Advertisement

Eric van Eerdenburg: ‘We gaan naar een van de mooiste Lowlands-edities uit de geschiedenis’

Lowlands 2016
Foto: Kamiel Scholten (Lowlands)

Iedere maand bezoekt Festileaks een festivaldirecteur. In mei bezochten we Eric van Eerdenburg, festivaldirecteur van Lowlands. Naar aanleiding van al jullie vragen spraken we met hem, over Muse, de toekomst van Lowlands en zijn droomnamen.

[one_half]

Eric van Eerdenburg

Geen tijd om alles te lezen? Dit zijn de hoogtepunten:

  • De festivaldirecteur sluit niet uit dat in de toekomst meer grote namen als Muse geboekt worden
  • Muse neemt de drones uit de Ziggo Dome niet mee naar Lowlands, de productie van Muse is aanpasbaar aan de Alpha-tent
  • De Alpha wordt weer groter als het festival uitverkoopt, de hoofdtent was vorig jaar iets kleiner door het lagere aantal bezoekers
  • Er wordt nagedacht over een openlucht mainstage, voorlopig komt die niet
  • In juni moeten alle muzieknamen bekend zijn, waaronder nog enkele ‘sub-headliners’
  • Lowlands is extra alert vanwege de terreurdreiging maar plaatst geen metaalpoortjes
  • De Eagles Of Death Metal zijn welkom op Lowlands, ondanks gecancelde shows in Frankrijk
  • Nothing But Thieves zou dit jaar op Lowlands spelen maar kreeg een aantrekkelijker bod uit Japan
  • Van Eerdenburg hoopt in de toekomst Radiohead terug te halen naar Lowlands

[/one_half]

[one_half_last]

Op het affiche staat dit jaar een hele grote naam: Muse. Hoe is die boeking tot stand gekomen?

“Er waren drie concerten in de Ziggo Dome en die serie verkocht heel snel uit. Er was toen sprake van dat er een vierde moest komen, die kon alleen niet achter die drie shows aan. Toen hebben we voorgesteld om ze op Lowlands te laten spelen. Het toeval wil dat ze in het weekend van Lowlands in Zuid-Duitsland spelen. Ze waren beschikbaar en Lowlands ligt op de route, toen waren we er vrij snel uit.”

In het Algemeen Dagblad heb je gezegd: ‘We moeten niet doen wat Pinkpop doet, niet alleen grote jongens boeken.’ Dat heb je nu wel gedaan. Wat is er veranderd sindsdien?

“Meestal is het zo dat de triple A-artiesten zich richten op festivals als Roskilde en Glastonbury, dat zijn de festivals in juni en juli. Daardoor zijn ze in augustus en rond Lowlands helemaal niet beschikbaar. Nu was Muse dat wel. Op het moment dat het voorbij komt en beide partijen komen eruit dan doen we het. Opportunity knocks, why not?”

Als de triple A-artiesten wel rond Lowlands in Europa zouden zijn, wil je ze dan vaker boeken? 

“Het zou kunnen dat er in de toekomst vaker namen als Muse op het affiche staan. Als de kans zich voordoet en we kunnen het betalen dan moeten we het vooral doen. Muse is een ontzettend goede act maar ook wat duurder, dus je hoopt ook dat er dan wat meer kaarten worden verkocht.”

[/one_half_last]

Er gaan ongetwijfeld heel veel mensen op de show afkomen. Hoe gaan jullie de grote toestroom van mensen in goede banen leiden? 

“Dat regelt zich over het algemeen vrij goed zelf. Dat zagen we destijds bij de Foo Fighters ook. We hadden toen allerlei borden klaar staan om het publiek te informeren, die hadden we uiteindelijk helemaal niet nodig. Er is een hele grote groep Lowlands bezoekers die Muse al een keer gezien heeft en denkt: ‘als ik het niet kan zien, ga ik wel naar een andere band.’ Als je zorgt dat je op tijd in de Alpha bent, kun je het waarschijnlijk wel zien.”

Muse nam in de Ziggo Dome een ontzettend grote productie mee. Pinkpop heeft het podium ooit verbreed voor de show van Rammstein. Is het Alpha-podium van Lowlands groot genoeg voor de productie van Muse?

“Met Muse is het zo dat ze in een zaal een gigantische productie hebben. Drones kun je niet in de open air doen; die waaien gewoon weg. Ze hebben wel altijd een goede, maar niet gigantische festivalproductie. Wat ze meenemen is aanpasbaar aan het podium.”

Is er nagedacht over een openlucht mainstage?

“Soms denken we erover na. Het fijne aan een tent is dat je bij pokkeweer gewoon droog kan staan. Wanneer het heel zonnig is, heb je weer schaduw. Mensen vinden het vaak wel lekker, zo’n tent. Het werkt super goed qua intimiteit, sfeer en wat de band terugkrijgt van het publiek.”

Vorig jaar is de Alpha iets kleiner geworden. Wordt die beslissing nu weer teruggedraaid met de komst van Muse?

“Als het uitverkoopt dan gaat die extra lap weer aan de Alpha. Dat zijn twee palen extra en een paar lappen doek, dat kunnen we een week voor het festival nog besluiten. Dat het gaat uitverkopen sluit ik niet uit.”

3. Lowlands [round-up sfeer]

Hoe zit het nu precies met die kaartverkoop? Vorig jaar was een maand voor de start van Lowlands slechts 72% van de kaarten verkocht.

“Het gaat beter dan vorig jaar. Er is wel een getal, maar die maak ik nu niet bekend. Het is voor ons ook weer even wennen hoe dat gaat lopen, het is onvoorspelbaar. Het is een tijd geleden dat we dit soort curves hadden. We waren een hele periode in een keer uitverkocht en nu verloopt het weer normaal. De verkopen zijn wel hoger dan vorig jaar rond deze tijd.”

Heb je nog enkele grotere namen achter de hand gehouden om de kaartverkoop te stimuleren?

“De headliners zijn allemaal al bekend. Er worden nog een paar namen aangekondigd uit het sub-segment. Ik denk dat we in juni alle muzieknamen wel bekendgemaakt hebben. De afsluiters van de Alpha zijn dit jaar Muse, LCD Soundsystem en Disclosure.”

Voor Muse kopen mensen speciaal een kaartje voor Lowlands. Geldt dat ook voor de andere headliners?

“Disclosure, The Last Shadow Puppets en LCD Soundsystem trekken de tent ook helemaal vol. Door de aankondiging van Disclosure verkopen we ook zeker meer kaarten. Wel had ik van LCD Soundsystem eigenlijk een nieuw album verwacht waardoor er veel meer reuring rondom deze come-back zou ontstaan, dat was ook min of meer toegezegd en dat is tot op heden niet gebeurd.”

Had je verwacht alle kaarten al verkocht te hebben?

“Het feit dat je al een paar jaar alle kaarten in een paar uur uitverkoopt maakt dat je misschien heel verwend begint te worden en denkt dat dat altijd zo zal zijn. Maar nee, we zijn realistisch; vorig jaar was het niet uitverkocht en de druk van het kaarten heel snel moeten kopen is er dan dit jaar ook niet meer. Ik vind het heel normaal dat mensen even moeten nadenken voordat ze €185,- uitgeven. Als we dit jaar weer groeien ten opzichte van vorig jaar, en daar lijkt het op, verandert dat wellicht weer in de toekomst. Het heeft ook niet altijd met de line-up te maken, soms is het ook de emotie die er in de lucht hangt. Vorig jaar was de ‘vibe’ rond Lowlands aanvankelijk niet goed. Maar dat draaide later en het werd een super editie.”

Is de emotie nu anders dan vorig jaar?

“Die ‘vibe’ is nu super goed. Vorig jaar was er de eerste maanden een hoop gezeur. Toen de eerste vier namen bekend waren, riepen mensen al ‘wat een kut line-up’. De eerste vier van tweehonderd acts! Ik bekijk dat allemaal een beetje van een afstand. Vorig jaar hadden we ook een goede line-up met onder andere Tame Impala en Kendrick Lamar. In de eindlijsten van vorig jaar staan ontzettend veel Lowlands-concerten en acts. Op een gegeven moment moeten mensen toch het gevoel krijgen dat ze iets hebben gemist en daarom een jaar later wel komen. We doen ons best om op het scherp van de snede te programmeren, ook op het gebied van randprogramma.”

Hoe belangrijk is het voor Lowlands dat het uitverkoopt? 

“Iedere promoter ziet dat natuurlijk als een compliment. Ik ook. Zoals Lowlands er nu voor staat is het gezond. Zelfs als we ieder jaar zo’n 49.000 mensen trekken zullen we het overleven. Mijn ambities liggen natuurlijk hoger.”

