Festivalrapport: Veelzijdig Lowlands 2017 beleeft een feestjubileum

Lowlands is jarig en dat wordt gevierd! Op de 25e editie van Lowlands was het feest grootser dan ooit. Maar is dat ook genoeg voor een festivalrapport om mee thuis te komen? Over één ding waren jullie het in ieder geval eens: Lowlands kan er gerust nog 25 jaar tegenaan.

Festileaks was er dit jaar weer bij en vroeg meer dan 100 festivalgangers naar hun mening. De gemiddelde cijfers presenteren we in het Festivalrapport, dat we de hele zomer opstellen voor tientallen festivals door heel Europa. Wil jij op de hoogte blijven? Volg Festileaks dan op Facebook.

Dit was Lowlands 2017 volgens de festivalbezoekers.

Programma: 7,7

Lowlands 2017 Alpha
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

Boven alles is de line-up van Lowlands ontzettend divers. Headliners The XX, Editors en Mumford & Sons leveren prima optredens af, maar ook acts van eigen bodem zoals Ronnie Flex, Job Jobse en Colin Benders ontpoppen zich tot publiekslievelingen. Festivalfossielen zoals Iggy Pop en Cypress Hill zorgen voor memorabele shows, maar er wordt ook vooruit gekeken. Hiphop en dance lijken een steeds promimentere plek op het affiche te veroveren, waardoor de spoeling in de afdeling ‘gitaren’ volgens sommigen wat dunnetjes was. Bravo-nachtdieren komen prima aan hun trekken, de rest van het nachtprogramma krijgt wisselende recensies.

Sfeer: 8,8
lowlands poncho armadillow
Foto: Debbie Spaan/Festileaks

Hoewel het weer niet optimaal was, mocht dat de pret niet drukken bij het festivalpubliek. Het festival scoort namelijk een vette 8,8 voor sfeer. Veel bezoekers geven aan de unieke sfeer van Lowlands bijna net zo belangrijk te vinden als de line-up. Van de heuvels naast de Alpha tot de late uurtjes in de Bravo: er werd flink gedanst. Ook nieuwe hangouts zoals de Adonis en ArmadiLLow vielen in de smaak. Even bijkomen kan natuurlijk ook bij de sauna, het sokpoppentheater en het brede culturele aanbod. Als mensen de sfeer beschrijven als ‘een grote familie’, dan weet je dat het goed zit. Kort samengevat, feestbeesten konden zich helemaal uitleven op Lowlands, maar tegelijkertijd bleef de sfeer heerlijk ontspannen.

Locatie: 8,5
Armadillow Lowlands
Beeld: Debbie Spaan/Festileaks

Een opvallende verandering is dat de Alpha en Bravo dit jaar in een nieuw jasje zijn gestoken. Met name voor de Alpha is dit een hele verbetering, zeker wat betreft de zichtlijnen. In de nieuwe Bravo is het af en toe nog even zoeken naar de juiste afstellingen voor het geluid. Verder lijkt Lowlands te leren van klein broertje Down The Rabbit Hole. Er is bijna geen hek meer te zien op het festivalterrein en het terrein lijkt veel meer open dan voorgaande jaren. Zo is de kolossale en goed beveiligde ingang met de schoorstenen vervangen door een laagdrempelige en vriendelijke entree gesierd door hout en planten. Voor het eerst mocht je zelfs een blikje meenemen! Maar ook voordat je het terrein oploopt, herken je bijna het oude festival niet terug. Het pad langs de campings is niet langer meer het terrein van diverse campingstands, maar biedt nu plaats aan de tijdelijke onderkomens van feestvierders die na drie keer vallen hun tent willen bereiken. Eén klacht wordt door velen uitgesproken: zowel het festivalterrein als de campings hebben te weinig sanitair, vooral voor vrouwen.

Eten en Drinken: 8,8

kroketten bitterballen
Foto: Debbie Spaan/Festileaks

Overal waar je kijkt op het festivalterrein, zijn eettentjes te vinden. Natuurlijk slaagt Lowlands 2017 voor de inmiddels klassieke Kaasfondue-proef, maar de standaard ligt hier hoger. De ronduit legendarische kroketten- en bitterballenkraam ‘De Bourgondiër’ en de immens populaire ‘Hans Worst’-stand die we al eerder bejubelden op Down The Rabbit Hole, maakten hun rentree in Biddinghuizen. Maar ook de pasteitjes van ‘Hot Mama’ en de klassieke pannenkoeken zijn erg populair onder de festivalgangers. Tonnetje rond weer huiswaarts!

Bereikbaarheid: 7,8

Het zit er bijna op! Een beetje humor om het lange wachten te verzachten ? #lowlands2017

A post shared by Jan-Willem Politie (@janwillem_politie) on


Ook dit jaar werden er vanuit ieder hoek van het land weer georganiseerde busreizen aangeboden, die jou en je tray reparatiepils recht voor de ingang van het festivalterrein afzetten. Ook de treinen en bijbehorende pendelbussen waren weer prima voor elkaar. Was je met de auto, dan hing het er vanaf hoe laat je de reis wilde maken: op sommige tijdstippen kon je vlot doorrijden, maar met een beetje pech deed je er uren over om weer van de parkeerplaats af te komen.

Overnachten: 8,1
lowlands hondje bravo
Foto: Debbie Spaan/Festileaks

Lowlands 2017 opende dit jaar voor het eerst al op donderdagochtend haar deuren en daarmee ook de campings. Zoals elk jaar, stroomden campings 1 t/m 4 (dichtbij festivalterrein) al redelijk snel vol. Maar ook de strook tussen die campings en het festivalterrein was snel bezet door de bezoekers. Hoewel camping 5 ver van het terrein lag, werd daar door diverse mensen geklaagd over geluidsoverlast van de Bravo ‘s nachts: “De camping is goed geregeld, maar het geluid van de Bravo tent was veel te hard. Zelfs met oordoppen in, was het tot vijf uur ‘s nachts nog te horen én voelen in mijn bed.” Voor de luxe poezen was er natuurlijk ook ruimte: Lowlands bood diverse upgrademogelijkheden op de Gllam Camp, die dit jaar verplaatst was van camping 4 naar camping 1.

Festivalrapporten

Deze zomer doet Festileaks weer verslag van de grootste festivals van Europa. Dat doen we in de vorm van Festivalrapporten. We ondervragen op ieder festival minimaal 100 bezoekers om een cijfer te geven aan zes vaste categorieën. Op die manier kunnen we aan het eind van het jaar tijdens de Festileaks Festival Awards concluderen: welk festival is op welk vlak het beste? Alle Festivalrapporten zijn hier terug te lezen.

Lowlands Logo

Lowlands 2023

Locatie
Nederland
Biddinghuizen, Nederland
Datum 18-20 augustus 2023
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen