Festivalrapport: Primavera Sound overrompelt bezoekers met een indrukwekkend programma

Primavera Sound is een festival voor fijnproevers en uniek in zijn soort. Door de indrukwekkende en exclusieve line-up trekt het festival mensen van over de hele wereld, waardoor relatief kleine acts ineens voor duizenden mensen staan te spelen. Ook dit jaar krijgt het publiek vele indrukwekkende shows te zien en wordt de status als een van de beste alternatieve festivals bevestigd. 

Festileaks was erbij en ondervroeg wederom festivalgangers naar hun cijfers. Dit is het Festivalrapport van Primavera Sound 2016.

Programma: 9,3

Radiohead 03 Heineken_EricPamies

Primavera Sound weet dit jaar jaar meer dan ooit te verbazen met bijzondere headliners, avant-garde culthelden en spannende nieuwe bands. Aan de bovenkant van het affiche prijken de indiegrootheden van 2016: Tame Impala, The Last Shadow Puppets, PJ Harvey. Maar vooral met Radiohead, die dit jaar slechts vier Europese festivals aandoet, gooit het festival hoge ogen. Dat is nog niet eens alles, want veel van deze artiesten zijn ook nog eens exclusief geboekt of beginnen hun tour in Barcelona. Zo kon je de eerste DJ-set van Avalanches in 15 jaar bijwonen, als eerste de nieuwe live- en lichtshow  van Sigur Rós zien en een van de weinige festivalshows van Moderat dit jaar meemaken. Verder was het mogelijk om de reünie van Lush te zien, die na 20 jaar weer voor het eerst touren. Daarnaast is er nog een gigantisch aanbod aan experimentele artiesten zoals Japanse avant-gardisten Boredoms, de Nine Inch Nails toetsenist Alessandro Cortini en de elektronicahelden Cabaret Voltaire. Petje af voor deze line-up.

Sfeer: 7.4
Ambiente Tame Impala 01_EricPamies
Foto: Eric Pamie

“I don’t think I need to tell you how much I love Primavera. Some of the best experiences of my life have been here in Barcelona. It’s gonna be a great night!’ zegt Bradford Cox  van Deerhunter na zijn eerste nummer. Hiermee verwoordt hij perfect de fantastische sfeer die om het festival hangt. Het publiek komt van over de hele wereld naar dit festival en dat enthousiasme hangt in te lucht. Helaas soms net even een tikkeltje té goed, want bij de hoofdpodia praat men nogal eens door een breekbaar liedje heen.

Wat de sfeer niet ten goede komt zijn de VIP-vakken voor de hoofdpodia. Bezoekers met de reguliere tickets worden bij de grootste acts verwijderd uit de vakken ten voordele van bezoekers met VIP tickets. Gevolg? Huilende mensen die uren hadden gewacht op Radiohead en de enkele a4’tjes met informatie over het hoofd hadden gezien.

Aankleding: 4.7
20160604_054211
Foto: Matthijs Mantel

Het festival bevindt zich net onder de haven van Barcelona en het terrein is daarom een grote grauwe plak beton. Op wat letters bij de ingang na is er praktisch niets gedaan aan de aankleding van het festival. Is dat erg? Ach, dit festival draait om de muziek, dus geen kunstwerken of gekke aankleding is soms ook wel fijn. Er is in ieder geval schitterende natuurlijke aankleding: dat prachtige uitzicht op zee. Vanaf de trappen voor de Ray Ban stage geniet je niet alleen van mooie optredens, maar ook van de zeilboten die achterlangs varen.

Geluid: 7.6

IMG_20160604_180013
Foto: Stijn van Orsouw

Met name op de hoofdpodia is het geluid werkelijk fantastisch. Tijdens Radiohead is het de geluidsmix zelfs zeer indrukwekkend. Elk detail is te horen en het volume is zo goed afgesteld dat oordoppen niet nodig zijn. Helaas gaat dit alleen op voor de mensen vooraan. Op social media wordt massaal geklaagd over het volume. Een ander minpuntje is dat er op de kleinere podia niet zoveel aandacht voor het geluid is. Zo is Jenny Hval moeilijk te verstaan, terwijl juist haar teksten zo belangrijk zijn. Daar tegenover staat dan weer dat er net buiten het festivalterrein een theaterzaal is, die ook voor festivaloptredens wordt gebruikt. Voor breekbare artiesten, zoals de pianist Lubomyr Melnyk, is dit een prachtige uitkomst.

Eten en drinken: 7.3
20160602_154020
Foto: Matthijs Mantel

In Nederland zijn we erg verwend met het hoge niveau van eten op festivals. Zo veel kwalitatief aanbod is er op Primavera Sound niet, maar er is meer dan genoeg voor alle diëten. Voor veganisten en vegetariërs was er bijvoorbeeld de optie voor een heerlijke bietenburger met humus. Daarnaast zijn vrijwel alle bekende keukens vertegenwoordigd. Spaans, Italiaans, Thais of Mexicaans; alles is aanwezig op Primavera Sound. Alleen de bars waren op drukke momenten een punt van frustratie. De vrijwilligers deden hun best, maar het bleef op sommige momenten chaotisch. Hierdoor was het soms lang wachten op de drankjes.

Bereikbaarheid: 7.8
Ambiente 10Accesos_SantiagoPeriel
Foto: Santiago Periel

Primavera Sound ligt net buiten het centrum en Barcelona is verbonden met een geweldig metronetwerk. Er is een directe metrolijn van Plaça de Catalunya, het centrale plein, naar een metrohalte direct naast het terrein. Sterker nog, nog geen twee uur nadat uw verslaggevers uit het vliegtuig stapten, zat het festivalbandje om de pols. De metro rijdt niet de hele nacht door, maar dat is geen probleem. Het festival speelt zich voor het grootste deel in de nacht af: de laatste band is pas na 4 uur afgelopen en daarna zijn nog DJ-sets tot 6 uur. Mocht je toch eerder naar je hotel willen, dan is er een directe buslijn van het festival naar Plaça de Catalunya.

Sanitair: 8.0

PJ Harvey 02 Heineken_EricPamies
Foto: Eric Pamie

Over het hele terrein zijn meer dan genoeg wc’s en die worden goed onderhouden. Alleen bij de uitgang komt je een grote urinewalm tegemoet waaien. Er staan daar namelijk geen pisbakken, waardoor menig man een boom boven een dixi verkiest. Maar verder niets dan complimenten voor de organisatie voor een zeer schoon terrein, zonder gebruik te maken van statiegeld of bekerrapers.

Mobiel netwerk: 8.3
Savages 07 Heineken_EricPamie
Foto: Eric Pamie

Vrienden kwijt geraakt? Geen probleem! Overal was perfect bereik en zelfs in de grote mensenmassa’s tussen de hoofdpodia worden smsjes direct verzonden. Die vrienden heb je zo weer terug. In tegenstelling tot twee jaar geleden is er geen plek met Wi-Fi op het terrein. Maar om eerlijk te zijn heb je daar met de line-up van Primavera Sound 2016 ook geen behoefte aan.

Weer: 8.5
Ambiente 01BeachClub_CeciliaDiazBetz (1)
Foto: Cecilia Diaz Betz

We zitten in Spanje en aan de zee, oftewel: stralende zon met af en toe een fris briesje. Zelfs in de nacht is het nog zeer aangenaam om in korte broek en T-shirt rond te lopen. Sinds dit jaar is er een nieuwe stage  met 16 uur per dag DJ-sets van onder andere Todd Terje en Simian Mobile Disco. Zonnen met lekkere muziek op de achtergrond. Helemaal niet verkeerd! Zeker als het reguliere programma nog niet is begonnen.

Festivalrapporten 

Deze zomer doet Festileaks weer verslag van de grootste festivals van Europa. Dat doen we in de vorm van Festivalrapporten. We vragen op ieder festival minimaal 100 bezoekers om een cijfer te geven aan tien vaste categorieën en presenteren de gemiddeldes. Op die manier kunnen wee aan het eind van het jaar concluderen: welk festival is op welk vlak het beste? Check de voorgaande festivalrapporten of bekijk alle winnaars van 2015.

Eerder dit jaar…

Primavera Sound Logo

Primavera Sound 2023

Locatie
Spanje
Barcelona, Spanje
Datum 31 mei - 4 juni 2023
Line-up
Halsey
Pet Shop Boys
Calvin Harris
Tickets Dagkaarten vanaf €125. Combitickets vanaf €325. Kopen