De 10 moeilijkste clashes van Pinkpop 2016

Pinkpop Live

Pinkpop-gangers kunnen vanaf vandaag beginnen met puzzelen. Het festival maakte vandaag het blokkenschema bekend. Opvallend zijn de settijden van de headliners, maar daarnaast zijn er ook een aantal pijnlijke overlappingen te vinden in het tijdschema.

Zie ook: Pinkpop headliners Red Hot Chili Peppers en Rammstein krijgen slechts anderhalf uur speeltijd

Festileaks zet de moeilijkste keuzes op een rij.

1. Shirts gooien bij Major Lazer of rondjes rennen bij De Staat?

major lazer

‘Witch Doctor’ of ‘Lean On’? Misschien wel de moeilijkste keuze van Pinkpop 2016. Eén van de beste bands van Nederland speelt gelijkertijd met de feestmachine die Major Lazer heet. Rondjes rennen rondom Torre van De Staat of toch met je T-shirt gooien bij Diplo? Zeg het maar!

2. Dansen bij Years & Years of dromen met Bear’s Den?

years

Years & Years moet toch wel één van de snelst groeiende bands van de laatste jaren zijn. De groep brak in Nederland door met het dansbare ‘King’ en stond eerder op festivals als Rock Werchter en Lowlands. Met folkband Bear’s Den gaat het ook hard. Ondanks de minder dansbare muziek wisten zij al vele zalen te betoveren met hun prachtige muziek. Dansen of dromen, een moeilijke keuze.

3. De satanische metal van Ghost of de aanstekelijke rock van Nothing but Thieves?

Ghost live 1

Ghost is één van de meest harde bands op de Pinkpop-affiche van dit jaar. Gitaarliefhebbers kennen de band rondom frontman Papa Emeritus ongetwijfeld van hun indrukwekkende albums en ijzersterke liveshows. Tegelijkertijd met Ghost speelt rocksensatie Nothing but Thieves op de Brand Bier Stage. De band verzorgde in maart nog de voorprogramma’s van Muse in de Ziggo Dome en bracht vorig jaar het langverwachte debuutalbum uit.

4. Legendarische oudjes van Doe Maar of aanstormend Belgisch talent Bazart?

doe maar

Doe Maar op Pinkpop 2016; wie had dat gedacht? De groep rond zanger Henny Vrienten scoorde in de jaren ’70 en ’80 hits met ‘Pa’ en ‘De Bom’. Nummers die nog altijd bekend zijn bij veel verschillende generaties. Eigenlijk is Doe Maar op Pinkpop niet te missen. De Belgische band Bazart zorgt er toch voor dat wij gaan twijfelen. Hun aanstekelijke indiepop scoort momenteel erg goed bij onze Zuiderburen en een nummer als ‘Goud’ is een knaller van jewelste. Moeilijk, moeilijk…

5. Knallen met Rammstein of dansen met Noisia?

Rammstein Live vuurwerk

Voor de pyromanen onder het Pinkpop-publiek is deze knoop snel doorgehakt. Rammstein zorgt al jaren voor indrukwekkende liveshows door veel vuurwerk en andere showelementen te verwerken in hun optreden. Een concert van Rammstein is daardoor altijd de moeite waard. Voor festivalgangers die minder fan zijn van de harde gitaren is Stage 4 de moeite waard. De Groningse mannen van Noisia hebben al menig festivaltent afgebroken en op zaterdag 11 juni is Pinkpop aan de beurt. Dansen!

6. Singer-songwriters Lianne La Havas en Lucky Fonz III

JdH-20150822_Lianne La Havas_064

Voor de liefhebbers van singer-songwriters zal deze clash ongetwijfeld voor hoofdpijn zorgen. Soulzangeres Lianne La Havas heeft bewezen dat ze altijd een sterke show neerzet. Haar stem klinkt live haast nog beter dan de studio opnames. Daarnaast is ‘What You Don’t Do’ een heerlijk zomers liedje dat het op de festivalweides erg goed zal gaan doen. Lucky Fonz III timmert ondertussen ook al een tijdje aan de weg. Liefhebbers van Spinvis zullen geen moeite met deze clash hebben en een mooi plekje veroveren bij Stage 4.

7. Meezingen met Lionel of rocken met Graveyard?

lionel

Lionel Richie is waarschijnlijk de meest opvallende naam op de gehele affiche. De Amerikaanse popzanger speelde vorig jaar nog op North Sea Jazz en komt dit jaar terug om het hoofdpodium van Pinkpop in vuur en vlam te zetten met hits als ‘Hello’ en ‘All Night Long’. Dat belooft een geweldig feest te worden! Aan de rockliefhebbers is ook gedacht: Graveyard zal op hetzelfde tijdstip een overdonderend optreden gaan geven op Stage 4.

8. Skunk Anansie of toch Belgisch trots Balthazar?

skin-skunk-anansie-live

Dit is een clash tussen twee bands die allebei een ijzersterke live reputatie hebben. Zangeres Skin van Skunk Anansie heeft een dijk van een stem en is daarnaast een geweldige frontvrouw. Balthazar heeft met hun optredens op Best Kept Secret, Lowlands en Rock Werchter inmiddels ook een indrukwekkend rijtje van festivals op hun naam staan. Skunk Anansie en Balthazar geven altijd 200% bij hun optredens en dat precies deze bands tegelijkertijd spelen zal bij veel mensen voor stof tot nadenken zorgen.

Tom Odell of St. Paul & the Broken Bones?

Tom-Odell-7

Het rijtje met moeilijke keuzes houdt nog altijd niet op. Tom Odell heeft met zijn ene album al behoorlijk veel bereikt. Na zijn hit ‘Another Love’ kreeg hij al snel optredens op Rock Werchter en Sziget aangeboden. De Britse singer-songwriter heeft live een goed ingespeelde band om zich heen die zijn catchy popmuziek naar een nóg hoger niveau stuwt. Toch is de band van St. Paul nog nét wat indrukwekkender. De band speelt knallende rock & roll, waarin ook duidelijke soul en R&B invloeden terug te horen zijn. Op Best Kept Secret gaf St. Paul & the Broken Bones één van de beste optredens van 2015 en dit jaar is dan eindelijk Pinkpop aan de beurt.

De keiharde metalcore van Bring Me the Horizon? Of toch de aanstelijke blues van Vintage Trouble?

bmth1

Gelukkig komt er dan toch een einde aan de lijst met moeilijke keuzes. Op Pinkpop zal metalband Bring Me the Horizon rond dezelfde tijd optreden als bluesband Vintage Trouble. Laatstgenoemde heeft in het Gelredome al een ijzersterke indruk achter kunnen laten toen zij het voorprogramma van AC/DC verzorgden. Bring Me the Horizon was vooralsnog alleen nog op hardrockfestivals te bewonderen. Het geluid van de band is de laatste jaren behoorlijk veranderd. Bring Me the Horizon komt oorspronkelijk uit de metalwereld, maar tegenwoordig is er ook ruimte voor electronica. Bring Me the Horizon vs. Vintage Trouble is vooral voor de gitaarliefhebbers een moeilijke keuze, maar je zult van geen van beide spijt krijgen.

 

Zie ook: Deze 10 dingen vielen ons op aan het blokkenschema van Rock Werchter 2016

Pinkpop 2016

Het oudste onafgebroken popfestival van Europa vindt plaats op 10, 11 en 12 juni op het bekende Megalandterrein in Landgraaf. De line-up van Pinkpop 2016 is inmiddels compleet. Alle combi-tickets zijn uitverkocht. Dagkaarten zijn nog te koop voor €95. Voor alle informatie over het festival en de complete line-up check je onze programmapagina.

Pinkpop Logo

Pinkpop 2016

Locatie
Nederland
Landgraaf, Nederland
Datum 10-12 juni 2016
Line-up
Walking On Cars
Midas
Tickets Niet meer beschikbaar.

Over de auteur ✍️

Sam van Reenen

Trotse Head of News en muzikaal omnivoor. Voorliefde voor het hardere soort muziek, maar van alle markten thuis. Van Kendrick Lamar tot La Dispute en Deafheaven en van Sigur Rós naar Burial en Atmosphere. Vernoemde zijn hond naar de beste zangeres van Nederland en werkzaam als verpleegkundige. In de zomer steevast te vinden op Rock Werchter en Best Kept Secret.

Meer van Sam