Advertisement

‘Verbod op rugzakken en handtassen op o.a. Rock Werchter en Pukkelpop’

rock werchter publiek

Zonnebril, vochtige schoonmaakdoekjes of make-up in een tas het Rock Werchter terrein op nemen? Dat wordt dit jaar in België mogelijk een stuk lastiger. Daar pleit men voor strenge veiligheidsmaatregelen zolang er sprake is van een verhoogd terreurniveau.

Jan Briers, gouverneur en voorzitter van de Federatie van Muziekfestivals, adviseert de organisatoren van Belgische festivals als Rock Werchter, Graspop en Pukkelpop gezamenlijk maatregelen te nemen. Hij doet dat na een melding van het Ocad, het orgaan voor de dreigingsanalyse in België, waarin tot verhoogde waakzaamheid bij soft targets als festivals wordt opgeroepen.

Alert

‘Er zijn geen ­concrete aanwijzingen voor aanslagen’, verduidelijkt Peter Mertens van het Crisiscentrum. ‘We vragen wel een al­gemene alertheid. Organisatoren moeten overleggen met de lokale politie om samen een risicoanalyse te maken, en nagaan welke specifieke maatregelen er genomen moeten worden.’

In zijn advies verwijst Briers naar de maatregelen die van toepassing zijn bij het betreden van voetbalstadions. In België zijn sinds de aanslagen in Parijs tassen daar niet meer toegestaan.

Wel pleit hij voor het toestaan van rugzakken op het campingterrein. ‘De controle moet gebeuren op het moment dat de mensen naar de weide wandelen.’ Hoewel bezoekers gecontroleerd moeten worden, mogen er geen lange wachtrijen ontstaan. ‘De organisatoren moeten voor een vlotte doorstroming zorgen, waardoor er geen concentratie aan mensen voor de ingang komt’, stelt hij.

Vervolg

Maandag komen organisatoren van de grote Belgische festivals zoals Rock Werchter, Tomorrowland, Graspop, de Gentse Feesten en de Lokerse Feesten bijeen voor een overleg welke maatregelen komende zomer genomen moeten worden om de veiligheid te kunnen waarborgen. Hopelijk komt dan uitsluitsel wat we wel en niet het terrein mee op kunnen nemen.

Rock Werchter Logo

Rock Werchter 2024

Locatie
België
Werchter, België
Datum 4-7 juli 2024
Line-up
Lenny Kravitz
Måneskin
Dua Lipa
Tickets Kopen