Festivalrapport: Alle details klopten op Dauwpop 2016

Hemelvaartsdag viel dit jaar tegelijk met Bevrijdingsdag en daarom besloot organisatie van Dauwpop (traditioneel tegelijkertijd met Hemelvaartsdag) het festival voor het eerst te verplaatsen naar een zaterdag. Een slimme zet: 7 weken geleden was er al geen enkel kaartje meer te koop voor het festival. Met een heerlijke temperatuur en een zonovergoten festivalterrein was er in de Hellendoornse bossen niets te merken van de vooraf afgegeven Code Geel.

Festileaks was erbij en vroeg wederom 100 festivalbezoekers naar hun mening. Dit is het Festivalrapport van de bezoekers van Dauwpop 2016.

Programma: 7,5

Foto: Kamiel Scholten/Festileaks
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

Kensington, Saybia, Madness, The Boxer Rebellion, My Baby, Pierce Brothers, De Staat. Dauwpop had een flinke line-up te pakken dit jaar en dat doen ze knap voor een relatief klein, eendaags festival. Artiesten hadden er duidelijk zin in. Zo pakte De Staat om 13:45 meteen de kans om het festival én de bezoekers wakker te schudden met hun Witch Doctor pit. De organisatie had voorafgaand nog de pech dat Balthazar afzegde, maar vond in The Boxer Rebellion een waardige vervanger. Hoor je niemand meer over.

Sfeer: 8.5
Dauwpop 2016
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

Op Dauwpop kom je mensen van alle leeftijden en met allerlei accenten tegen. Dit festival in de bossen van Overijssel trekt zowel een jong als oud publiek en dat gaat allemaal verrassend goed samen door één festivalingang. Van vrijgezellenfeestjes die hysterisch uit de ‘Glory Hole’ komen tot gezinnen die even rustig de woordzoeker staan te spelen in de spelletjes hoek; iedereen lijkt zich uitstekend te vermaken.

Aankleding: 9.0

Dauwpop aankleding

Dauwpop zou goed familie kunnen zijn van de Zwarte Cross. Overal waar je loopt zie je bordjes waar je alleen maar om kunt lachen. Een bordje met de tekst ‘U bevindt zich hier’ geeft niet echt duiding aan je locatie, maar het bezorgt je wel een glimlach en dat geldt eigenlijk voor de hele aankleding op Dauwpop. Nieuw dit jaar is de tot in de puntjes aangeklede ‘Favela’, waar je je kunt verliezen in Corona’s en Mexicaanse muziek. Ook nieuw: ‘De Pintelier’, waar je een pop-up speciaalbier-café binnenstapt. Op Dauwpop is alles tot in detail uitgewerkt, de creativiteit spat ervan af en humor zie je in alle hoeken terug. Een feest.

Camping: 7.5

Rock Werchter 2015 CampingHoewel het festival één dag duurt, is er ook een Dauwpop camping. Bezoekers van de camping hoeven niet ver te lopen vanaf het festivalterrein en er is een campingwinkeltje waar je lekker wat eten of drinken kan halen en je telefoon op kan laden. Heel druk is het er echter niet: veel bezoekers kiezen ervoor om terug naar huis te (dauw)trappen of om met de pendelbusjes naar het station te gaan.

Geluidskwaliteit: 7.2
Kensington op Dauwpop
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

Wie al op tijd in The Barn of in de King King was om niks van de optredens te missen, kreeg af en toe een harde piep te verduren. Bij de Jupiler Mainstage was het geluid prima, zo was er bijvoorbeeld ook aan het publiek gedacht dat net buiten de tent lag of stond te luisteren. Grote videoschermen en versterkers buiten de tent zorgden ervoor dat niemand in of om Mainstage ook maar iets van de optredens hoefde te missen.

Eten en Drinken: 8.0
Jett Rebel met komkommer op Dauwpop
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

Net zoals de aankleding van het festival, is iedere eettent en bar volledig aangekleed in de stijl van het festival. Je ziet hier geen plastic zeilen met ‘Hamburgers’, ‘Patat’ of ‘Bar’, maar je kunt het er wél krijgen. Maar er is meer: van Mexicaanse Nachos tot een broodje Pulled Pork. Met de verscheidenheid van publiek heeft de organisatie ook gezorgd voor een grote verscheidenheid aan voedsel.

Bereikbaarheid: 6.5

Dauwpop
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

Het festivalterrein van Dauwpop ligt middenin de Sallandse bossen, maar dat wordt ieder jaar keurig opgelost met een pendeldienst, die je vanaf Station Nijverdal naar het festivalterrein brengt (en weer ophaalt). Dit jaar kampte de organisatie helaas met werkzaamheden van de NS, dus de pendelbussen waren wat groter en moesten wat vaker rijden. Dan is het erg lastig om de bussen ook aan te laten sluiten op de treinen, waardoor de reistijd voor veel mensen wat langer was.

Sanitair: 7.5
Dauwpop 2016
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

Op het festivalterrein zijn de dixies ver te zoeken. Je kunt op Dauwpop voor €2,- een toiletbandje kopen en vervolgens de hele dag gebruik maken van de spoeltoiletten, een prima regeling. De toiletten waren oké; het verschil tussen de mannen en vrouwen toiletten was soms onduidelijk en er was af en toe wat minder wc-papier, maar dat kon je dan met je buurvrouw (of buurman) weer heel goed oplossen.

Mobiel Netwerk: 9.0
Lucas Hamming op Dauwpop
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

Hoewel je je in de bossen bevindt, heb je overal op Dauwpop een prima bereik. En mocht je iets teveel van je 4G gebruikt hebben of een lege batterij hebben, dan kun je even lekker chillen in de Rummikub-lounge, waar je je telefoon kunt opladen, terwijl je een spelletje speelt.

Het weer: 9.2

De paraplu's bleken niet nodig.
De paraplu’s bleken niet nodig.

De bezoekers van Dauwpop hadden niets over te klagen over het weer. Veel mensen konden hun poncho weer ongebruikt mee naar huis nemen. Hoewel ‘Code Geel’ op het programma stond, was daar gelukkig weinig van te merken. Met een stralende zon en een heerlijke temperatuur, was het beter geweest om de zonnebrand van huis mee te nemen, dan de poncho. Heerlijk!

Festivalrapporten

Deze zomer doet Festileaks weer verslag van de grootste festivals van Europa. Dat doen we in de vorm van festivalrapporten. We ondervragen op ieder festival minimaal 100 bezoekers om een cijfer te geven aan tien vaste categorieën. Op die manier kunnen wee aan het eind van het jaar concluderen: welk festival is op welk vlak het beste? Check de voorgaande festivalrapporten of bekijk alle winnaars van 2015.

Eerder dit jaar…