Festivalrapport: Benicàssim Festival 2016 is het perfecte excuus om op vakantie te gaan

Benicàssim Festival kan een vakantie zijn uit de hoge hoed van Beachmasters. Zon, zee, strand en na een heerlijke paella afdwalen richting festivalterrein. En zoals het hoort bij een echte Beachmasters vakantie zijn er ook (heel veel) dronken festivalgangers. Het blijkt een waar recipe for party.

Festileaks was erbij en vroeg festivalgangers naar hun meningen. Dit is het festivalrapport van Benicàssim Festival 2016.

Programma: 8,4

Benicàssim Festival 2016
Foto: Pau Bellido

Het maakt eigenlijk helemaal niet uit wie Benicàssim boekt. De bezoekers komen voor el partido, het feestje. Maar om nou meteen de hele line-up aan de kant te schuiven zou zonde zijn. Met headliners Muse, The Chemical Brothers, Major Lazer en Kendrick Lamar zet de organisatie niet laag in. Die laatste kwam zelfs voor slechts vier Europese optredens overgevlogen naar ons continent. Waar je ogen als vanzelf naar de grote namen op het affiche gaan zijn ook de kleinere acts de moeite waard. Young Fathers, Hannah Wants en John Grvy bijvoorbeeld. Wie zich liever onderdompelt in elektronische tonen kan zijn hart ophalen. DJ Shadow, Massive Attack, Disclosure, Soulwax en Jamie XX is slechts een kleine greep uit het uitgebreide aanbod. La rumba comenzo!

Sfeer: 8,0

Benicàssim Festival 2016
Foto: Pau Bellido

We zijn dan wel in Spanje, maar de voertaal op het festivalterrein is Engels. De Britse invasie in Irak verbleekt bij de massale toestroom van Britten op dit festival. Dat komt de sfeer vooral vooraan bij het podium ten goede. Neem The Chemical Brothers, die zelf ook verbaasd zijn over het gigantische feestje dat uitbreekt voor de bühne. Bij opener ‘Hey Boy Hey Girl’ vliegt zoveel bier door de lucht dat zelfs Bennie Jolink onder de indruk zou zijn. Niet overal op het terrein is het even sfeervol. In de donkere hoekjes van het festival staan regelmatig (jonge) bezoekers bij wie de sfeer letterlijk de strot uit komt. In Nederland zouden ze dan zeggen: ‘Geniet, maar drink met mate.’ Geen speld tussen te krijgen.

Aankleding: 7,3

Benicàssim Festival 2016
Foto: Jota Martinez

“Rondom de South Beach area waan je je in de Amerikaanse jaren ’50. Verder is de aankleding minimaal.” Het lukt een welbespraakte bezoeker om de aankleding van Benicàssim in twee zinnen treffend te vatten. Want inderdaad, de South Beach is met haar replica’s van kleurrijke motels, barretjes, cocktailstands en podia een lust voor het oog. Zie voor je: een traditioneel Amerikaanse diner uitgesmeerd over een festivalterrein (inclusief aantrekkelijke medewerksters). De rest van het evenement is echter minimaal aangekleed met standaard foodtrucks en picknickbanken. Ook het hoofdpodium – dat lijkt op een gebouw dat wordt gerenoveerd – heeft weinig charme.

Geluid: 6,8

Benicàssim Festival 2016
Foto: Pau Bellido

Soms maakt een festivalomgeving het lastig een acceptabele geluidskwaliteit te creëren. Die heuvel tegenover het hoofdpodium bijvoorbeeld. Bezoekers die te ver naar achteren staan kunnen niet ontkomen aan de echo die het weerkaatsende gesteente veroorzaakt. Sluit je ogen en je denkt plots in de ArenA te staan. In het eetgedeelte op Benicàssim vindt ook een strijd plaats. Daar schreeuwen drie podia uit verschillende hoeken om de meeste aandacht. Zoals wel vaker het geval is wanneer veel mensen om aandacht schreeuwen, is er uit een hoop lawaai maar weinig echt te verstaan. Dat is vooraan bij de podia gelukkig beter. Acts als The Maccabees en Kendrick Lamar komen daardoor goed uit de verf. The Chemical Brothers hebben het qua geluid een stuk lastiger. Het volume zorgt niet alleen voor dansende mensen, maar ook voor een hoop vingers in de oren.

Eten en drinken: 6,9

Benicàssim Festival 2016
Foto: Pau Bellido

Voor we het hebben over het aanbod van het eten en drinken, willen we eerst het betalingssysteem onder de loep nemen. Voor drankjes moeten namelijk aparte drankbonnen gehaald worden. Dit kan aan vrijwel elke bar en is meestal in een mum van tijd geregeld. Oké, klinkt prima. De schoen wringt echter ergens anders. Het eten moet met cashgeld betaald worden, maar let op: voor sommige etenswaren (zoals een broodje kebab) moeten weer aparte voedseltickets gehaald worden. Of kebabtickets, zo je wil. En dat is onnodig onhandig. Dat maakt het voedselaanbod deels weer goed, dat varieert van de Aziatische keuken tot Engelse (goh) fish & chips. Met drie euro voor een biertje is de drank bovendien niet goedkoop, en dat doet afbreuk aan de smaak.

