Festivalrapport: Welcome To The Village 2017 is het gezelligste dorp van Nederland

festivalrapport welcome to the village

Zelfs een rechtszaak kan Welcome To The Village 2017 niet kapot krijgen. Maar goed ook, want dit Friese festival excelleert in gezelligheid en knusheid. Het predikaat (een van) de leukste festivals van Noord-Nederland is dan ook slechts een understatement. 

Festileaks was er dit jaar bij en vroeg ruim 100 festivalgangers naar hun mening. De gemiddelde cijfers presenteren we in het Festivalrapport, dat we de hele zomer opstellen op tientallen festivals door heel Europa. Wil jij op de hoogte blijven? Volg Festileaks dan op Facebook.

Dit was Welcome To The Village 2017 volgens de festivalbezoekers.

Programma: 7,1

Foto: Lenny Kroos / Festileaks

“We hebben onze droomheadliner!”, juichte de directie van het festival. Terecht ook, want met Franz Ferdinand is een prachtige naam binnengehaald. Er was meer reden tot juichen. Internationale acts als DMA’sMighty Oaks en Zebra Katz (ook te horen op de nieuwe Gorillaz) reisden af naar Friesland. Met Rico & Sticks scoorden ze onverwachts een hattrick. De mannen van Opgezwolle brachten vrijdag een nieuwe plaat (IZM) uit, de eerste die de heren samen maakten in elf jaar. Natuurlijk debuteerden ze op het podium een aantal tracks. Er was meer Nederlandse glorie: BlaudzunSpinvis en bijvoorbeeld Paceshifters. Klein maar fijn, met dus die gedroomde uitschieter.

Sfeer: 8,2


Welcome To The Village is voor iedereen: opa’s, oma’s, kinderen, met een beetje pech zelfs je schoonmoeder. Het typische ons kent ons gevoel. Heerlijk. Dat uit zich ook in de randzaken: soldeerles voor de kleintjes tot haarsalons voor de oudjes. En dat allemaal met uitzicht op het water. Uitkomst: iedereen goedgemutst. Helemaal losgaan op Franz Ferdinand? Prima joh, lekker doen. In slaap vallen op een opblaasbare krokodil? Be my guest. Hier is het meer dan een festival, hier zijn we een familie.

Locatie: 8,7

Foto: Lenny Kroos / Festileaks

De locatie laat zich misschien het best omschrijven als Lloret de Fryslân. Zonder alle dronken dropjes, maar wel met zon, zee en strand. Even geen zin in muziek? Geen probleem, er is een theater, silent disco en zelfs een boomhut waar de geur van wierook de boventoon voert. Op een kleine tien minuten lopen van het evenement is een Aqua Zoo, een diertentuin met voornamelijk waterdieren. Het terrein is eigenlijk een klein, driedaags dorpje, vol met zitzakken en creatieve bankjes. Shout out naar de zelfgemaakte regenjassen, die er voor iedereen hingen als het toch begon te plensen.

Eten & Drinken: 7,9

Foto: Lenny Kroos / Festileaks

Tosti-kip? ✔️ Ponsvlees? ✔️ Oma’s gehaktbal? ✔️ Op Welcome To The Village is een ruim aanbod aan eten en drinken. Zelfs voor een dessert zit je hier goed, geniet van ambachtelijk ijs of heerlijke (zeker met het warme weer!) milkshakes. Ook de classics komen voorbij: bier, cola en pizza. Dat alles voor schappelijke prijzen: een muntje kost € 2,50 en is meteen de prijs van de meeste dranken. Op de bekers zat statiegeld, waardoor op de grond nauwelijks afval te vinden was.

Bereikbaarheid: 7

A post shared by Mike Breneis (@mikebreneis) on


Soms lijkt het alsof heel Friesland op Welcome To The Village is, overal staan namelijk fietsen. Voor campinggasten is de fiets bijzonder handig, de afstand naar het festival terrein is anders al snel twintig minuten lopen. Vanaf Leeuwarden Centraal is het slechts een korte busreis naar het festival. De bus stopt op een kleine tien minuten van de ingang. Voor automobilisten is het helemaal feest, parkeergelegenheid in overvloed én in de buurt van de entree.

Overnachten: 7,2

Foto: Lenny Kroos / Festileaks

Overnachten doe je op een externe camping. Daar sta je meteen al voor een keuze: slapen op de stilte camping, óf op de gewone camping. Dat was geen overbodige luxe, want op die laatste ging het lawaai regelmatig tot in de late uurtjes door. Er was een mooie campingwinkel, waar gewoon met de WTTV-valuta kon worden betaald. Douchen en naar het toilet gaan is hier bijna een feest, er stonden nauwelijks lange wachtrijen. Zeker op minder klassieke badtijden spring je zo onder de douche.

Festivalrapporten

Deze zomer doet Festileaks weer verslag van de grootste festivals van Europa. Dat doen we in de vorm van Festivalrapporten. We ondervragen op ieder festival minimaal 100 bezoekers om een cijfer te geven aan zes vaste categorieën. Op die manier kunnen we aan het eind van het jaar tijdens de Festileaks Festival Awards concluderen: welk festival is op welk vlak het beste? Alle Festivalrapporten zijn hier terug te lezen.

Over de auteur ✍️

Lenny Kroos

Communicatie student op het Hanze in Groningen. Videoreporter die graag aan je lip hangt en de leukste verhalen uit je mond probeert te halen . Mijn oren zijn erg gevoelig voor Foster The People, White Lies, Alt-J, The War on Drugs & Lana del Rey. Daarnaast te horen op ZO!34 als DJ.

Meer van Lenny