De line-up van Sziget 2017 was als vanouds behoorlijk divers. Toch leken echte exclusieve publiekstrekkers te ontbreken op het 25-jarig jubileumfeest. Het festival scoorde voor het programma een bescheiden 6,6 in ons festivalrapport. Maar hoewel het geheel misschien niet uitblonk, waren er zeker enkele pareltjes die de harten van bezoekers sneller deden kloppen. Vandaar de vraag: wat waren jullie hoogtepunten van Sziget 2017?

Je mist meer dan je ziet op Sziget. Artiesten uit alle hoeken van de wereld gingen afgelopen week de strijd met elkaar aan om zoveel mogelijk van het massale publiek naar zich toe te trekken. Wat blijkt? Het zijn vooral de Nederlandse acts die op jullie goedkeuring mogen rekenen. Dit vonden jullie de 5 beste optredens van Sziget 2017.

1. Chef’Special

Sziget, you nailed it. You crushed it. You killed it. You fried us. #broekuitopjehoofd l – 📸 Ben Houdijk

Een bericht gedeeld door Chef’Special (Official) (@chefspecialmusic) op


Hollandsch glorie! De ‘cheffies’ wisten met hun show in de grootste tent van Sziget alle harten te stelen. Zomerse hits afgewisseld met kleine luisterliedjes; het ging erin als zoete koek. Hoewel het grootste deel van het publiek Nederlands was, wint Chef’Special ook snel aan populariteit in het buitenland. Met dit ijzersterke optreden, op een van de grootste podia van Europa, krijgt hun carrière in elk geval weer een duwtje in de goede richting.

2. Kasabian

De mannen uit Leicester zetten de festivalweide in Boedapest behoorlijk op stelten. Wie in de voorste regionen van het veld stond, kon regelmatig een crowdsurfer of een moshpit verwachten. Ze presenteerden een aantal singles van hun nieuwe album For Crying Out Loud, maar ze jutten het publiek ook flink op met oude klassiekers als ‘L.S.F.’, ‘Eez-eh’ en ‘Fire’. Het energieke geheel was goed voor niets minder dan de tweede plaats!

3. De Staat

DE STAAT! 🌻🎉💋🌞

Een bericht gedeeld door Kimberley Arling (@kimberleyarling) op


Torre Florim & co. weten als geen ander hoe je de spanning op moet bouwen. De blije melodietjes aan het begin van de set (‘Make The Call, Leave It All’, ‘Peptalk’ en ‘Down Town’) maken langzaam plaats voor het meer bombastische werk. Het mondt uit in het hoogtepunt dat we allemaal kennen; bij ‘Witch Doctor’ moet alles kapot. Het wordt zonder twijfel de grootste circle pit van het festival; genoeg sensatie voor een mooie derde plek.

#sziget2017 #sziget #destaat

Een bericht gedeeld door Максим Власенко (@maksim_vlasenko) op

4. Kensington


Opnieuw een Nederlandse band met internationale allure. Hoewel de groep afgelopen jaren op zowat elk festival in eigen land gespeeld heeft, lijken we met z’n allen maar geen genoeg te kunnen krijgen van de fijne rock die Kensington maakt. Vanaf de eerste noot van ‘Regret’ tot het slotakkoord van ‘St. Helena’ is het zingen en springen geblazen op Sziget 2017.

5. P!nk

Can’t believe how close we were 🙌🏼😍 #Pink #Sziget #Festival #Insane #Acoustic

Een bericht gedeeld door Cherelle Mitchell (@cherelle_lm) op


P!nk was de koningin van Sziget 2017. Ze was een van de weinige vrouwelijke solo-artiesten en ook nog eens de duurst betaalde act van dit jaar. Gelukkig werd haar show in ruil daarvoor het drukst bezocht van alle headliners. De setlist zat bomvol hits waarmee zowat elke bezoeker prima uit de voeten kon. P!nk steeg letterlijk en figuurlijk boven zichzelf uit tijdens het laatste nummer ‘So What’, toen ze aan een stellage boven het publiek zweefde. Het was het einde van een indrukwekkende en memorabele show.

Top 10

In de subtop treffen we een bont gezelschap aan. Van de harde gitaren van Billy Talent tot het popgeweld van The Chainsmokers, het viel allemaal in de smaak. De grote vraag is wel: waar is publieksfavoriet Alt-J gebleven?

1. Chef’Special
2. Kasabian
3. De Staat
4. Kensington
5. P!nk
6. Two Door Cinema Club
7. Macklemore & Ryan Lewis
8. Billy Talent
9. The Chainsmokers
10. Biffy Clyro

 

Boy
Chef Formatredactie en trots lid van de Festileaks Feestcommissie. Liefhebber van bijna alles wat op vinyl gedrukt staat en trotse verdediger van het Limburgs erfgoed. Student Human-Technology Interaction in Eindhoven en UX/UI Developer bij Appart Media. Is normaal gesproken altijd te porren voor een festival of concert, maar weet tijdens de carnaval van toeten noch blazen.