Lowlands
Lowlands, @Kamiel Scholten Fotografie

Pukkelpop wordt gezien als jullie Belgische tegenhanger. Daar stonden in de afgelopen jaren ook grote namen. Dit jaar Rihanna maar in het verleden ook Eminem en ze hadden ook Neil Young geboekt, die later moest afzeggen. Zijn dat soort namen interessant voor Lowlands?    

“Rihanna hadden we op dit moment waarschijnlijk niet gedaan. In die hoek van de muziek is wel veel aan de hand. Kanye West die samenwerkt met Hudson Mohwake bijvoorbeeld, het nieuwe album van Kanye vind ik te gek. Wat je heel erg ziet is dat de elektronische muziek en de r&b heel erg met elkaar aan het koketteren zijn op een manier die ik wel interessant vind. Ik sluit niks uit.”

Is het een richting die Lowlands op zou willen gaan? 

“We pinnen ons niet vast op 1 stijl muziek. Dit jaar hebben we in de hiphop en soul Travis Scott, Anderson .Paak en Flatbush Zombies als grotere namen, Section Boys en Mick Jenkins als nieuw te ontdekken namen. Je probeert door het hele programma heen lijnen te trekken die kloppen. Als je van hiphop houdt, kun je hele grote maar ook hele kleine acts zien. Als je van alternative en gitaren houdt is er Muse en Last Shadow Puppets, daaronder zitten ook weer acts als Wolfmother en acts die veel kleiner zijn zoals Otherkin. Vanuit Disclosure trek je ook een route langs de diverse podia. Volgens mij is ons publiek heel eclectisch, die willen ook van alles. Mensen die overdag naar bands luisteren willen ’s avonds ook helemaal losgaan op techno.”

In België gaan de grote festivals metaalpoortjes plaatsen voor de ingang. Gaat dat op Lowlands ook gebeuren?

“We zijn extra alert. We gaan geen poortjes plaatsen op het festival. Alert betekent dat we in contact staan met de overheid of we extra maatregelen moeten nemen. Zolang je veilig naar de supermarkt of het station kunt, kan je ook naar een festival. We worden door de overheid niet verzocht extra maatregelen te nemen, dus dat doen we ook gewoon niet. Met poortjes bij de deur staan er mensen massaal voor de deur, dan verplaats je alleen het probleem”

Begrijp je dat ze in België wel gebruik gaan maken van metaalpoortjes?

“Dat is voor mij heel moeilijk te beoordelen omdat wij niet in contact staan met de Belgische overheid. Maar dat daar de schrik er goed in zit begrijp ik wel. De wereld is veranderd.”

lowlands_2-720x320

De Eagles Of Death Metal zijn niet welkom op twee Franse festivals vanwege uitspraken van zanger Jesse Hughes. Hoe kijk jij daarnaar als festivaldirecteur en heb je ook overwogen om de act te schrappen?

“Ik denk dat Jesse Hughes behoorlijk in de war is. Als ik het desbetreffende interview lees op de site dan denk ik: hij is een van de slachtoffers, die man heeft hele nare dingen gezien. Ik kan me wel voorstellen dat Hughes nog steeds behoorlijk emotioneel vol zit. We moeten ook niet vergeten dat de site waar het interview staat duidelijk een libertijns rechts medium is. Als je een interview geeft dan wordt er geknipt en worden dingen net anders opgeschreven dan je gezegd hebt. Ik vind het dus heel eng om er uitspraken over te doen en er een oordeel over te hebben. Het soort uitspraken van ‘iedereen moet gewapend over straat kunnen lopen’ vinden we in Europa heel gek, in Amerika is dat een hele gangbare mening. Ik ben het daar volstrekt mee oneens maar dat is geen reden om de band te weigeren. De Eagles Of Death Metal zijn nog steeds van harte welkom op Lowlands.”

“We hebben in het verleden artiesten gecanceld omdat ze heel rechtstreeks homofobe of nazi-uitspraken deden. Hughes beweert dat de security in de Bataclan op de hoogte zou zijn geweest van de aanslagen. Hij heeft er met de neus bovenop gestaan, dan moet het dus gewoon onderzocht worden.”

Snap je de emoties van de Franse festivals?

