Vestrock 2024 is het zonnetje in huis tijdens een bewolkt festivalweekend

Oscar and the Wolf op Vestrock 2024
Photo credit: Vestrock

In het weekend van 31 mei en 1 juni was het weer tijd voor Vestrock 2024. Op deze 13e editie staan onder andere The Kooks, De Jeugd Van Tegenwoordig, Son Mieux en Oscar and the Wolf op de bovenste regels van de line-up. Het zijn grote namen die kleur geven aan een piepklein intiem festival in het Zeeuwse Hulst.

Naast die headliners speelt ook het weer een rol een betekenis. Het houdt helaas niet over. Op beide festivaldagen hangt er een dik pak donkere bewolking boven het festivalterrein en is het bidden tot de weergoden dat het droog blijft. Gelukkig mag het de pret niet drukken. De eerste acts die op vrijdag van zich laten horen zijn bands uit de regio. Ze spelen op verschillende stages en dit geeft ons de kans om een rondje over het terrein te maken.

Het terrein op Vestrock 2024
Photo credit: Roy Hoebeke / Festileaks

Wijzigingen aan het festivalterrein

Het valt op dat het theater dit jaar is verdwenen en hiervoor een VIP-ruimte in de plaats is gekomen. Het is de laatste jaren een trend geworden in het festivallandschap. Net zoals Pinkpop – jarenlang een tegenstander van die scheiding tussen de gewone bezoeker en de ‘elite’ – is ook de organisatie van Vestrock overstag gegaan om voor de luxe minnende festivalganger een passend aanbod te creëren.

Helaas is ook de eco-token in 2023 achtergebleven en wordt er nu ingezet op een beloningssysteem om het recyclen aan te moedigen. Bij het inleveren van 50 bekers krijg je een stempel en als je met je achtste stempel een volle kaart hebt, mag je een item uitzoeken uit de recycling-collectie. Daarnaast maak je kans op een combiticket voor Vestrock 2025. Het gevolg hiervan is dat er veel bekers toch weer ouderwets op de grond belanden. Gelukkig maken de aanwezige kinderen er een sport van om deze te verzamelen waardoor het terrein nog enigszins schoon blijft.

Ook niet geheel onbelangrijk: de muntprijs. Want waar je deze zomer op bijvoorbeeld zowel Down The Rabbit Hole 2024 als Lowlands 2024 bijna vier euro betaald voor een biertje, is de prijs op Vestrock nog ‘schappelijk’. Voor €3,50 heb je een muntje die je kan spenderen aan het ruime aanbod van eten en drinken. Met o.a. een speciaalbierbar en cocktailbar is er voor de bezoekers voldoende variëteit. De rest van het terrein is weinig veranderd ten opzichte van vorig jaar. Het is goed begaanbaar en zowaar droog. Complimenten voor de organisatie. Knap werk na al die regenval!

NaviLens

Iets anders nieuws: speciaal voor bezoekers met een visuele beperking introduceert Vestrock de app NaviLens. Dankzij de nieuwste technologie is het voor blinden en mensen met een visuele beperking mogelijk om zelfstandig van Vestrock 2024 te genieten. Het is het eerste Nederlandse festival dat de toegankelijkheid op deze wijze verbetert.

Ook als bezoeker zonder deze beperking kun je ervaren hoe het is om slechtziend over een festivalweide te struinen. We openen de app en richten de telefoon op de QR-code bij de bar. Vervolgens verschijnt er een lijst met drankopties en de prijs. Ook bij de stages hangen er QR-codes, die verwijzen naar het tijdschema op dat podium. Tot slot geeft de app aan in welke richting je moet lopen om naar het volgende optreden te gaan waar je graag bij wil zijn. Fijn dat op deze manier iedereen kan genieten van een optimale festivalervaring.

de kapel op Vestrock
De Kapel op Vestrock I Photo credit: Roy Hoebeke / Festileaks

‘Sunshine’ op vrijdag

De eerste act waar het veld voor is gevuld – het festival is namelijk niet uitverkocht – is Douwe Bob, die eerder al een akoestische privésessie op het water gaf. Hij trapt zijn set af met het nummer ‘Sunshine’ en verhip, de zon komt zowaar even achter de wolken vandaan. Het gevolg: de jasjes gaan uit en Douwe Bob vraagt om een zonnebril vanuit het publiek. Tijdens de rest van het optreden, worden er nog regelmatig wat zonnebrillen uitgewisseld.

We gaan door naar Fleddy Melculy. Een behoorlijk andere setting, want bij deze metalheads verschijnen de eerste moshpits van het festival. Op Vestrock is er aan diversiteit in muziekgenres dus geen gebrek.

The Kooks op Vestrock 2024
The Kooks op Vestrock 2024 I Photo credit: Roy Hoebeke / Festileaks

Van Kooks tot Kapel

Dan is het tijd voor The Kooks. Ze komen op en het publiek ontvangt ze met groot applaus en gejuich. Zodra de eerste noten van ‘Always Where I Need To Be’ worden ingezet, wordt er al druk meegezongen en gedanst. Wanneer halverwege de grootste hit ‘She Moves In Her Own Way’ wordt gespeeld, doet het hele veld mee.

