Appelpop heeft toch altijd wat dubbels. Aan de ene kant is het een jaarlijks hoogtepunt in het festivalseizoen (gezelligheid gegarandeerd!), aan de andere kant weet je: hierna is het afgelopen. Op naar binnen, de clubs in, om er op z’n vroegst pas weer in april uit te komen. Het goede nieuws is dat het weer een pracht festivalseizoen was. Wat waren dus blij dat het Tielse Appelpop hem in stijl afsloot. 

Op Appelpop vroegen we meer dan 100 festivalgangers naar hun mening. De gemiddelde cijfers presenteren we in het Festivalrapport, dat we de hele zomer opstelden voor tientallen festivals door heel Europa. Later deze maand maken we de balans op tijdens de Festileaks Festival Awards. Welk festival scoorde op welk vlak het beste?

Dit was Appelpop 2017 volgens de bezoekers.

Programma: 8,3

Appelpop doet het toch maar weer knap: een gevarieerd programma bij elkaar sprokkelen waar meerdere generaties enthousiast van worden. De kiddo’s kunnen naar Broederliefde en Boef, tante Truus mag samen met alle tantes Truus naar Kensington en Racoon en voor wie iets meer dan hitjes-van-de-radio wil, is er Bazart of Sue the Night. Internationale allure is er na vorig jaar gelukkig ook weer bij in de vorm van Tom Odell en de gegarandeerde festivalfeestjes vielen bij De Jeugd van Tegenwoordig en Gallowstreet ook niet tegen. Plezier voor het hele gezin, en dat voor gratis. Applaus!

Sfeer: 8,1

Van tevoren leek het er even op dat Appelpop 2017 een Irma Light te verduren zou krijgen. Maar op een fikse bui op de vrijdagavond na, viel dat gelukkig reuze mee. Zaterdag bleef het nagenoeg droog en liet zelfs de zon zich van z’n beste kant zien. Misschien vanwege dat weerbericht trok het festival iets minder bezoekers dan vorig jaar: 126.000 (tegenover 152.000 in 2016). Maar dat komt de sfeer eigenlijk juist ten goede: “Je kunt je eindelijk eens vrij bewegen over het terrein zonder jezelf een sardientje in blik te voelen,” licht een festivalbezoeker zijn scores toe. Sfeer komt er ook in de vorm van (semi-)spontane feestjes, zoals enkele pop-up dj’s en guerilla gigs van Tiels leukste coverband The Passengers. Een goede line-up, heerlijk weer, een rustiger terrein en spontane feestjes: Appelpop was een heerlijke plek om het festivalseizoen af te sluiten.

Locatie: 7,1

De creativiteitsprijs voor gaafste festivalterrein gaat Appelpop waarschijnlijk nooit winnen. De aankleding is met enkele lichtmasten, een paar grote appels en veel hekken met sponsorlogo’s wel benoemd. Gelukkig helpt de locatie een handje. Het heeft Lowlands-achtige grasheuvels om op te zitten naast de stages, en de Tielse waalkade is – zeker met zonsondergang – niets dan een plaatje. Wie ook nog even het centrum van een van de oudste steden van Nederland induikt, ontdekt een schitterend historisch centrum. “Als het festival rond middernacht klaar is, zijn in het centrum nog allerlei leuke afterparty’s. Daarmee beleven we Appelpop niet alleen als festival, maar echt als een weekendje uit,” zegt een bezoekster uit Amsterdam.

Eten en Drinken: 7,3

https://www.instagram.com/p/BY3cfYPF_HQ/?tagged=appelpop

Verwacht maar geen veganistische glütenvrije quinaosmoothies op Appelpop. Pizza, frituur en grill is er in overvloed, net als de Oosterse maaltijden van sponsor Go-Tan. De prijs voor bier is met €3 voor een 0.2L-bekertje wat een de hoge kant, net als de €6 die je voor een pizzapunt neertelt, maar ach: wat verwacht je dan van een gratis festival. Het festival introduceerde dit jaar voor het eerst een pre-sale voor munten, waardoor de normaal erg lange rijen voor de muntenkassa’s verleden tijd moesten worden. Of het nou door de pre-sale kwam of misschien de mindere drukte op het terrein: die rijen waren er inderdaad nauwelijks.

Bereikbaarheid: 8,3

View this post on Instagram

Day2 #appelpop

A post shared by Connie M (@connie_mon) on

Op Appelpop komen bezorgt geen hoofdbrekens. Tiel ligt direct aan de A15 en biedt vervolgens gratis parkeerplek aan in de stad. Wie met het openbaar vervoer komt, kan rekenen op de NS Sprinter die je vanaf Utrecht in een half uur in het centrum van Tiel afzet. En die trein is ook nog eens altijd op tijd. Vanaf het station loop je via een duidelijk aangeven route zo op het terrein. Op het terrein zelf staan iedere avond de vertrektijden van de laatste treinen aangeven, zodat niemand die hoeft te missen. Perfecto!

Overnachten: –

De campings nabij Appelpop zijn geen officieel onderdeel van het festival en worden daarom niet behandeld in dit Festivalrapport.

Festivalrapporten

Deze zomer doet Festileaks weer verslag van de grootste festivals van Europa. Dat doen we in de vorm van Festivalrapporten. We ondervragen op ieder festival minimaal 100 bezoekers om een cijfer te geven aan zes vaste categorieën. Op die manier kunnen we aan het eind van het jaar tijdens de Festileaks Festival Awards concluderen: welk festival is op welk vlak het beste? Alle Festivalrapporten zijn hier terug te lezen.

Op de hoogte blijven van het laatste festivalnieuws?

Abonneer je dan op onze Festival Nieuwsbrief! Elke week ontvang je de belangrijkste updates in één handig overzicht in je mailbox. Daarnaast ontvang je als abonnee speciale festivaltips en kun je meespelen met exclusieve winacties voor te gekke festivalprijzen.