Advertisement

Het blokkenschema voor Lowlands 2016 van Gallowstreet

Gallowstreet

Lowlands staat weer voor de deur, en dat betekent puzzelen met het blokkenschema. Schiet jij al in de stress bij het besef dat je keuzes moet maken? Wij bieden je de helpende hand! Festileaks sprak met Lucas van Ee, saxofonist van de band Gallowstreet. Ze staan dit jaar voor het derde jaar op rij op Lowlands. Hij neemt ons mee in zijn persoonlijke blokkenschema en legt uit waarom hij nou juist deze artiesten wil zien.

Vrijdag

Schermafbeelding 2016-08-10 om 16.04.12

NAO
“De muziek van NAO klinkt zowel R&B, elektronisch als pop met een vleugje hiphop. Die mix van stijlen vind ik erg leuk. Artiesten die niet voor één genre te vatten zijn komen nog vaker terug in mijn blokkenschema.”

STUFF.
“STUFF. zijn jonge, Vlaamse gasten die vorig jaar ook op Vrijlandfestival in Amsterdam stonden, daar stond Gallowstreet ook. Het podium werd weggeblazen, toen hebben we het met zijn allen op het zuipen gezet. De flessen whisky gingen rond. Later heb ik ze ook op Transitions gezien, een festival van de organisatie van North Sea Jazz dat plaatsvind in Tivoli in Utrecht. Ze maken hele vette jazz gemengd met hiphop en elektronische muziek.”

Die Antwoord
“Ik zag ze twee jaar geleden ook op Lowlands en stond toen echt versteld van de live show. Het is zo intens en zo strak, compleet overweldigend. De muziek is een mix van beats – een beetje als techno – met daar overheen rap. De klankkleur van het Zuid-Afrikaans heeft ook wel iets, de teksten semi kunnen verstaan en tegelijkertijd denken: “Wat is dit in godsnaam?”

Jameszoo
“Jameszoo heeft dit jaar een plaat uitgebracht bij het label Flying Lotus. Hij draait alles van keiharde basmuziek met rare elektronische geluidjes tot obscure jazzplaten. Dat kunnen ik en de rest van de band nogal waarderen.”

Zaterdag

Schermafbeelding 2016-08-10 om 16.03.30

Kamasi Washington
“Kamasi Washington zit bij hetzelfde plantenlabel als Jameszoo. Hij is een saxofonist en heeft een mooie spot in de India. Het is super tof dat Lowlands een jazz-artiest programmeert en niet alleen singer-songwriters. Gallowstreet is een echte festivalact, dat is Kamasi Washington niet. Top dat Lowlands het aandurft.”

Analog Africa presents: Bitori
“Analog Africa verzamelt veel obscure Afrikaanse muziek, daar is Gallowstreet echt weg van. Zij presenteren dit jaar een artiest die accordeonmuziek van de Kaapverdische eilanden komt spelen. Ik heb ze al eens eerder gezien op een feestje in Paradiso. Ze nemen als het ware oude Afrikaanse muziek en blazen dat een nieuw leven in. Het is lekker ritmisch, zomers en ook weer een leuke en gewaagde zet. Waarschijnlijk staan er straks een paar oude mannetjes met accordeons en trommels op het podium, facking vet.”

Jarreau Vandal
“Jarreau Vandal is een Amsterdamse jongen die allerhande genres combineert, waarmee hij eigenlijk een nieuw muziekgenre aan het ontwikkelen is. Hij vermengt hippe trapbeats met jazz maar ook met Braziliaanse muziek. Dat is op dit moment erg hot, maar ook zeker niet verkeerd om naar te luisteren.”

Hunee
“De laatste van de zaterdag wordt Hunee. Hij draait van alles en nog wat, zo lang het maar niet te commercieel is. Het kan afrobeat zijn, disco, house. Hij zal niet snel Nirvana in de set gooien, zoals heel veel andere DJ’s wel doen. Een meezingertje brengt hij op zijn eigen manier met een gouwe ouwe discoplaat. Hij draait veel obscure, tropische muziek.”

Zondag

Schermafbeelding 2016-08-10 om 16.03.58

The Internet
“The Internet speelt, net als wij, in de India. Zij maken een combinatie van hiphop en R&B, maar dan op een manier waardoor er toch weer veel jazz in terugkomt. Niet te cliché, daar houden we echt van. Ze laten zich beïnvloeden door die nieuwe stroming van R&B gecombineerd met jazz. Dat zit in het rijtje van Jarreau Vandal, Anderson .Paak en Kaytranada.”

Anderson .Paak & The Free Nationals
“Net als The Internet combineert Anderson hiphop en R&B. Hiphop-producer J Dilla is een grote inspiratie bron voor ons, Anderson .Paak neemt zijn muziek en mengt dat weer met hedendaagse R&B, dat is super gaaf. Live is hij ook retegoed.”

Kaytranada
“Kaytranada is een mooie afsluiter. Een combinatie van disco, house en trap maar ook veel jazzy klanken. Hij heeft dit jaar een nieuw album uitgebracht dat heel veel in de tourbus gedraaid wordt.”

Gallowstreet en Lowlands

“Veel van de artiesten die ik op Lowlands wil zien, staan in de Spotify-lijst die we in de tourbus luisteren, met uitzondering van festival-acts als Die Antwoord en Cassius. Naar die obscure en jazzy muziek luisteren we allemaal graag, en dat proberen we ook mee te nemen voor het volgende album. We hebben natuurlijk net een album uitgebracht, maar zijn nu alweer aan het kijken naar de kant die we op willen met de volgende plaat.”

“Ik heb twee keer een kaartje gekocht voor Lowlands, en we spelen er nu voor de derde keer. Het eerste jaar had ik een magisch momentje tijdens Todd Terje. Het was in de tijd dat disco-house weer eventjes terug kwam. Todd Terje brak door met een hitje, Inspector Norse. Dat zat muzikaal gezien super goed in elkaar: het is fijn om naar te luisteren maar toch ontzettend dansbaar. Dat was écht een euforisch moment, dat vergeet ik nooit meer.”

Gallowstreet is op vrijdag 19 augstus te zien in de India, van 22:00 tot 23:00.

Lowlands Logo

Lowlands 2016

Locatie
Nederland
Biddinghuizen, Nederland
Datum 19-21 augustus 2016
Tickets Niet meer beschikbaar.