Bereikbaarheid: 7,0

Benicàssim Festival 2016
Foto: Jota Martinez

Vanaf de stad Benicàssim is het wel even lopen naar het festival. Denk aan de route van camping B naar Pinkpop, maar dan meer bergopwaarts. Constant losse stenen onder je voeten en als je het terrein eenmaal hebt bereikt, moet je eerst een rondje om Megaland lopen. Want door de directe ligging aan de weg van Benicàssim Festival is er maar één aanlooproute naar het festival en die loopt rondom het terrein (en dan zeggen ze dat de Nijmeegse vierdaagse zwaar is, lachwekkend!). Gelukkig rijden er ook bussen vanaf diverse punten naar het festival. Krijg je een rondje sightseeing er gratis bij.

Camping: 7,5

Benicàssim Festival 2015
Foto: FIB Benicassim Festival

Benicàssim is next-level uit je tent branden. De organisatie heeft met de aanleg van boompjes en doeken geprobeerd extra schaduwplekken te creëren. “Maar als het ‘s ochtends al diep in de twintig graden is, maakt dat allemaal niks uit,” merkt een campinggast terecht op. Door de diverse barren, supermarktjes en sanitaire voorzieningen is het goed vertoeven op de camping. De bewegwijzering met daarop het strand en de parasol blijken de belangrijkste toevoeging. Want hoe leuk het ook op de camping is, het is de zee die elke ochtend weer roept.

Sanitair: 8,0

Benicàssim heeft de dixie nog niet in de ban gedaan, maar kiest wel voor een ‘luxe’ variant: de doorspoel-dixie. Die is opvallend schoon en ruikt door het gebruik van veel chemicaliën ook bijzonder fris. Dames en heren die moeite hebben met het plastic gevaarte kunnen zich naar het hoofdpodium begeven. Daar staan twee toilethuizen met wc’s met mooie, porseleinen brillen. De dames moeten extra moeite doen, want de rijen waren voor hen regelmatig van ongekende proporties. Voor de mannen stonden er twee speciale plasmuren, waardoor zelfs de gedachte aan wildplassen overbodig werd.

Mobiel netwerk: 7,4

Benicàssim Festival 2015
Foto: Pau Bellido

Bezoekers die met het thuisfront na wilden praten over de Brexit komen niet bedrogen uit. Op het festivalterrein zijn drie WiFi-punten (waarvan één alleen voor VIP’s). Druk was het daar zelden en de verbinding werkte daardoor naar behoren. Ook op andere plekken op het terrein was voldoende bereikbaarheid. Een sms (‘O my god! Er is hier een sicke Blur-fissa gaande!’) of telefoontje naar verloren vrienden kon moeiteloos gemaakt worden.

Weer: 10

Benicàssim Festival 2016
Foto: Adrian Morote

Zon, zee, strand en muziek klinken als ingrediënten voor het ideale festival. En wij kunnen u vertellen: dat is het ook. Benicàssim Festival begint niet voor zeven uur ‘s avonds waardoor de temperatuur al is gedaald tot een fijne 20 tot 25 graden. Daar mag je later op de avond een aangenaam zeebriesje aan toevoegen. Vrees niet, je vest en lange broek kun je gewoon in de koffer laten, want zelfs in het prettige windje wordt het nooit fris. Overdag bruin worden op het strand, ‘s avonds afkoelen met Muse. Beter wordt het niet.

Festivalrapporten

Deze zomer doet Festileaks weer verslag van de grootste festivals van Europa. Dat doen we in de vorm van Festivalrapporten. We vragen op ieder festival minimaal 100 bezoekers om een cijfer te geven aan tien vaste categorieën en presenteren de gemiddeldes. Op die manier kunnen we aan het eind van het jaar concluderen: welk festival is op welk vlak het beste? Check de voorgaande festivalrapporten of bekijk alle winnaars van 2015.

Eerder dit jaar…

[one_half]

 • Rapport: Paaspop 2016
 • Rapport: Groezrock 2016
 • Rapport: Dauwpop 2016
 • Rapport: Rock am Ring 2016
 • Rapport: Primavera Sound 2016
 • Rapport: Pinkpop 2016
 • Rapport: We Are Electric 2016
 • Rapport: Graspop 2016
 • Rapport: Best Kept Secret 2016
 • [/one_half]

  [one_half_last]

 • Rapport: Down The Rabbit Hole 2016
 • Rapport: Pitch 2016
 • Rapport: Woo Hah 2016
 • Rapport: Rock Werchter 2016
 • Rapport: TW Classic 2016
 • Rapport: Melt! 2016
 • Rapport: Bospop 2016
 • [/one_half_last]

  FIB Benicàssim Logo

  FIB Benicàssim 2023

  Locatie
  Spanje
  Benicàssim, Spanje
  Datum 13-16 juli 2023
  Tickets Kopen