaaspuntjes, culinaire hoogstandjes hoef je niet meer buiten de poorten van Paaspop te zoeken. Het nadeel is wel dat deze overvloed aan opties ongetwijfeld leiden tot keuzestress.

Maar dat is nog niet alles. Naast de Disco, een stukje verderop op het terrein, vinden we The Social Club. Dit is een grote overdekte foodhall met aan het eind een podium waar verscheidene bands voor muzikaal vermaak zorgen. Hier komen we toch de wat klassiekere festival foods tegen. Maar zelfs deze classics weten de keukens van meerdere werelddelen te vertegenwoordigen.

Voor de echte foodies valt er genoeg te proeven. Echter komt dat wel met een prijs. Wetende dat sommige gerechten meer dan €10,- kosten kan Paaspop 2024 toch flink duur uitpakken voor deze festivalgangers.

Paaspop Logo

Paaspop 2024

Locatie
Nederland
Schijndel, Nederland
Datum 29-31 maart 2024
Tickets Niet meer beschikbaar.