Dit zijn alle winnaars van de Festileaks Festival Awards 2024

Pinkpop 2024. Photo credit: Nikki Born / Festileaks

Deze week reikte Festileaks traditiegetrouw de jaarlijkse Festival Awards uit. De hele zomer konden festivalgangers per categorie cijfers geven aan door hen bezochte festivals. De evenementen met de hoogste score per categorie winnen aan het eind van de zomer traditiegetrouw een Festileaks Festival Award. De uitslagen zijn bekend en het is nu de hoogste tijd om ze allemaal op een rijtje te zetten.

De Festileaks Festival Awards zijn de publieksprijzen voor festivals en bieden een tegenwicht aan de vele industrieprijzen door vakjury’s. Dit jaar werd een recordaantal van 102.312 stemmen geregistreerd, verspreid over 231 verschillende festivals. De afgelopen dagen zag je de uitslagen van onder meer Beste Sfeer, Beste Terrein en natuurlijk de hoofdcategorie: Beste Festival.

De winnaars

Dit zijn de winnaars van de Festileaks Festival Awards 2024 per categorie. Klik op een categorie voor de top 5 en het juryrapport.

Photo credit: Femke Valks / Festileaks

Beste Festival: Jera On Air (8.5)

Dat Jera On Air een geweldig festival is weten de punk, hardcore en metalcore liefhebbers die jaarlijks afreizen naar Ysselsteyn al lang. Maar ook festival breed krijgt het Limburgse festival nu de liefde die het verdient. Nadat het festival vorig jaar al aan het succes geroken heeft met een gouden medaille voor de line-up, en een zilveren plak voor het totaalpakket, gaan ze er dit jaar met de hoofdprijs vandoor.

Om tot een prachtige 8,5 te komen moet je uiteraard op alle onderdelen goed scoren. Toch is hier nog een uitschieter zichtbaar: een hele dikke 9,2 voor de sfeer. Direct na het festival schreven we het al: wat het meest opvalt aan Jera, en wat het zo’n verschrikkelijk mooi festival maakt, is de sfeer. Geen metal festival voelt zoveel als een feestje als Jera. Combineer dit met een ongelooflijk goede line-up met onder andere Sum 41, Architects, Ice Nine Kills en Enter Shikari, heerlijk en relatief betaalbaar eten, een prima randprogramma, een fijn terrein en je hebt een verdiende winnaar.

De volledige Top 5 van de Festileaks Festival Awards in de categorie ‘Beste Festival’ vind je hier.

Photo credits: Thomas Heijligers / Festileaks

Beste Line-up: Rock en Seine (8.2)

De beste line-up vinden we in de Franse hoofdstad, op het Rock en Seine 2024 festival. Met headliners Måneskin, Massive Attack, Fred again.. en LCD Soundsystem was de bovenkant sowieso al sterk bezet. Tel daar nog een speciale toegevoegde dag met de exclusieve boeking van Lana Del Rey bij op en de top is om door een ringetje te halen. Daar bleef het echter niet bij. Er stonden ook indiedarlings als PJ Harvey en Sampha, dansbare acts met Soulwax en Gossip, nieuwkomers zoals The Last Dinner Party en Nation of Language en bewezen acts als Jungle en Kasabian. Een diverse line-up die goed verspreid over de breedte ervoor zorgt dat er het hele festival iets is wat je wilt zien. Met recht is Rock en Seine 2024 de winnaar voor de beste line-up.

De volledige Top 5 van de Festileaks Festival Awards in de categorie ‘Line-up’ vind je hier.

Foto: Daan Jeurens (Zwarte Cross 2024)

Beste Randprogramma: Zwarte Cross (8.0)

De prijs voor Beste Randprogramma is weer ’thuis’ bij Zwarte Cross. Het is namelijk alweer de vierde keer dat zij de prijs binnenslepen. Vorig jaar werd de titel nog gelaten aan Wildeburg. Dit jaar mag het Achterhoekse festival dan dus toch weer met de eer strijken. En dat terwijl ze zelf van mening zijn dat ze helemaal geen randprogrammering hebben. In de ogen van Zwarte Cross is namelijk álles het hoofdprogramma. Dat is waarschijnlijk ook de kracht van het festival.

We concludeerden al na de editie van dit jaar dat het niet gek genoeg kan bij Zwarte Cross. Van blues in the Bayou tot lachen, gieren, brullen in de Schaterbar, van beats in the Noaberhood tot bingo in de Wijsneus en van ronkende motoren in de Loco Arena tot afkoelen aan de Playa Exoticana: voor alles wat je kan bedenken is er wel een podium of area. En dan hebben we het nog maar over een fractie van alles wat Zwarte Cross te bieden heeft.

De volledige Top 5 van de Festileaks Festival Awards in de categorie ‘Randprogramma’ vind je hier.

