Advertisement

7 momenten uit de Awakenings geschiedenis

ADE 2023
Photo credit: AM / Awakenings

Al jarenlang valt Awakenings onder de categorie festivals waar je beter kunt kijken wie er niet op de line-up staat dan wie wel. Als een leeuw op de savanne is het festival de koning van de Nederlandse technoscene. Van de talloze hoogtepunten uit de bijna 30-jarige geschiedenis van Awakenings, lichten wij een aantal onvergetelijke momenten uit.

Dat een festival als Awakenings een link heeft met de Bijbel, klinkt misschien niet direct als heel logisch, maar die link is toch zeker aanwezig. De naam heeft te maken met de wederopstanding van Jezus. Vandaar dat een groot aantal events van Awakenings is sinds dag 1 tijdens Pasen plaatsvindt.

Net als Jezus, heeft het festival zelf ook te maken gehad met wat ups en downs. Dat kan ook niet anders wanneer je al ruim 25 jaar meerdere events per jaar organiseert. Zo’n lange geschiedenis als die van Awakenings levert een hoop memorabele momenten op. Tijd om eens terug te kijken naar een aantal van deze onvergetelijke hoogtepunten.

ADE 2023
Photo credit: Bram vd Berg / Amsterdam Dance Event

De Gashouder

De Gashouder kunnen we ook wel zien als het Bethlehem voor de technoliefhebber. Hier is Awakenings begonnen, op 30 maart 1997. Toen menigeen van Awakenings’ hedendaags bezoekers nog hun eerste danspasje moesten gaan zetten, kregen dj’s als Billy Nasty en Dimitri de eer om de Gashouder te voorzien van muzikaal vermaak.

Vele edities volgden, en tot de dag van vandaag wordt deze voormalige gastank meermaals per jaar omgetoverd tot technotempel met optredens van de grootste dj’s uit de scene. De Gashouder is kenmerkend door de industriële uitstraling. De rauwe sfeer die er hangt past uitstekend bij de muziek die hier meermaals door de speakers knalt. De ronde vorm van het gebouw en de iconische discobal, precies in het midden van de venue, maakt dat het een unieke locatie is.

Mr. Awakenings Adam Beyer

Al jaren lang is Adam Beyer kind aan huis bij Awakenings. Maar ook hij moest ooit zijn eerste set op het festival draaien. Daarvoor gaan we helemaal terug naar 1999. De toen nog 22-jarige Adam Beyer debuteerde op Awakenings in de Gashouder. Inmiddels staat de teller al voorbij de 100. Ook deze zomer is Mr. Awakenings weer te zien op het festival in Hilvarenbeek.

Ondanks dat de Zweedse dj al zo vaak het Awakenings publiek platgespeeld heeft, heeft voormalig festivaldirecteur Rocco Veenboer enigszins moeite met zijn achternaam. In plaats van Beyer zegt hij altijd Bayer. Aangezien hij dit ook vaak door de microfoon riep tijdens de optredens van de Zweed, is het Nederlandse publiek dit over gaan nemen. Hierdoor herkent Adam Beyer Nederlanders altijd gelijk wanneer ze zijn naam verkeerd uitspreken.

Foto: Stef van Oosterhout (Awakenings Easter Festival 2022)

Eerste Awakenings Festival

Na zo’n vier jaar aan indoor Awakenings-feesten was het tijd om naar buiten te gaan. Dansen in de zon. En dat dansen in de zon lukte zeker. Het was die dag de warmste dag van het jaar. Zelfs de brandweer kwam een handje helpen om de bezoekers al sproeiend af te koelen.

In totaal reisden 9.500 bezoekers af naar het toen nog nieuwe festivalterrein in Spaarnwoude. Inmiddels is deze locatie onlosmakelijk verbonden met het festival. In totaal 3 stages, X, Y en Z, boden een werkplek voor maar liefst 24 internationale artiesten. Onder meer DJ Rush, Ben Sims en uiteraard Adam Beyer waren aanwezig om geschiedenis te schrijven op deze eerste editie van Awakenings Festival. Van eigen bodem mochten onder andere Miss Jaxx, Speedy J en Monica Kruse aantreden.

4 jaar geen Gashouder

Van 1997 tot en met 2000 was de Gashouder steevast de dansvloer voor Awakenings bezoekers. Meer dan 20 events vonden hier plaats tot eind 2000. De Gashouder moest worden gerenoveerd. En zo moest Rocco op zoek naar een nieuwe, tijdelijke locatie voor Awakenings.

In Amsterdam kon Rocco niks vinden dat aan de Awakeningsstandaarden voldeed, dus week hij noodgedwongen uit naar Rotterdam. Hier, in St. Jobsveem vond Awakenings een nieuwe tijdelijke thuisbasis. Echter moest deze locatie in 2003 haar deuren sluiten. Waardoor er wederom gezocht moest worden naar nieuw terrein. Dit werd de NSDM in Amsterdam.

Na vier jaar renovatie, wat in eerste instantie één jaar zou duren, keerde Awakenings terug op het oude nest. Terug in de oh-zo-iconische Gashouder. De rentree vond plaats op 18 en 19 februari 2005. DJ’s als Dave Clarke, Chris Liebing en Speedy J droegen bij aan dit stukje Awakenings geschiedenis.

