Festivalrapport: Primavera Sound 2017 excelleert wat betreft programma

festivalrapport Primavera Sound 2017

Afgelopen weekend vond Primavera Sound weer plaats. Duizenden mensen van over de hele wereld vlogen naar Barcelona, om van de indrukwekkende line-up te genieten. Het uitvallen van Frank Ocean kon de pret niet drukken, want ja, het is al gezegd, maar wát een programma. Primavera Sound bewijst het opnieuw: het is een van de beste alternatieve festivals van Europa.

Festileaks was er ook dit jaar weer bij en vroeg ruim 100 festivalgangers naar hun mening. De gemiddelde cijfers presenteren we in het Festivalrapport, dat we de hele zomer opstellen op tientallen festivals door heel Europa. Wil jij op de hoogte blijven? Volg Festileaks dan op Facebook.

Dit was Primavera Sound 2017 volgens de festivalbezoekers.

Programma: 8,8

primavera-2017

Net als voorgaande edities zet Primavera Sound ook in 2017 een indrukwekkend affiche neer. Denk aan Arcade Fire en The xx, maar ook Bon Iver, die naast Primavera slechts twee keer te zien is in Europa. Maar dat is dus de spreekwoordelijke kers. Wat te denken van MacDemarcoRun The Jewels of – en ze is toch wel officieel uit de schaduw van haar grote zus – Solange. Keuzestress is ook stress, natuurlijk, maar wel verdomd lekker op een festival.

Sfeer: 7,5

sfeer-primavera-sound

‘We wanted to start our tour at Primavera Sound, we love this festival!’ Hoppa, die kan je in je zak steken. Het is geen quote van een willekeurige bezoeker, maar van niemand minder dan Win Butler van Arcade Fire. Dat zegt iets over het festival, maar ook over de bezoekers. Ze komen uit alle windhoeken van de wereld. Zweden, Engeland, Japan en zelfs Australië. Er zijn ook wat minpuntjes. Het Spaanse publiek kan ietwat luidruchtig zijn, zo ook bij de acts die eigenlijk het best gedijen bij stilte. Het zijn vooral die nare VIP-vakken, ja inderdaad, voor mensen die bereid zijn iets meer te betalen. En zij zijn er dus nauwelijks, waardoor de vakken veelal leeg zijn.

Locatie: 7,0

Het festival bevindt zich net onder de haven van Barcelona. Dat is te zien, denk de podia weg en wat resteert is een grote, grauwe plak beton. Oké toegegeven, bij de ingang staan ook een paar letters. En bij de mainstage misschien ook. Wat aankleding betreft dekt ‘primitief’ de lading. Gelukkig is het niet alleen beton dat de klok slaat, neem de weg omhoog bij de Ray Ban stage en zie daar, een prachtig uitzicht over de mar Español. Daar kan geen letter tegenop.

Eten & drinken: 7,1

In Nederland zijn we verwend met het hoge niveau van eten op festivals. Zo veel kwalitatief aanbod is er op Primavera Sound 2017 niet. De keukens die in de gemiddelde Gouden Gids (voor de youngsters: een telefoonboek) staan zijn natuurlijk wel vertegenwoordigd. Denk Spaans, Italiaans en natúúrlijk Thais. Het meest opvallende is vooral wat je níet ziet, en dat zijn wachtrijen. Het festival heeft zich op dit vlak flink verbeterd ten opzichte van vorig jaar, dat vinden we fijn.

Bereikbaarheid: 8,0

Primavera Sound ligt net buiten het centrum van Barcelona en is verbonden met een geweldig metronetwerk. Die stopt naast het festivalterrein. Helaas rijdt hij niet de hele nacht, maar daar is uiteraard ook een oplossing voor. Vanaf het festival is een directe buslijn of taxi beschikbaar. Wie toch liever bij zijn Nederlandse roots blijft kan ook met de fiets komen, waarvoor zelfs stallingen beschikbaar zijn.

Overnachten: 7,7

Primavera Sound heeft geen camping. Met een festivalticket heb je toegang tot het terrein, overnachting niet inbegrepen. Aangezien het festival nabij het centrum van Barcelona plaatsvindt is het echter geen probleem om een overnachting te regelen. Van een appartement tot een camping, er is genoeg te vinden in deze bruisende stad.

Festivalrapporten

Deze zomer doet Festileaks weer verslag van de grootste festivals van Europa. Dat doen we in de vorm van Festivalrapporten. We ondervragen op ieder festival minimaal 100 bezoekers om een cijfer te geven aan zes vaste categorieën. Op die manier kunnen we aan het eind van het jaar tijdens de Festileaks Festival Awards concluderen: welk festival is op welk vlak het beste? Alle Festivalrapporten zijn hier terug te lezen.