Afgelopen weekend trokken bijna 100.000 bezoekers naar de Nürburgring voor de 32e editie van Rock am Ring. Met het afgelasten van het festival in 2016 nog vers in het geheugen, dreigde Rock am Ring ook dit jaar in het water te vallen. Op vrijdagavond werd het festival stilgelegd vanwege een terroristische dreiging. Gelukkig kon het festival zich op zaterdag herstellen, en deed hij dan ook snoeihard.

Festileaks was erbij en vroeg ruim 100 festivalgangers naar hun mening over het festival. De gemiddelde cijfers presenteren we in het Festivalrapport, dat we de hele zomer opstellen op tientallen festivals door heel Europa. Op de hoogte blijven? Volg Festileaks dan op Facebook.

Dit was Rock am Ring 2017 volgens festivalbezoekers.

Programma: 7,3

Rock-liefhebbers likten dit jaar hun vingers af bij het affiche van Rock am Ring. Met grote namen als Die Toten Hosen en System Of A Down, was het iedere avond genieten geblazen. Helaas heeft Rammstein zijn show niet kunnen spelen, vanwege het stilleggen van het festival. Een groot gemis voor de festivalgangers. Ook Broilers en Materia konden hun optreden niet voortzetten, maar zij haalden dat een andere dag in. Met Duitse bands als AnnenMayKantereit en Kraftklub, en internationale bands als Sum41 en Prophets Of Rage was het programma een perfecte mix van nationaliteiten. Echter, op het affiche misten wat grote namen.

 

Sfeer: 8

Wie een weekendje Rock am Ring boekt, kan drie dagen groot feest verwachten. Het festival scoort op sommige vlakken matig, aan de sfeer ligt dat niet. Maar dan die vrijdagavond, toen de gedachten toch collectief naar de aanslag in poppodium Bataclan gegaan moeten zijn. Het ene moment feest, het andere moment een evacuatie. Het contrast kon niet groter zijn. Ook niet tijdens de evacuatie zelf, festivalgangers zongen gebroederlijk ‘You’ll Never Walk Alone‘, waar anderen elkaar huilend in de armen vielen. En dan die laatste twee dagen, toen het festival wél doorging. Een gezamenlijke, Duitse middelvinger, naar alles dat terrorisme heet. Feest, en sfeer bovendien, als nooit te voren. Dat neemt niemand ze af.

 

Locatie: 6,2

Rock am Ring keerde dit jaar terug naar zijn vertrouwde plek op der Ring. Waar het voor de Formule 1 een prachtige ambiance is, kan het asfalt bij de bezoekers niet echt bekoren. Buiten de drie prachtige podia, oogde het festival nogal saai. Midden op het terrein was een kermis, met een enorm reuzenrad en een prachtige draaimolen met honderden lichtjes. Feestelijk werd het daardoor nooit. Gelukkig konden dare devils er wel hun gram halen, door van de bungeejump te springen.

Eten & drinken: 6,7

Als je graag iedere dag gevarieerd eet, is Rock am Ring misschien niet het festival voor jou. Er waren genoeg eetkraampjes, maar verder dan een zak patat, broodje hamburger of een pizzapunt kwam het niet. Betaalde je ook nog de volle mep voor een biertje of cocktail. Water was gratis te krijgen bij een van de vele waterpunten. Gelukkig was er buiten het festivalterrein op loopafstand een Lidl Rock Shop. Hier kon je voor nog geen 50 cent een lekker ontbijtje halen. Tip van een bezoeker: steel geen eten om het vervolgens in de winkel op te eten.

Bereikbaarheid: 6,4

Qua bereikbaarheid heeft Rock am Ring nog wel het een en ander te leren. Vele campings lagen te ver weg van het festival, waardoor sommige bezoekers meer dan een half uur moesten lopen. Er werden pendelbussen ingezet, maar dit waren er aanzienlijk te weinig. Vooral na de laatste act stonden er meterslange rijen. Daar komt nog eens bovenop dat ook de parkeerplekken overvol waren, waardoor veel mensen hun auto’s langs de wegen parkeerden.

Camping: 7

Zoals met veel dingen, hoef je op Rock am Ring geen luxe te verwachten. Dit geldt ook voor de camping. Hoe verder je camping van het festivalterrein af ligt, hoe slechter de omstandigheden. Op sommige plekken ontbraken er douches en op enkele campings werkten de wc’s het hele weekend niet. Met uitzicht op de prachtige bergen, werd op iedere camping tot in de late (of vroege) uren gefeest. Wie de luxe van thuis helemaal kan vergeten heeft niks te klagen, Duitse gezelligheid gegarandeerd.

Festivalrapporten

Deze zomer doet Festileaks weer verslag van de grootste festivals van Europa. Dat doen we in de vorm van Festivalrapporten. We ondervragen op ieder festival minimaal 100 bezoekers om een cijfer te geven aan zes vaste categorieën. Op die manier kunnen we aan het eind van het jaar tijdens de Festileaks Festival Awards concluderen: welk festival is op welk vlak het beste? Alle Festivalrapporten zijn hier terug te lezen.