Festivalrapport: Sfeervol Rock am Ring 2016 valt in het water

Afgelopen weekend trokken tienduizenden gitaarliefhebbers naar het oude vliegveld van Mendig voor de 31e editie van Rock am Ring. Het festival ging veelbelovend van start maar noodweer gooide roet in het eten. De organisatie van het festival besloot op de tweede festivaldag om het festival af te blazen.

Festileaks was erbij en vroeg ruim 100 festivalgangers naar hun mening. Dit was Rock am Ring 2016 volgens festivalbezoekers.

Foto’s: Don Crusio

Programma: 8,5

_DON5903

Gitaarfanaten kunnen op Rock am Ring hun lol niet op. Dit jaar stonden Black Sabbath, Red Hot Chili Peppers en Volbeat bovenaan het affiche van het festival. Maar ook aan de liefhebbers van elektronische muziek is gedacht: op vrijdagavond zorgden Major Lazer en Rudimental voor één groot feest op de festivalweide. De echte die-hards kunnen na het festivalprogramma nog even uit hun plaat in de 24-uurstent op de camping, waar ook een heuse kermis uit de grond gestampt is. Rock am Ring staat te boek als rockfestival, maar er is naast het headbangen, de moshpits en het crowdsurfen nog veel meer te beleven.

Sfeer: 8,9

_DON3284

Natuurlijk is het weer vreselijk, maar toch kan het ook voor verbondenheid zorgen. Dat gebeurde op Rock Am Ring 2016. Er zijn massale feestjes op de camping en op het festivalterrein lijkt iedereen bevriend met elkaar. Uiteraard zorgt het stilleggen van de tweede festivaldag bij sommigen voor irritatie, maar het publiek blijft er plezier in hebben en wacht rustig af op nieuws vanuit de organisatie. Bij de eerste bands die weer spelen ontstaan reusachtige circlepits en de mensen staan tot achteraan op de weide te springen. Nergens is het publiek zo enthousiast als op Rock am Ring.

Aankleding: 7,1

_DON8027

De aankleding van het festivalterrein is redelijk basic. Er is niet te veel, maar ook niet te weinig gedaan aan machtige stellages en knap knutselwerk. De twee hoofdpodia van Rock am Ring zijn reusachtig en zien er fantastisch uit. Verder is de kermis naast het festivalterrein indrukwekkend aangekleed en je waant je er in één groot pretpark. Door het noodweer van de eerste festivaldag staat het festivalterrein echter al snel onder water, waardoor grote delen van het terrein onbereikbaar raken voor het publiek.

Geluidskwaliteit: 7,5

_DON6393

Geen decibelwetten op Rock am Ring. De bands spelen alsof hun leven ervan af hangt en de geluidskwaliteit laat hen daarbij niet in de steek. Op de twee hoofdpodia is het geluid bij iedere band perfect afgesteld. Het is overal goed te horen, maar het is ook niet hard genoeg om je oordoppen op te zoeken. In de overdekte Alternatent zit het qua geluid dan weer iets minder mee. Veel artiesten hebben bij de eerste paar nummers zichtbaar moeite met de matige geluidskwaliteit. De instrumenten zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden waardoor er soms een grote geluidsbrij ontstaat. Een aandachtspuntje voor de mannen en vrouwen achter de soundboards.

Eten en drinken: 6,8

_DON4117

Wie dacht dat er op Rock am Ring alleen braadworsten en bier verkrijgbaar was, komt bedrogen uit. Van vis tot Vietnamees en van een flinke bak patat tot handgemaakte pizza. Er is van alles. Het Food Court is een flinke aanwinst voor de mensen die eens iets anders willen. Het uitgebreide menu trekt veel hongerige festivalgangers en de rijen voor de etenskramen groeien snel. Lekker en leuk natuurlijk, al dat afwisselende voedsel, maar het kost allemaal wel wat. Voor een hamburger betaal je al snel €6,-, en ook de prijzen bij andere etenskraampjes liegen er niet om.