Photo credit: Femke Valks / Festileaks

Beste Sfeer: Jera on Air (9.2)

“Angry music for happy people” is een veelvoorkomende zin in de metal- en hardcorescene. En niks blijkt minder waar. De sfeer op Jera on Air was dit jaar wederom uitstekend. Of je je nou bevond in de zee aan crowdsurfers tijdens Boston Manor of je je longen uit je lijf zong bij de Punkrock Karaoke in de speciaalbier bar. Overal ontstonden feestjes en dekt het woord ‘gezelligheid’ enkel de lading wanneer je het dikgedrukt met lettertype 478 schrijft.

Maar zelfs op not-so-angry-music bleef de sfeer intact. Orgel Joke zorgde voor een uitpuilende ‘Hawk’. Drie kwartier lang maakte ze met het publiek tot ver buiten de tent er een fantastisch feest van. Ook George Baker zette den tent volledig op z’n kop (nadat ie zich had vergist in de dag dat hij zou komen optreden).

De volledige Top 5 van de Festileaks Festival Awards in de categorie ‘Sfeer’ vind je hier.

Photo credit: Debbie Spaan / Festileaks

Beste Terrein: Into The Great Wide Open (8.7)

Op het meest afgelegen en misschien ook wel het mooiste Waddeneiland, wordt jaarlijks de afsluiting van de zomervakantie op bijzondere manier gevierd. Into the Great Wide Open is niet zomaar een festival maar een ode aan Vlieland. Door de reis ernaartoe en de setting op het prachtige, met naaldbos en mossige heide begroeide eiland in de grijsblauwe Waddenzee, is een weekend Into the Great Wide Open 2024 een haast sprookjesachtige ervaring.

Het eilandgevoel is overal voelbaar. Go slow…. En op de talrijke intieme plekjes waar je naar de optredens luistert, is het bos ‘s avonds kleurrijk verlicht. Het festivalterrein nodigt uit tot een ontdekkingstocht door het bos en op de hei, op zoek naar kleine, nieuwe en onbekende acts. Of tot laat doordansen op de schuine, bemoste bosgrond rond ‘De Kuil’. Geen wonder dat dit festival er met de eerste prijs vandoor gaat.

De volledige Top 5 van de Festileaks Festival Awards in de categorie ‘Terrein’ vind je hier.

Best Kept Secret 2023. Photo credit: Lotte Spek / Festileaks

Beste Eten & Drinken: Best Kept Secret (8.1)

Er zijn drie zekerheden in het leven: de dood, belastingen en Best Kept Secret die de Festival Award wint voor het Beste Eten & Drinken. Het is al voor het derde jaar op rij dat er in de Beekse Bergen er het lekkerste eten en drinken te vinden is. De culinaire beleving wordt dit jaar zelfs nóg beter ontvangen waar het festival vorig jaar één tiende lager scoorde.

Bedenk een wereldkeuken en je komt hem tegen op Best Kept Secret 2024. Een curry, pasta, rotirol, pokebowl of curry, op Best Kept Secret is het er allemaal én nog lekker ook. Daarnaast is het festival nog steeds toonaangevend op het gebied van duurzaamheid. Best Kept Secret in Hilvarenbeek is voor vegetariërs een walhalla. Sinds 2019 biedt elke foodtruck minimaal één vega(n) gerecht aan.

De volledige Top 5 van de Festileaks Festival Awards in de categorie ‘Eten en drinken’ vind je hier.

Foto: Sziget 2023

Beste Prijs-Kwaliteit: Sziget (8.1)

Sziget uit Hongarije wordt door het publiek bestempeld als het festival met de beste prijs-kwaliteit. Tickets voor het festival kun je al krijgen voor 300 euro – dat is natuurlijk veel geld, maar je krijgt er wel 6 (!) volle dagen festival voor terug. Voor een halve liter bier betaal je €4,36 – ook erg vriendelijk – en elke foodstand is verplicht een budgetoptie van maximaal 6 euro aan te bieden.

Maar ‘Beste Prijs-Kwaliteit’ gaat niet per se alleen over het goedkoopst mogelijk; en zo kun je op Sziget je verblijf ook eindeloos upgraden en de kwaliteit van je ervaring evenredig mee zien gaan. Kamperen kan bijvoorbeeld prima gratis, maar je kunt ook upgraden naar meer luxe campings. Je kunt je festival zo laten als ‘ie is, of aanvullen met feestjes in kastelen en op varende boten. Gratis water drinken, of een magnumfles champagne scoren. Sziget geeft je kortom precies kwaliteit die je wilt, voor de portemonnee die je er voor over hebt.

De volledige Top 5 van de Festileaks Festival Awards in de categorie ‘Prijs-kwaliteit’ vind je hier.

De Festileaks Festival Awards

Aan de hand van rapportcijfers vroegen wij de festivalgangers op festivals verspreid over heel Europa naar hun beoordeling in de belangrijkste categorieën van de festivalbeleving: line-up, randprogramma, sfeer, locatie, eten en drinken, prijs-kwaliteit en de totaalscore. In 2024 werden 231 festivals door heel Europa beoordeeld, zowel dicht bij huis met onder andere Pinkpop, Graspop en Down The Rabbit Hole, als internationaal prestigieuze festivals zoals Tomorrowland, Sziget en Primavera Sound.