7 hoogtepunten van de vrijdag van Down The Rabbit Hole 2024

Foto: Thomas Heijligers / Festileaks

Down The Rabbit Hole 2024 is los. Festivalgangers struinen over het terrein, artiesten pakken de gitaren op of nemen plek achter de knoppen en de weergoden testen ons uit. Dit waren – in willekeurige volgorde – de highlights en opvallendheden van Down The Rabbit Hole dag 1.

Festileaks doet uitgebreid verslag van Down The Rabbit Hole 2024. Zie ook de eerste onofficiële festivaldag of de beste uitbrakplekken op het terrein.

Foto: Thomas Heijligers / Festileaks

1. LCD Soundsystem

Frontman James Murphy dartelt als een volleerd predikant over het podium. Hij zingt niet, hij draagt voor. Daar zijn de teksten ook naar: elk nummer is een poëtisch meesterwerk dat zich ook zonder melodie prachtig laten lezen. Over de haat-liefderelatie met zijn geboortestad (Like a rat in a cage / Pulling minimum wage – ‘New York, I Love You But You’re Bringing Me Down’), over zijn eigen onzekerheden (The kids are coming up from behind – ‘Losing My Edge’) of het hartverscheurend herkenbare verhaal over een rouwproces (And it keeps coming, and it keeps coming, and it keeps coming, till the day it stops – ‘Someone Great’).

Lees hier ons uitgebreide verslag van LCD Soundsystem.

Foto: Thomas Heijligers / Festileaks

2. RAYE

RAYE weet binnen een uur ongeveer alle emoties op het spectrum te raken. Van indrukwekkende persoonlijke tracks over meegemaakt seksueel misbruik (‘Ice Cream Man’), tot luchtige rave anthems (‘Prada’, ‘Secrets’): je moet het maar voor elkaar krijgen dat logisch aan elkaar te breien. Maar RAYE doet het, meegeholpen door een classy brass-band en vooral door sympathieke inleidingen voor elke nummer. Misschien soms net iets te veel, merkte ze zelf ook toen eigenlijk grote hit ‘Escapism’ door tijdsnood niet meer gespeeld kon worden. Het festival knijpt een oogje dicht, en laat haar de set tot 10 minuten na tijd toch afmaken. Gelukkig maar, want zo kan de volgepakte (!) Hotot nog één keer genieten van de volledige range van die ongekende stem, en zowaar springend dit emotionele optreden afsluiten.

3. Sef en het El Salvador Ensemble

Special guest Sef staat het hele weekend geprogrammeerd op verschillende stages met bijzondere initiatieven, maar de grootste spot is die van main stage-opener. Die set leunt op het recente soloalbum Ik Zou Voor Veel Kunnen Sterven Maar Niet Voor Een Land, een politiek doorladen plaat die ook op het podium zorgt voor de nodige statements (“Bloedbaan vol adrenaline, free palestina”) en de nodige uithalen (“Zolang er liefde is, is er liefde. Laat die clowns” over het recent geïnstalleerde kabinet). Maar het hoogtepunt is misschien wel wanneer Hang Youth-zanger Abel van Gijlswijk het podium opstormt. Ze doen een geüpdate gevoelige versie van megahit ‘De Leven’ en hinten stiekem naar de not-so-secret set die de twee zondagavond tijdens The National spelen in de Fuzzy Lop.

Foto: Thomas Heijligers / Festileaks

4. De nachten eindelijk onder controle

Petje af voor de organisatie. Wat zitten de nacht van DTRH met de nieuwe aanpassingen lekker in elkaar. Het elektronische programma in de Teddy trekt precies genoeg mensen aan om de tent lekker te laten voelen. Rabbits die meer van de indie disco zijn, komen met gelijkgestemden en mét een kwaliteitsinjectie aan hun trekken in de Fuzzy. Voor wie wel wil raven, maar niet per se met de handjes in de lucht hoeft, kan naar The Bizarre of de REX. Met dit diverse aanbod is er voor elk smaakpallet wel iets te vinden, en bovendien is de spreiding perfect: nergens te druk, overal genoeg ruimte om te dansen. En dat is een flinke verademing. Lees onze hele reportage.

Foto: Thomas Heijligers / Festileaks

5. Eefje de Visser

De verwachtingen voor de nieuwe show van Eefje de Visser waren torenhoog. Het sunsetslot op Down The Rabbit Hole 2024 is dan ook een toonaangevende plaats op de line-up. De Visser, zoals altijd geflankeerd door twee zangeressen/danseressen en band, voldoet aan al die verwachtingen. De choreografie zit weer ijzersterk in elkaar. Zo sterk zelfs dat menig Rabbit deze probeert na te doen; met als gevolg een enorme flashmob achterop het veld, die uiteindelijk in een moshpit uitdraait. Hoewel de zon zich niet laat zien tijdens dit sunsetslot, is dit eigenlijk ook niet nodig. Deze show van Eefje de Visser verdient de duisternis.

6. Nia Archives

Het was een vrijdag waarin het wachten was op de headliners en de buien niet snel genoeg voorbij konden gaan. Het kantelpunt kwam bij Nia Archives op de vroege avond: vanaf de eerste klanken is het daar energiek, divers en meeslepend. Meestal is het wachten tot de nacht totdat de wildste dansmoves geshowd kunnen worden, maar niet vandaag. Down The Rabbit Hole is wakker geschud en geslaagd voor de test dankzij de kleurrijke visuals en opzwepende energie van Nia Archives.

Photo credits: Brian van Heijningen / Festileaks

7. Lesbische Liga

Down The Rabbit Hole is meer dan alleen muziek. Zo stond er bij de Bermuda Open Air een eerste surprise slot op de planning. Enkel een regenboog emoji was van tevoren te zien, maar wie een beetje speurde zag dat dit om een opname van de bekende podcast Lesbische Liga ging. Om 17:00 beginnen hosts Vera Siemons en Annefleur Schipper met de show, die overigens niet opgenomen wordt. Met veel bekende iconen uit de Queer scene, zoals Rivkah op het Veld, Sanne van Dongen en Hanna van Vliet, wordt een sportwedstrijd gespeeld. Op het programma staan lesbisch blikwerpen, armpje drukken en stringschieten. Als beloning en straf staan shotjes Salmari op het spel. Dit allemaal in een afwisselend spektakel met Q&A’s, een lapdance en pakkende yells. Feelgood, openhartig en typisch DTRH.

Wat vond jij van Down The Rabbit Hole 2024?

Geef je mening voor het Festivalrapport van Down The Rabbit Hole 2024! Festileaks vraagt bezoekers op tientallen festivals door heel Europa naar hun mening op zes vaste categorieën van de festivalbeleving plus naar een totaalscore.

De festivals met de beste rapportcijfers winnen in september de Festileaks Festival Awards, de publieksprijzen voor festivals.

Kom maar doorrr

Line-up
Randprogramma
Sfeer
Festivalterrein
Eten & Drinken
Prijs-kwaliteit
Totaalscore

Down The Rabbit Hole Logo

Down The Rabbit Hole 2024

Locatie
Nederland
Beuningen, Nederland
Datum 5-7 juli 2024
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.