Zwarte Cross 2013: twee keer Tante Rikie en de Russische pers

Zwarte Cross
Foto: Kamiel Scholten / Festileaks

In deze nieuwe rubriek blikt Festileaks terug op de meest memorabele, herkenbare en lachwekkende momenten die je tijdens een festival kan beleven.  Dit keer scheuren we terug in de tijd om onszelf eens flink te bevuilen: Zwarte Cross 2013! Vorig jaar werd het festival nog uitgeroepen tot het mooiste festival van 2015, maar twee jaar geleden ging het er in Lichtenvoorde ook al heerlijk hard aan toe! 

1. Door een roze bril

Zwarte-Cross-2013-750x400

Het thema van de 17e editie van Zwarte Cross was wederom een mooie: “Love, Peace and Harmony!”. Alle campinggasten ontvingen bij aankomst een roze bril en de eerste duizend dames kregen ook nog eens een bloemenkrans, die gedurende het weekend vol trots gedragen werd. De line-up had geen roze bril nodig: naast Kate Nash en Bloodhound Gang was er ook veel Neerlands trots te vinden op het podium. Zo waren Di-Rect, The Opposites, Band Zonder Banaan, Golden Earring, Kensington, Guus Meeuwis en Miss Montreal aanwezig op de festivalweide.

2. Naked Run for Freedom

In 2013 was één van de leden van de band Pussy Riot, die in 2012 een hoop opschudding veroorzaakte, te gast op Zwarte Cross. Zij mocht het startschot lossen voor de geniale protestactie op de vrijdag, waarbij 450 festivalgangers twee rondjes over de motorcross-baan renden met als enige kledingstuk een motorhelm: the Naked Run for Freedom. Met deze actie werd aandacht gevraagd voor de toenemende repressie in Rusland, en aandacht kreeg het zeker. Sterker nog: Zwarte Cross haalde in 2013 het Russische nieuws!

3. Nozemexplosie

Nozemoil zwarte cross 2013Er waren dit jaar een hoop nieuwe plekjes te ontdekken, waaronder de Nozemoil-explosie op het festivalterrein: een gebied dat geheel gewijd was aan Zwarte Cross’ eigen drankje, Nozemoil! Het gebied werd gesierd met een 2-takt terras, een Nozemdome op de crossbaan en nog veel meer Nozem-gerelateerde attracties. Nozemoil is een bijzondere mix van zure citrus, chili-peper, een shot caffeine en bevat 10% alcohol. Hoewel het drankje kenmerkend is voor de Zwarte Cross kan je het ook in je huiselijke omgeving wegtikken, het is namelijk ook verkrijgbaar in de webshop!

4. Tante Rikie kloont

Het tijdperk van Tante Rikie als alleenheerser kwam in 2013 ten einde, en dat was niet onverwachts. Waar het publiek in 1997 nog uit 4000 man bestond, waren er in 2013 ruim 160.000 mensen aanwezig. Zwarte Cross is het grootste betaalde festival van Nederland, en een mede-directeur was dan ook hard nodig. Maar wie zet je nou naast zo’n boegbeeld als Tante Rikie? Er was natuurlijk maar één antwoord: nóg een Tante Rikie.

5. De Krattedraal

12970668_1002103016538337_469392399_o

Wie de mainstage de rug toekeerde, kon nog altijd genieten van het prachtige uitzicht aan de overkant: de Krattedraal. Er werden voor het festival 20 bouwers aan het werk gezet om Tante Rikie haar eigen spitituele plek te geven: een bar! Het mede door studenten ontworpen bouwwerk stond naast de ingang van de theaterweide en had een mooi uitzicht op de mainstage. De liefst 1.800 kratten bier van de lokale brouwer zorgden voor een indrukwekkend schouwspel.

6. Bloodhound Gang doet een John Coffey

Het optreden van Bloodhound Gang was heel typerend voor de Zwarte Cross: de heren waren vrij bezopen en dat zorgde voor een hilarische performance. De zanger paradeerde in een shirt met de tekst ‘belieb the hype’ van Justin Bieber, die destijds nog alles behalve geliefd was. De bassist dronk gedurende de set bijna een hele fles Jägermeister weg, maar was desondanks in staat om een biertje te vangen. John Coffey-style, nog voor John Coffey het zelf deed!

7. Rainbowband

Een absoluut hoogtepunt was het knallende optreden van de Rainbowband op Zwarte Cross. Hoewel de muziek die zij spelen misschien niet heel erg bij het rock-imago van Zwarte Cross past, bleken ze toch een volwaardige headliner. De band, bestaande uit 40 muzikanten met een verstandelijke handicap, kreeg de eer om op de zondagavond het hoofdpodium te betreden. Samen met Jovink en de Voederbietels zorgden zij voor een onvergetelijke afsluiting.