“Ik begrijp het wel; ze zitten in dezelfde scene als de clubs in Parijs en ook zij voelen zich, of zijn slachtoffer. Ze kennen ongetwijfeld ook slachtoffers. Ze voelen zich als door een wesp gestoken. De reactie op de uitspraken is wel meteen een hele emotionele. Ik denk dat enige reserve ons past en dat deze band die al een aantal keer op Lowlands heeft gespeeld onze steun verdient. We gaan zien hoe het zich ontwikkelt.”

De line-up van Lowlands wordt dit jaar geprezen, ook vanwege de diversiteit van de grote en kleine namen binnen de verschillende genres. Hoe komt Lowlands aan die namen?

“Bij MOJO concerts werken twaalf boekers die allemaal hun eigen voorkeur en specialiteit hebben. Ze hebben contact met de agenten die artiesten vertegenwoordigen. Oudere agenten hebben vaak grote acts en de jongere agenten vaak nieuwere acts. Die boekers boeken ongeveer 2000 acts per jaar, zowel voor het clubcircuit als voor de HMH’s en Ziggo Domes. Ze gaan ook altijd naar die shows toe. Daar zien ze of het een potentieel Lowlands publiek is of niet.”

Underworld
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

Hoe maakt Lowlands de inschatting van het juiste podium voor een band? Toen Underworld vorig jaar op Lowlands in de Heineken stond was er niet voldoende plek.

“We wisten dat de Heineken tent te klein zou zijn voor Underworld. Ze wilden echter absoluut afsluiten en die plek in de Alpha was al vergeven. De inschatting maken we onder andere door te kijken naar hoeveel en hoe snel ze kaartjes verkopen voor hun eigen show. Dan heb je een redelijk accurate inschatting. We hebben ook gehad met Disclosure dat ze in de Bravo stonden maar eigenlijk in de Alpha hadden moeten staan. Nieuwe acts kunnen zich zo snel ontwikkelen dat je in twee of drie maanden een verdubbeling van de capaciteit van de tent nodig hebt. Maar je kunt dan niet meer schuiven in je programma. Dan ontstaan er schoonheidsfoutjes die niet altijd te voorkomen zijn.”

In het verleden hebben jullie geprobeerd Gorillaz en Arcade Fire te boeken, dat is toen niet gelukt. Welke artiesten hebben jullie dit jaar geprobeerd te boeken zonder succes?

“Nothing But Thieves wilden we dit jaar heel graag terughalen na hun invalbeurt van vorig jaar. Zij wilden ook, maar kregen een bod uit Japan en nu staan ze daar. Ze hebben dit jaar veel in Nederland gedaan en nog niet in Japan, dan is de keuze snel gemaakt.”

“Op dit moment ben ik ongelofelijk tevreden over het programma. Volgens mij gaan we naar een van de mooiste Lowlands edities van de geschiedenis. Als ik de Spotifiy playlist aan zet dan rockt het, dan zit ik te genieten.”

Zegt een festivaldirecteur dat niet elk jaar?

“Nee, de ene keer lukt het beter dan de andere keer. Je moet altijd proberen een zo realistisch mogelijk beeld te hebben van wat je aanbiedt. Dit jaar hebben we echt een top programma. Ik vind dat we nooit echt ondermaats hebben gepresteerd. Maar soms lukt het simpelweg niet met een van de headliners. We hebben in de beginjaren in hetzelfde weekend gezeten als Leeds en Reading, zij pikten toen werkelijk elke act weg. We zijn toen samen met Pukkelpop een week opgeschoven.  De concurrentie op het internationale toneel is een factor waar je altijd mee te maken hebt.”

Van welke namen droom je nog? 

“Radiohead zou ik graag nog een keer terug willen hebben. Ik vind dat Patti Smith nog een keer naar Lowlands moet komen. De combinatie van Iggy Pop en Josh Homme vond ik waanzinnig. Dat zijn natuurlijk allemaal de oude en grotere acts. Wat ik veel belangrijker vind is de aanwas aan de onderkant, de nieuwe acts en de middelgrote namen. Daar droom je niet echt van, vaak ken je die namen nog niet. Een boeking zoals vorig jaar met Tame Impala en Kendrick Lamar is natuurlijk wat je moet hebben. Op het juiste moment de juiste act hebben. Dat is Lowlands.”

Lowlands Logo

Lowlands 2016

Locatie
Nederland
Biddinghuizen, Nederland
Datum 19-21 augustus 2016
Tickets Niet meer beschikbaar.