Festivalrapport: De liefde voor Lowlands is er nog steeds

Voor het eerst sinds jaren is Neerlands grootste festival niet uitverkocht, maar dat mocht de pret niet drukken op Lowlands 2015. Ruim 48.000 bezoekers vierden wederom drie dagen lang feest in Biddinghuizen. Festileaks was erbij en vroeg ruim 100 Lowlanders naar hun ervaringen.

Programma: 8

imageVoorgaande jaren wist Lowlands al uit te verkopen voor überhaupt een deel van het programma bekend was. Dit jaar wisten zelfs headliners Ben Howard, The Chemical Brothers en Major Lazer de twijfelaars niet te overtuigen. Bij de Alpha was daar op zaterdag- en zondagavond echter niks van te merken: het was stampvol in en rondom de tent. De afsluiters in de Bravo (SBTRKT en Django Django) staan op te treden voor een bescheiden publiek en een gedeeltelijk lege vloer. De vrijdagprogrammering daarentegen kreeg veel commentaar: gedroomde headliner Underworld moet genoegen nemen met het te kleine Heineken podium terwijl tegenvallende Ben Howard de Alpha mag afsluiten. Maar over het algemeen is de gemiddelde festivalbezoeker dik tevreden door het brede aanbod en legio alternatieven.

Sfeer: 9

image

Of je je nou op de camping of het festivalterrein bevindt: de Lowlands sfeer is overal te vinden. De liefde van de Lowlanders is groot. Liefde voor elkaar, liefde voor muziek, liefde voor gekkigheid. De zon scheen uitbundig en leek bijna afgedwongen bij de weergoden. Zoals elk jaar ademt het festival een gevoel van ongedwongenheid, geluk en vrijheid. De één feest drie dagen en nachten door, de ander geniet niet alleen van muziek maar ook van yoga, gezond eten en sauna. Alles kan én mag op Lowlands Paradise.

Aankleding: 9

wpid-20150823_171012.jpg

Het festivalterrein is groot. De vaste Lowlands bezoekers worden misschien nog alleen verrast met wat nieuwe kunstwerken of de wisseling van plek van de Juliet en Echo. Maar de nieuwkomers kijken hun ogen uit. De ingang met de schoorstenen wordt nog altijd dagelijks gefotografeerd. Eenmaal binnen lijkt het terrein één grote kermis. Lichtjes, kleuren en muziek trekken de aandacht van de bezoekers. Als er geen plek meer is op een bankje vlijt men zich neer op een stuk gras. Naast de zeven muziekpodia zijn er ook nog vijf podia voor o.a. theater/comedy, wetenschap en film.

Eten & Drinken: 9

Jeetje Mina wat een keus! Op het gebied van eten is bijna alles te krijgen. Indonesisch, Thais, Surinaams, Italiaans, Oer-Hollands, gezond, vette bek, vegetarisch, biologisch etc. Heineken pakt het goed aan. Bij elke bar is nu naast een gewoon pilsje ook radler en desperado’s te krijgen. Op gebied van frisdrank is er niks veranderd en blijft Coca Cola hofleverancier. Ook is er net als op Down The Rabbit Hole ook Brand Bier te krijgen (in een echt glas!) bij de speciaal hiervoor ingericht Biertuin. Liever koffie of kruidenthee? Geen probleem!

Bereikbaarheid: 8

image

Het festival is zeer goed te bereiken met het OV. Op zowel station Lelystad als station Dronten staan de gratis pendelbussen klaar om de festivalgangers te vervoeren. Bus vol? Geen probleem, want over 10 minuten vertrekt de volgende. Ook voor automobilisten is het terrein goed bereikbaar, maar daar hangt wel een prijskaartje aan: een parkeerticket kost in de voorverkoop 15 euro en ter plekke 25 euro. Én de parkeerplaats ligt wat verder weg van de ingang in vergelijking met de pendelbushalte.

Camping: 8

20150825134535Dit jaar opende Lowlands met ‘slechts’ zes campings. Maar door de aantrekkende ticketverkoop ging toch de zevende ook open op vrijdagochtend. Naast de reguliere campings biedt het festival ook de alternatieve glamping en campercamping voor de mensen die liever niet met een iglotentje naar de polder komen. De afstand tot het festivalterrein is afhankelijk van de camping en ligt daarmee tussen de 5 tot 20 minuten lopen. Het pad dat naast de campings ligt is voorzien van verschillende horecagelegenheden waar je nog diverse drankjes of hapjes kunt halen op weg naar je tent.

Sanitair: 9

Op Lowlands doen ze niet aan dixies. Gewoon lekker normale wc’s waar je kunt doortrekken. Op Cape Lowlands staan er zelfs vacuümtoiletten om de grote stroom afvalwater te reduceren. Daarnaast beschikt elke camping over een eigen badhuis en toiletruimte. De rijen bij de verschillende sanitairmogelijkheden bleven beperkt en het wc-papier leek nooit op te gaan. Chapeau voor de festivalorganisatie!

Mobiel netwerk: 8

wpid-20150823_151412.jpg

Dit jaar experimenteert Lowlands: op elk horecagebied wordt er gratis Wi-Fi aangeboden! Bovendien is er geen plek op het terrein waar er geen bereik is. KPN Music State, ook op Down The Rabbit Hole te vinden, biedt de bezoeker gratis stroom en indien nodig een oplader te leen. Terwijl je mobieltje weer langzaam tot leven komt, zak je zelf lekker weg in een loungekussen en geniet je van de optredens in de Heineken tent. Op naar de 10 volgend jaar met gratis Wi-Fi op het hele terrein!

Festivalrapporten

Deze zomer doet Festileaks weer verslag van de grootste festivals van Europa. Dat doen we in de vorm van festivalrapporten. Op basis van acht vaste categorieën geven we alle festivals een cijfer, zodat we aan het eind van het jaar kunnen concluderen: welk festival is op welk vlak het beste? Check hieronder de voorgaande festivalrapporten:

Lowlands Logo

Lowlands 2023

Locatie
Nederland
Biddinghuizen, Nederland
Datum 18-20 augustus 2023
Tickets Kopen