Advertisement

15 februari 2016: The 1975 brengt ‘Somebody Else’ uit

Gisteren – 14 februari – was het Valentijnsdag, de internationale dag van de liefde. In 2016 was het echter een dag later dat veel mensen verliefd werden op The 1975, ironisch genoeg vanwege een nummer dat gaat over een relatie die op de klippen loopt: ‘Somebody Else’.

‘I don’t want your body / But I hate to think about you with somebody else / Our love has gone cold / You’re intertwining your soul with somebody else’. Nee, de teksten van ‘Somebody Else’ liegen er niet om. Het gaat niet goed met het stel waar het nummer over gaat. De track was daarentegen heel goed voor de carrière van The 1975. Het nummer schopte het tot de vijfde plek in de Amerikaanse Alternative Song hitlijst van Billboard en werd door NME het op één na beste nummer van 2016 genoemd.

Als je hart nog niet in tweeën breekt bij het horen van de tekst, dan zorgt de videoclip van ‘Somebody Else’ daar wel voor. Die begint met een surrealistisch fragment in zwart-wit waarin leadzanger Matt Healy thuiskomt in een gebroken relatie. Vervolgens zien we hoe Healy probeert te dealen met zijn gebroken hart. De combinatie van de tekst en de videoclip maken het nummer tot op de dag van vandaag de perfecte post-Valentijnsdag track.

Wist je dat…

  • … de zwart-wit fragment aan het begin van de videoclip een referentie is aan de korte film ‘Rabbits’ van David Lynch?
  • … Healy in het begin van de clip dezelfde clowns make-up draagt als in de clip van ‘A Change of heart’?
  • … Alle leden van The 1975 mee hebben geschreven aan ‘Somebody Else’?
  • … ‘Somebody Else’ nooit in een Nederlandse hitlijst stond?
  • … de track op 30 januari 2016 zijn festivaldebuut kende op het Laneway Festival in Singapore?
  • … de lyric ‘I’m looking through you / While you’re looking through your phone’ een knipoog is naar het nummer ‘I’m Looking Through You’ van de Beatles en dit nummer ook over een uiteenvallende relatie gaat?

The 1975

De Britse rockband zag in 2002 het levenslicht, maar kwam ruim tien jaar later pas met hun eerste studio-album. Het album, getiteld The 1975, betekende de grote doorbraak van de groep. Hits als ‘Chocolate’, ‘Sex’ en ‘Robbers’ zorgden ervoor dat de band binnen no time een gigantische fanbase had opgebouwd. Sindsdien hebben we de poprockers al op veel festivals kunnen zien. Zo stonden ze in 2017 o.a. op Bilbao BBK, Northside en Boston Calling als onderdeel van hun I Like It When You Sleep, for You Are So Beautiful Yet So Unaware of It-tour (wat een mond vol). Met hun nieuwe plaat gaat de band een propvolle festivaltour in tegemoet 2019.