Awakenings op reis

Dat er bezoekers van alle uithoeken in de wereld naar Nederland afreizen om een van de vele Awakenings-events mee te maken, kijkt niemand nog raar van op. Echter gaat het festival zelf ook wel eens de landsgrenzen over.

Het eerste buitenlandse avontuur vond plaats in Australië. In 2014 kreeg Rocco Veenboer met zijn crew de eer om op Stereosonic een stage te hosten. Acht festivaldagen verdeeld over vier steden. Onder meer Carl Cox, Tale of Us en Hot Since 82 verzorgden de heerlijk dansbare sets op de Awakenings Area’s van het Australische festival.

Maar ook helemaal aan de andere kant van de aardbol beleeft Awakenings een memorable moment in haar geschiedenis. Op 14 februari 2016 mag het festival een event organiseren in de Hammerstein Ballroom in New York. Na legendes als David Bowie, die hier zijn laatste publiekelijke optreden gaf, en Britney Spears die op deze locatie haar eerste solo optreden in New York gaf, is het de beurt aan Awakenings.

Het was een bijzonder evenement waar je zelfs aan de line-up kon zien dat het op Valentijnsdag viel. Zo stonden het toen nog getrouwde stel Adam Beyer en Ida Engberg bovenaan de poster. En ook Julia Govor en haar man Kamran Sadeghi kwamen langs voor een liefdevolle b2b.

Awakenings Summer Festival

In 2022 kunnen we eindelijk weer de festivalweides betreden. De grootste namen schitteren op vele festivalposters en elke festivalorganisatie probeert dat jaar een onvergetelijk festival neer te zetten. En zo ook Awakenings. De welbekende zomereditie van het festival in Spaarnwoude verhuist naar het voorjaar. In de zomer krijgen we daar Awakenings Summer Festival voor terug. Een driedaags festival met camping en, zoals we van de organisatie gewend zijn, een line-up om je vingers bij af te likken.

Awakenings Summer Festival vindt plaats in Hilvarenbeek en is voor de ervaren festivalganger geen onbekend terrein. Zo is de heilige grond van de Beekse Bergen ook de thuisbasis van Best Kept Secret en Decibel, en heeft Woo Hah! hier eveneens twee wonderschone edities beleefd.

Gelegen aan een meer met de camping tussen de bomen zorgt is het uitstekend vertoeven op de locatie uitstekend vertoeven voor de bezoekers die heel het weekend aanwezig zijn. Ook de officiële afterparties op de camping, die tot 5 uur ’s ochtends doorgaan zijn een absolute aanwinst voor de onvermoeibare dansliefhebber.

Maar ook het festival terrein zelf is op en top tot in de puntjes verzorgd. Meerdere grote stages die zeer veel dansruimte bieden zorgen ervoor dat het bijna nooit helemaal vol staat. En zelfs bij de kleinere podia kun je als bezoeker vaak rekenen op genoeg beweegruimte. Deze zomer vindt Awakenings Summer Festival voor de derde keer plaats. Uiteraard met wederom een line-up van formaat. Zo reizen onder meer Amelie Lens, Joris Voorn en Adam Beyer het eerste weekend van juli af naar Hilvarenbeek. Tickets zijn nog te koop.

Awakenings Upclose

Het nieuwste kindje van Awakenings heet Awakenings Upclose. Eveneens een evenement dat gekenmerkt kan worden als mijlpaal in de Awakenings-geschiedenis. Dit event onderscheid zich een beetje van alle andere Awakenings evenementen in haar intimiteit.

Waar de organisatie normaliter ruimte biedt voor een ongekende hoeveelheid bezoekers, ligt bij Awakenings Upclose de focus juist op het minimale. Geen grote, indrukwekkende stages, maar juist kleinere podia waar je als bezoeker veel dichter bij, en in de meeste gevallen ook rondom, de dj’s staat te dansen. Een nieuwe Awakenings-ervaring die door de liefhebber met open armen wordt ontvangen.

De eerste editie vond tijdens het weekend van 18 mei plaats. Onder meer Nina Kraviz met een Special House set, Marlon Hoffstadt en Joris Voorn pronkten als grote namen op de line-up. Na de uitverkochte eerste editie keert Awakenings Upclose volgend jaar weer terug. Op 17 en 18 mei kun je opnieuw afreizen naar Spaarnwoude om deze speciale Awakenings-beleving mee te maken.

Wie nog niet zo lang kan wachten heeft geluk, want ook in thuisbasis Gashouder worden twee Upclose-events georganiseerd. Op 16 oktober mag DJ Daddy Trance Marlon Hoffstadt aantreden met een daddycation set én hij neemt ook nog eens een special guest mee. Twee dagen later is, met een extended set, Four Tet aan de beurt.

Awakenings ADE 2023: 9X9 Invites Logo

Awakenings ADE 2023: 9X9 Invites 2023

Locatie
Nederland
Amsterdam, Nederland
Datum 18 oktober 2023
Line-up
999999999
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.

Over de auteur ✍️

Samuel van der Lee

Ik maak deel uit van het pre-coverage team en maak af en toe wat designs, maar ik zit vooral voor alle gezelligheid en de uitjes bij Festileaks. Groot fan van Cera Khin. Daarnaast luister ik graag naar Lambrini Girls, The National, Frans Bauer, IDLES, John Tana, Arianna Puello en Opgezwolle. Ook ben ik dol carnaval (zowel Brabants als Limburgs carnaval) en de karaokebar is mijn kerk.

Meer van Samuel