Advertisement

FortaRock reageert op annulering festival: ‘We komen zeker terug in 2018’

Fortarock publiek 2016
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

Vandaag kwam FortaRock met een verdrietig bericht: er zal in 2017 geen editie plaatsvinden. Ondanks een uitgebreide post op Facebook, zorgde het nieuws nog voor veel vragen. Festileaks sprak Freek Koster, promotor van FortaRock.

In de programmaboekjes van FortaRock 2016 stond als datum voor aankomende editie 10 juni 2017 aangegeven. Niet veel later maakte de organisatie bekend dat het festival eerder zou gaan plaatsvinden: op 27 mei. Freek: “De datum was erg ongunstig, veel artiesten gaan pas in de eerste week van juni op tour en willen dat niet naar voren trekken. Het is niet zo dat er helemaal geen bands beschikbaar zijn, maar het waren geen namen waar wij een festival op kunnen draaien.”

Datum vervroegd voor Pinkpop

ss ccccc

Waarom is de datum dan verplaatst van begin juni naar eind mei? “Pinkpop wilde graag in het Pinksterweekend zitten (op 3, 4 en 5 juni, red.). Ons is toen zeer dringend geadviseerd om een week daarvoor te gaan zitten. Die datum bleek erg ongunstig. Zo koos System of A Down uiteindelijk voor Pinkpop omdat hun data gunstiger waren. We hebben nog gekeken of we weer naar een andere datum konden wisselen, maar daar was het al te laat voor. De bands die dan op tour zijn waren al geboekt door andere festivals.”

Buitenland

Download

‘Andere festivals.’ Daar had de organisatie van FortaRock het ook al over in hun statement. Door concurrentie in het buitenland wordt het steeds moeilijker een goed programma samen te stellen. Freek: “De concurrentie is erg groot. Er zijn afgelopen jaren veel meer festivals bijgekomen. Dit jaar was het bijvoorbeeld voor het eerst Download Frankijk. Ook in Oost-Europa zijn er steeds meer festivals die prijzen bieden die wij niet gewend zijn in West-Europa. Daar moeten we dan tegenop boksen.”

FortaRock komt terug!
Fortarock publiek 2016
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

Freek stelt ons gerust over FortaRock 2018: “We gaan in 2018 zeker terugkomen. Dan willen we naar een datum die realistischer is om te boeken. Hoogstwaarschijnlijk gaan we terug naar het weekend waar we zaten, het eerste weekend van juni of de week erna.”

In de tussentijd moeten metalheads het met FortaRock In The City doen. “FortaRock In The City is veel kleiner. Er komen een aantal goeie namen, maar dat kun je niet met FortaRock vergelijken. Het heeft de capaciteit van 1100 mensen.” Het festival zal plaatsvinden op zaterdag 27 mei in Doornroosje, Nijmegen.

Lees ook: Organisatie annuleert Fortarock 2017