Bereikbaarheid: 5,9

_DON7772

Hier gaat het even mis. Het festivalterrein ligt te midden van allerlei campings die door de grote drukte en het slechte weer niet goed te bereiken zijn. Daar komt nog eens bovenop dat de bewakers en het personeel van Rock am Ring vaak niet goed op de hoogte zijn van de weersveranderingen en andere belangrijke informatie. Dit zorgt voor lange rijen op de camping, de parkeerplaats en bij de entree van het festivalterrein. Toen op zaterdagavond bekend werd dat het festival geen doorgang zou vinden werd het nog moeilijker om het terrein en de parkeerplaats af te komen en veel mensen moesten uren wachten voordat ze huiswaarts konden gaan.

Camping: 6,1

_DON5274

De camping van Rock am Ring kwam dit jaar niet al te best uit de verf. Na het noodweer van vrijdagavond was het campingterrein op veel plekken onbegaanbaar en het onweer richtte veel schade aan bij de bezittingen van festivalgangers. Ingezakte tentjes, natte slaapzakken en doorweekte kleren waren een vaak gezien gezicht op de camping. De organisatie heeft uiteraard weinig invloed op het weer, maar ze hadden volgens veel bezoekers meer kunnen doen om de camping zo toegankelijk mogelijk te houden. Veel festivalgangers besloten daarom om de camping al op vrijdagavond en zaterdagochtend te verlaten.

Sanitair: 6,5

_DON4557

Het weer had niet alleen maar invloed op de camping, de bereikbaarheid en de sfeer. Door de flinke regenval waren veel toiletten moeilijk te bereiken. Veel festivalgangers kozen ervoor om hun blaas te legen op het asfalt van de landingsbaan of zochten een ander plekje uit. De toiletten zagen er verder prima uit en stonden op plekken die makkelijk te vinden waren. Ook aan de fans die vooraan staan is gedacht, vlak naast de twee hoofdpodia staat een flinke rij met Dixi’s en toiletten. Qua sanitair had Rock am Ring dit jaar goede bedoelingen, jammer dat het weer daarbij niet meezat.

Mobiel netwerk: 6,6

_DON8124

Het mobiele netwerk is voor het Duitse publiek makkelijk te bereiken en op sommige delen van het terrein is er zelfs een uitstekende WiFi verbinding. De Duitse festivalgangers hadden wat dat betreft niets te klagen. Voor het publiek uit andere landen zit het echter minder mee. Het Nederlandse publiek heeft bijna nergens op het terrein internetverbinding of überhaupt bereik, en ook veel Engelsen, Fransen en Belgen hebben dit probleem.

Het weer: 3,4

_DON7952

De grote boosdoener van dit festival is uiteraard het weer. Toen het noodlot toesloeg op vrijdagavond raakten er tientallen festivalgangers gewond, waarvan een aantal zwaar. Toch waren er nog genoeg festivalgangers die er het allerbeste van maken en zich niet laten tegenhouden door de naderende regenbuien. Wanneer organisator Marek Lieberberg op zaterdagavond aankondigt dat Rock am Ring definitief geen doorgang zal vinden, stijgt er een warm applaus op vanuit het publiek. Het festival mag dit jaar dan wel stopgezet zijn, deze 90.000 mensen weten stuk voor stuk dat ze er volgend jaar nog harder van zullen genieten.

Festivalrapporten

Deze zomer doet Festileaks weer verslag van de grootste festivals van Europa. Dat doen we in de vorm van festivalrapporten. We ondervragen op ieder festival minimaal 100 bezoekers om een cijfer te geven aan tien vaste categorieën. Op die manier kunnen wee aan het eind van het jaar concluderen: welk festival is op welk vlak het beste? Check de voorgaande festivalrapporten of bekijk alle winnaars van 2015.

Eerder dit jaar…