Tijd om een kijkje te nemen in de Kapel! De uitstraling van deze stage is prachtig, want het lijkt ook echt op een kapel. Dit is een hele kleine tent waarin je al snel het gevoel hebt dat je bij een intieme sessie aanwezig bent. Hier staat San Cisco te spelen en het is te merken aan de band dat ze genieten van het volk dat een kijkje komt nemen. De rockers gooien wat rammende gitaren erin en enkele nieuwsgierigen komen ook naar binnen. Dit resulteert – voor het eerst vandaag – in een bomvolle kapel.

De Jeugd van Tegenwoordig op Vestrock 2024
De Jeugd Van Tegenwoordig op Vestrock 2024 I Photo credit: Roy Hoebeke / Festileaks

De turbo gaat erop

De headliner van de vrijdagavond is De Jeugd Van Tegenwoordig. Ze stormen het podium op vol energie. Met hun herkenbare nummers als ‘Watskeburt?!’ en ‘Gekke Boys’ krijgen ze het veld aan het dansen, zingen, rappen en moshen. Iedereen lijkt alles te kennen en het is één groot feest der meezingers. De mannen zijn in hun element en ze lijken te genieten, ook al is dat lastig te zien door de zonnebrillen die ze het hele optreden lang dragen. Het hele podium wordt gebruikt en voor de solostukjes lopen ze de catwalk op. Ze hebben weinig tussenpraatjes en spelen vooral de nummers. Aan het einde zitten natuurlijk de grootste hits en spelen ze ook ‘Sterrenstof’ en ‘De Formule’.

DJ Paul Elstak mag de vrijdag als dance-act afsluiten en doet dit met verve. Zo is hij niet alleen maar heeft een danseres en een MC bij zich. Alle klassiekers komen voorbij waardoor we al hakkend en stampend naar huis gaan.

Pommelien Thijs op Vestrock 2024
Pommelien Thijs op Vestrock 2024 I Photo credit: Roy Hoebeke / Festileaks

Zaterdag: dansend de nacht in

Op de zaterdag is het al vrij vroeg erg druk. Heel veel kinderen en tieners zijn naar het terrein gekomen speciaal om Pommelien Thijs te zien. Hierdoor hebben we al vroeg een eerste hoogtepunt te pakken. Pommelien is populair in Hulst. Zo wordt de toon op deze donkere frisse middag al snel gezet met nummers als ‘Nu Wij Niet Meer Praten’ en ‘Erop of Eronder’.

Hierna staat Nova Twins op de planken. Het is vandaag zo koud dat zangeres Amy Love en bassist Georgia South in dikke winterjassen het podium op komen. Muzikaal gezien vormt het wederom een groot contrast met de voorgaande act, want deze dames produceren geen zoete popliedjes maar harde gitaarriffs en krijgen daarmee het veld aan het springen. Gelukkig is de zangeres snel weer opgewarmd, want de dikke winterjas gaat al na een paar nummers uit.

Son Mieux is subheadliner en terecht ook. De band heeft inmiddels zoveel hits verzameld dat het publiek vrijwel elke noot meezingt. Er wordt lekker gedanst op onder andere ‘Multicolor’. De band lacht, speelt met elkaar en staat zichtbaar te genieten op het podium.

Oscar and the Wolf op Vestrock 2024
Oscar and the Wolf op Vestrock 2024 I Photo credit: Roy Hoebeke / Festileaks

De headliner van de zaterdag is Oscar and the Wolf. Een betere match met het Vestrock-publiek kan haast niet. Hij komt op, omringd door rook, in een outfit met een fonkelend glitterdoek over zijn hoofd. Bij het tweede nummer gaat het masker af en weten we het zeker: het is écht Max Colombie die op stoom is.

Vestrock wordt getrakteerd op een liveperformance van zijn nieuwe nummer ‘Somebody Without U’. De plaat is nog niet doorgedrongen tot het collectief geheugen, maar valt goed bij de fans en eindigt onder een luid applaus. Confettikanonnen en trippy visuals maken de concertervaring inmiddels compleet. De show eindigt met het nummer ‘Warrior’ en zo dansen we de nacht in. Dit is toch wel hét hoogtepunt en een topafsluiting van Vestrock 2024.

Klein maar fijn

Samengevat: Vestrock is een kort maar krachtig weekendfestival waar genoeg te zien en te ontdekken is. Mocht je er in 2025 bij willen zijn dan hebben we goed nieuws: er is een beperkt aantal super early birds tickets en die zijn momenteel te koop! Voor slechts €102,95 kun je er twee dagen bij zijn.

Vestrock Logo

Vestrock 2025

Locatie
Nederland
Hulst, Nederland
Datum 30-31 mei 2025
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen