Festivalrapport: Zon, zuipen, Benicàssim 2017

festivalrapport benicassim

Vorig jaar bombardeerden we Benicàssim tot het ideale excuus voor een vakantie: “overdag het strand, ‘s avonds Muse”. Reden genoeg voor een herhaalbezoek aan het gelijknamige Spaanse dorpje, dat op een uurtje afstand van Valencia ligt. Normaal een rustig verblijf voor zo’n 10.000 inwoners; maar voor één weekend in het jaar een Britse enclave van 6 keer die grootte.

Festileaks was er dit jaar weer bij en vroeg ruim 100 festivalgangers naar hun mening. De gemiddelde cijfers presenteren we in het Festivalrapport, dat we de hele zomer opstellen op tientallen festivals door heel Europa. Wil jij op de hoogte blijven? Volg Festileaks dan op Facebook.

Programma: 8,0

Benicàssim wordt georganiseerd door de mensen achter Reading & Leeds en dat is wel te merken: Beni-headliners Red Hot Chili Peppers, Kasabian en Foals speelden allemaal het afgelopen of aankomende jaar ook op hun Britse tegenhanger. Aangevuld met acts die bij Britten werken als een rode lap op een stier (Liam Gallagher, Peter Doherty, Biffy Clyro), een handjevol gegarandeerde dansfeestjes (Deadmau5, Bonobo, 2manydjs) en een gigantische hoeveelheid DJ’s die overal en nergens op het terrein spelen. Dit is volgens festivalgangers één van de beste Beni line-ups van de afgelopen jaren. Zeker voor het geld dat je er voor betaalt: voor €80 ben je er vier dagen bij. Een bezoeker rekent uit: “Dat is minder dan wat ik moest betalen voor alleen de Peppers afgelopen najaar.”

Sfeer: 8,8

Het is nogal een contrast met het Mad Cool Festival in Madrid, een weekend eerder: daar kwamen de Spanjaarden (het gros van de bezoekers) vooral voor de muziek en hun eigen sociale bubbel. Zo niet op Benicàssim, waar iedereen er op gericht is zoveel mogelijk nieuwe vrienden en herinneringen voor het leven te maken. Er wordt oorverdovend hard meegezongen en tot ver achterin het veld gedanst. “Why can’t I have a crowd like this every day?”, besluit Deadmau5 zijn set op vrijdagnacht. Hij zal niet de enige zijn geweest die dat dacht.

Locatie: 7,6

In een ver verleden vond Benicàssim nog écht plaats op het strand, nu is het terrein ongeveer een kilometer daar vandaan. Het hoofdpodium Las Palmas kent asfalt, gelukkig is er ook gras om op te chillen. Bij de South Beach kun je tot in de vroege uurtjes met je voetjes in het zand dansen. Verder is de aankleding redelijk minimaal, wat plaatsmaakt voor een gigantisch aanbod aan barren. Gedronken worden zal er! En van bier moet je plassen – veel plassen – dus zijn er op Beni aan de randen van het terrein meerdere muren waar je gewoon tegenaan kunt pissen. Weinig romantisch, maar zeer efficiënt. En zo laat de locatie van Benicàssim zich het beste samenvatten.

Eten en drinken: 7,9

De drie grote podia van het festival worden gescheiden door een laan van foodtrucks. Naast kalm aan doen, kun je er heerlijk eten. Verwacht geen culinaire hoogstandjes, maar alle basics zijn te verkrijgen: hele pizza’s voor €8, royale burgers voor €5 en een verrassend goed vega(n) aanbod. Die prijzen worden dan weer rechtgetrokken door redelijke dure alcohol: je betaalt €3 voor een normaal biertje of €9 voor een liter. Het onhandige systeem van tokens dat we vorig jaar aantroffen is gelukkig niet meer aanwezig: al het eten betaal je gewoon direct met cash of pinpas. Drank gaat wel met bonnen, waarvoor je afhankelijk van de timing en betaalmethode nog wel eens lang moet wachten.

Bereikbaarheid: 6,0

Alsof je in een aflevering van Ik Vertrek bent beland. Zo voelde de eerste dag van Benicàssim 2017. Speciale pendelbussen rijden tussen de omliggende dorpen, de camping en het festivalterrein – of nouja, ‘rijden‘. Daar moet je wel een uur voor wachten, dat verraste ook een huilend Brits meisje in Liam Gallagher-shirt die haar grote held ging missen. Eenmaal bij het terrein stuitte je donderdag op een rij van bijna drie (!) uur voor de ingang, op de terugweg vice versa. “Ik heb dit nog nooit zo slecht georganiseerd gezien bij een festival,” merkt een Glitterbrit op. Het zorgt voor een naar smaakje van de eerste Beni-dag, maar wordt daarna gelukkig opgelost: op de vrijdag is de rij teruggebracht naar vijf seconden en blijken de pendelbussen netjes geordend per locatie af- en aan te rijden. Een bizar contrast, maar het kán dus wel.

Overnachten: 7,6

Wie een doodswens heeft, kan gebruikmaken van de officiële festivalcamping. Als rond zes uur het festival eindigt, zoek je daar je tentje op, waar je een uur later maximaal wordt uitgebrand. De temperatuur daalt het hele weekend niet onder de 25 graden en daarom kiezen de meeste mensen voor een appartement of hotel in Benicàssim zelf, of in de omliggende dorpen Oropesa of Castéllon, die wat goedkoper zijn. Heerlijk: ‘s ochtends slapen in een goed bed in een gekoeld appartement, ‘s middag dobberend op de Middellandse Zee je kater wegwerken en rond 21 uur richting het allerbeste feestje: Benicàssim 2017.

 

FIB Benicàssim Logo

FIB Benicàssim 2023

Locatie
Spanje
Benicàssim, Spanje
Datum 13-16 juli 2023
Tickets Kopen