Festivalrapport: Appelpop is het gezelligste buurtfeest van Nederland

Afgelopen weekend vierde Appelpop haar 25e verjaardag. Het festival is in die tijd uitgegroeid van een klein buurtfeest naar een van de grootste gratis evenementen van Nederland. Festileaks was aanwezig en liet wederom 100 bezoekers het festival beoordelen. Dit is hun Festivalrapport van Appelpop 2016.

Programma: 8,1

Marco Borsato - Appelpop 2016

Het programma van Appelpop 2016 wordt getypeerd door twee woorden: gevarieerd en toegankelijk. Het festival in Tiel trekt verschillende groepen mensen. Doorgewinterde festivalgangers volgen deze zomer de moshpits van De Staat of John Coffey en de (massaal aanwezige!) jongere generatie komt voor de top 40-rap van Lil’ Kleine & Ronnie Flex of Chef’Special. Dagjesmensen komen voor Douwe Bob, De Jeugd van Tegenwoordig of Balthazar. ‘s Avonds zingen alle groepen luidkeels mee met de hits van Marco Borsato en Guus Meeuwis, al doen sommigen dat toch liever stiekem in een hoekje van de tent. We saw you. 

Sfeer: 7,7

_don6857

Of je nou staat te dansen op de muziek of lekker in het gras zit, er heerst een ontspannen sfeer op Appelpop 2016. Samenkomen, dat is wat verschillende generaties hier doen. Middelbare scholieren ontdekken nieuwe muziek, terwijl de generatie die niet meer elke donderdagavond in een kroeg hangt voorzichtig meebeweegt op de beats van De Jeugd van Tegenwoordig. Ook de grote aantallen kleine kinderen en 65-plussers vallen op. Op weg naar het station herhaalt het festivalpubliek nog een aantal kekeren het refrein van ‘Brabant’. Een groot compliment voor de sfeer en het publiek!

Aankleding: 7,2

_don8038

De aankleding van Appelpop 2016 is niet overdadig. Een aantal fraaie lichtmasten die voor sfeerverlichting zorgen buiten de tent en de welbekende appel, dan heb je het wel gehad. De vraag is echter of meer aankleding nodig is, als je uitkijkt over de Waal bij zonsondergang. De grootste aanmerking op de aankleding is het tekort aan prullenbakken, dat ervoor zorgt dat het terrein binnen de kortste keren bezaaid ligt met plastic bekertjes en frietzakjes. Zonde!

Geluidskwaliteit: 6,7

_don6977

De geluidskwaliteit in Tiel verschilt per act. Op het tweede en derde podium is de kwaliteit goed. In de tent is dit echter bij lange na niet het geval. De verhouding tussen begeleiding en zang is het hele weekend scheef, waardoor het bijna onmogelijk wordt om teksten te verstaan. Net buiten de tent is deze afstemming beter, maar soms is de beat van het derde podium duidelijk te horen.

Eten & Drinken: 6,9

_don6475

Appelpop beschikt over voldoende verkooppunten voor muntjes. Op vrijdagavond is er echter een probleem met de automatische muntenkassa’s, waardoor niet gepind kan worden. Met €3,- voor een biertje (‘Hee, die kan wel wat voller hoor’) en €6,- voor een pizzapunt zijn de prijzen aan de hoge kant, maar tegelijkertijd binnen de lijn der verwachting van een gratis festival. Verder is het aanbod voor een festival van deze grootte voldoende. Voor zowel een frietje, pizza als een Oosterse maaltijd kun je op Appelpop 2016 terecht. Maar verwacht ook niet meer dan dat.

Bereikbaarheid: 7,4

_don6937

Appelpop 2016 is goed te bereiken .. als je eenmaal in Tiel bent. De beloofde extra Arriva-treinen vanuit de richting Arnhem blijken zaterdagmiddag niet altijd even betrouwbaar. Daarnaast werkt een landelijke storing bij de NS ook niet bepaald mee. In Tiel aangekomen is alles prima geregeld. De looproute naar Appelpop wordt duidelijk aangegeven en er zijn genoeg verkeersregelaars op de been. Op het terrein zelf worden ‘s avonds de vertrektijden van de laatste treinen getoond. Zelfs de lokale veerpont wordt vaker ingezet om iedereen zo snel mogelijk op de plek van bestemming te krijgen. Extra pluspunt: gratis parkeren!

Camping: 7,5

_don7640

Appelpop beschikt niet over een eigen festivalcamping. Een aantal campings in de omgeving van Tiel zijn in overleg ingericht voor de bezoekers die graag dichtbij het feest overnachten. Appelpop is dus niet verantwoordelijk voor deze campings. Over de campings doen verschillende verhalen de ronde. De sfeer is zonder uitzondering geweldig, maar de prijs-kwaliteitsverhouding is niet overal even goed op orde. ‘Het is bijna onmogelijk om aan elektriciteit te komen’ is één van de uitspraken die dit weekend meermaals gehoord wordt.

Sanitair: 7,2

_don5990

Het toilet gebruiken op een festival is een beetje als seks onder de douche. Het is maar de vraag of het lukt en meestal kom je er viezer uit dan je daarvoor was. Op Appelpop 2016 komt de gemiddelde bezoeker er beter vanaf, want over het algemeen is het sanitair schoon. Voor 2 (vrijdag) of 3 (zaterdag) euro kun je een dagbandje kopen, voor eenmalig gebruik betaal je €0,50,-. Enig minpuntje zijn de rijen die daardoor op bepaalde momenten ontstaan, met name voor het damestoilet.

Mobiel netwerk: 7,4

_don7156

Bellen, smsen of appjes versturen gaat allemaal misschien net iets langzamer dan je gewend bent, maar over het algemeen is het bereik op Appelpop goed. Dat alles net iets trager is valt ook te begrijpen als je bedenkt dat zo’n 152.000 mensen op de Waalkade in Tiel staan.

Het weer: 9,7

_don7909

De absolute headliner van dit festivalrapport (en misschien wel van het hele weekend) is het weer. Met volop zon, een warme 28 graden en een aangenaam briesje is het dit weekend dan ook heerlijk vertoeven aan de Waalkade. Daarnaast blijft het ‘s avonds nog lang aangenaam warm. Op zaterdag moet er zelfs nog goed gesmeerd worden tegen de zon. Niet gek voor een festival aan het eind van het festivalseizoen.

Festivalrapporten

Deze zomer doet Festileaks weer verslag van de grootste festivals van Europa. Dat doen we in de vorm van Festivalrapporten. We vragen op ieder festival minimaal 100 bezoekers om een cijfer te geven aan tien vaste categorieën en presenteren de gemiddeldes. Op die manier kunnen we aan het eind van het jaar concluderen: welk festival is op welk vlak het beste? Check de voorgaande festivalrapporten of bekijk alle winnaars van 2015.

Eerder dit jaar…

[one_half]

[/one_half]

[one_half_last]

 [/one_half_last]