Dit weekend is het zo ver: Lowlands 2016! De hoogste tijd om alvast in de sfeer te komen. En hoe kan dat nou beter dan met een terugblik naar de editie van vorig jaar.

1. Zon trekt publiek

Lowlands 2016
Lowlands, @Kamiel Scholten Fotografie

Door een moeizame kaartverkoop maakt de organisatie vlak voor het festival bekend dat camping 6 gesloten zou blijven. De avond voor het evenement vlogen er echter zoveel kaarten over de toonbank, dat de organisatie besloot de camping tóch open te gooien. Dit was grotendeels te danken aan de gunstige weersvoorspelling voor het weekend. Uiteindelijk waren er zo’n 48.000 bezoekers te vinden op het terrein. In totaal biedt Lowlands plek voor 55.000 bezoekers. Het was de eerste editie sinds 10 jaar die niet uitverkocht raakte. Ondanks dat het festival niet uitverkocht, bleef de liefde voor Lowlands onverminderd groot.

2. Terrein open op donderdag

Lowlands
Lowlands, @Kamiel Scholten Fotografie

Hoewel het festivalterrein ieder jaar pas op vrijdag open ging, begaf het overgrote deel van het publiek zich al op donderdag naar Biddinghuizen. Zij konden ’s avonds alleen in de 24-uurs tent terecht wat ieder jaar voor drukte zorgde. Daardoor liet de organisatie weten dat in het 2015 een deel van het terrein al op donderdag open zou gaan. Lowlands werd een dagje eerder ingeluid met onder meer een silent disco.

3. Tame Impala

Tame Impala
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

Ze behaalden naast 3-v00r-12 Song van het jaar ook nog eens de derde plaats in de lijst van beste festival-acts van 2015: Tame Impala. De enigszins introverte Kevin Parker wist op Lowlands een geweldige show neer te zetten, die lovende recensies ontving. Een afgeladen Heineken tent bevestigde wat iedereen al wist: Tame Impala is in elk blokkenschema het juiste antwoord.

4. Gllamcamp

Lowlands_tents

De veteranen worden ook een dagje ouder: speciaal voor bezoekers die het kamperen in de blubber niet meer trekken, introduceerde Lowlands in 2015 een heuse Glamping. Wie op de Gllamcamp verblijft, hoeft enkel zijn eigen bier mee te slepen. Geen tentstokken, slaapzakken of lekkende tentjes: je slaapplek staat voor je klaar. Dat hoeft niet eens een gewoon tentje te zijn, er zijn namelijk ook FesTipi’s en Festihutjes en zelfs legertenten. Ram je tas maar vol met bier!

5. Oh Mega

Lowlands
Lowlands, @Kamiel Scholten Fotografie

Dit jaar is hij er helaas al niet meer: de Oh Mega tent, waar onder meer de Venga Boys een verrassingsoptreden gaven. Hij kwam in plaats van de Titty Twister het terrein op, en wordt dit jaar vervangen door Helga’s House of Pain. Jammer? Absoluut, want was het op en top gezellig in de Oh Mega! De tent bood overdag vooral huisvesting voor het nieuwe wetenschapsprogramma ‘Lowlands Science’. Wetenschappers, universiteiten en onderzoeksgroepen konden hier onderzoeksvoorstellen voor aandragen, waarna de meest interessante werden uitgevoerd.

6. MØ bij Major Lazer

MØ was aanwezig in Biddinghuizen met een eigen concert, maar liet de kans niet liggen om tijdens Major Lazer mee te zingen met haar hit Lean On. Op zaterdag stond MØ zelf in de Bravo, tegelijkertijd met de Jeugd, waardoor de tent helaas niet tot de nok gevuld werd. Het grote publiek kreeg de Deense zangeres gelukkig een etmaal later, tijdens de afsluitende show in de Alpha van Major Lazer. Het was maar goed dat MØ nog een dagje langer in Biddinghuizen was gebleven, want Lean On bleek toch wel hét hoogtepunt van de set.

7. Joost in de Bravo

Lowlands 2016

Na een lange tijd mocht Joost van Bellen er weer aan geloven: hij was de afsluiter van de Bravo op zondagnacht.  “Na drie dagen en nachten vol festival-waanzin was het publiek in de Bravo best wel uitgeput. Het werd een gepaste Graveyard shift: fast, furious, and leaving no prisoners” schreef Joost op zijn site. De fantastische set van die avond kun je hier terugluisteren.