Dit waren de 10 populairste festivals deze zomer

Sziget 2018
Photo: Rockstar Photographers

Nu het festivalseizoen ten einde is, zijn wij enorm benieuwd welke festivals afgelopen seizoen het populairst waren. Daarom vroegen wij jullie welke festivals jullie in 2018 allemaal bezocht hebben. De resultaten zijn binnen en de stemmen geteld en we kunnen alvast verklappen: het is een lijstje om je vingers bij af te likken.

10. Pukkelpop

Pukkelpop 2018
Foto: Pukkelpop

We trappen de top tien af met een Belgische kandidaat. Pukkelpop wist dit jaar met een paar prachtige headliners veel publiek te trekken. Vooral The War On Drugs en Arcade Fire, die Pukkelpop als een van de weinige Europese festivals op hun agenda had staan, maakten indruk. Maar waar het publiek kwam voor de line-up, bleef het voor de locatie. Met deze oogstrelende editie zien we Pukkelpop op de tiende plek.

9. Paaspop

Joris Bisschops (Paaspop 2018)

Het lijkt alweer zo lang geleden dat we het festivalseizoen mochten aftrappen op Paaspop. Het blijkt dat deze memorabele editie goed was voor een negende plek. Net als op Pukkelpop was in Schijndel de line-up goed, maar waren het de sfeer en locatie die de doorslag gaven. Wat wil je dan ook? De kleurrijke aankleding van het terrein weet altijd te betoveren en de sfeer beschreven we in ons rapport als “een stel koeien die na maanden wachten eindelijk weer de wei weer ingestuurd worden.”

8. Graspop

Voor de nummer acht steken we weer even de grens over, naar Graspop om precies te zijn. Dat het Belgische metalfestival zichzelf omhoog heeft weten te vechten tussen de grote popfestivals komt voornamelijk door het affiche. Daar was namelijk de absolute top van de harde gitaren te vinden. Volbeat, Iron Maiden en een drie en een half uur durende show van Guns ’n Roses om maar even wat te noemen.

7. Appelpop

Photo: Sander van Ketel (Appelpop 2018)

Dat jullie ook in 2018 Appelpop massaal bezochten, is niet zo vreemd. Het gratis festival in Tiel is al jarenlang de populaire afsluiter van het festivalseizoen. Dit jaar kon er o.a. gedanst worden op Yungblud, Chef’Special, Golden Earring en Ronnie Flex. Het weer was een beetje guur, maar dat mocht de pret absoluut niet drukken. Een betere afsluiter konden we ons niet wensen.

6. Down The Rabbit Hole

Down The Rabbit Hole beleefde weer een goed jaar. Tijdens de vijfde editie wist het festival een recordaantal bezoekers te trekken. Maar liefst 35.000 gasten vertoefden een weekend lang tussen de Groene Heuvels. Er was dan ook weinig af te dingen aan Down The Rabbit Hole 2018. Het eten was heerlijk, de randprogrammering bood genoeg afwisseling, het weer was fantastisch en David Byrne en velen anderen gaven een show die we niet snel zullen vergeten.

5. Best Kept Secret

Foto: Jokko (BKS 2018)

Halverwege de lijst vinden we Best Kept Secret. Met een paar grote knallers (Arctic Monkeys, The National) en een enorm aanbod aan kleine en middelgrote artiesten (Khruangbin, Rex Orange Country, The Internet) op de poster wist de organisatie jullie naar Hilvarenbeek te trekken. Daar stond jullie een feest voor de fijnproever te wachten. Zowel op muzikaal als culinair gebied maakte de line-up indruk.

4. Sziget

Credits: Rockstar Photographers

Hoewel de feestjes dicht bij huis niet verkeerd zijn, zijn jullie ook bereid de grenzen over te steken. Toch is het Hongaarse Sziget het enige festival buiten de Benelux dat de top 10 heeft gehaald. Wat maakte Sziget zoveel populairder dan andere Europese festivals? Misschien was het de uitstekende sfeer? De allure van het Island of Freedom? Het geëngageerde karakter van het festival? Of misschien toch de exclusieve festivalshow van Lana Del Rey? Hoe dan ook, Sziget 2018 verdient deze vierde plek.

3. Rock Werchter

Voor de opener van de top drie begeven we ons nog een keer op Belgisch grondgebied. Na de legendarische editie van 2017 trokken jullie namelijk ook dit jaar weer massaal naar Rock Werchter. Het was heet. Heel heet. Maar dat weerhield jullie er niet van om jezelf te verliezen bij de optredens van The Killers, Pearl Jam, Arctic Monkeys en niet te vergeten: de Rode Duivels.

2. Lowlands

Op de tweede plaats vinden we Lowlands. Voor veel mensen ondertussen een vast onderdeel van de festivalzomer. Ook dit jaar wisten de sfeer, het eten en de locatie de show weer te stelen. Het nieuwe terrein, dat vorig jaar haar debuut maakte, bleek een blijvend succes en werd zelfs verder uitgewerkt met o.a. een nieuwe Heineken. Op muzikaal gebied kon men genieten van grootheden als Kendrick Lamar en Gorillaz. Lowlands 2018 was wederom onvergetelijk.

1. Pinkpop

We kunnen het er lang of kort over hebben, maar dit jaar was Pinkpop wederom het populairste festival van Nederland en omstreken. Met maar een kleine voorsprong op Lowlands wist Nederlands oudste festival de eerste plek te veroveren. Er waren dan ook genoeg redenen om Pinkpop 2018 in je agenda te zetten: Foo Fighters haalde het optreden van 2015 in, Pearl Jam stond ein-de-lijk weer eens op het Landgraafse podium en Bruno Mars bewees wat hij waard was. We kunnen nu al niet wachten op wat Jan Smeets voor volgend jaar, de vijftigste editie, in petto heeft.

Festivalacts Top 100

Dit is niet het enige lijstje wat we opmaken aan het einde van het seizoen, het is ook eer tijd voor de Festivalacts Top 100. Uiteindelijk bepaal jíj wie de beste act van dit jaar is. Wie wordt de opvolger van Arcade Fire (2014), Muse (2015), De Staat (2016) en Radiohead (2017)? Laat het uiterlijk 20 september weten en stem mee!

Naar de stempagina

Appelpop Logo

Appelpop 2018

Locatie
Nederland
Tiel, Nederland
Datum 7-8 september 2018
Line-up
Ronnie Flex
Coely
The Overslept
Tickets Niet meer beschikbaar.