3 maart 2010: de release van Gorillaz’ Plastic Beach

De handjes mogen de lucht in, want vandaag is het acht jaar geleden dat Plastic Beach van Gorillaz verscheen! Het muzikale kind van Damon Albarn en animator Jamie Hewlett dateert alweer uit 2010. Tijd voor een feestje waarbij we, net als die familieleden tijdens je eigen verjaardag, even terugblikken naar oude tijden.

“Gorillaz’ third excellent album in a row”, aldus Rolling Stone Magazine. Plastic Beach wordt dan ook in 2010 een onmiddellijk succes en weet de lijn van eerdere platen Gorillaz en Demon Days voort te zetten. In de eerste week worden alleen al in Engeland bijna 75.000 albums verkocht en in de VS zelfs 112.000. Kassa!

Albumcover en tracklist

Gorillaz Plastic Beach

De tracklist bestaat uit zestien nummers, waarvan er vier als single werden uitgebracht: ‘Stylo’, ‘Superstar Jellyfish’, ‘On Melancholy Hill’ en ‘Rhinestone Eyes’. Deze blijken echter minder succesvol dan het album zelf. Alleen ‘Stylo’ wist redelijke posities in de hitlijsten te veroveren. De langspeler daarentegen weet in verschillende landen wél de topposities te bereiken. Wereldwijd plaatsen critici de plaat zelfs in hun top-10 van 2010.

Wist je dat…

  • … er een heleboel artiesten hebben meegewerkt aan Plastic Beach? Het album staat vol met bijdrages van o.a. Bobby Womack, Snoop Dogg, Lou Reed, De La Soul en zelfs The National Orchestra for Arabic Music.
  • … dit muzikale kind er in 2018 een broertje of zusje krijgt? Er is namelijk een nieuw album op komst!
  • … Damon Albarn het idee voor de plaat kreeg toen hij op het strand was en hem de hoeveelheid vervuiling opviel?
  • … de band graag wilde samenwerken met zanger Engelbert Humperdinck? Zijn manager hoorde echter de demo en vond het maar niks. Daarom cancelde hij de samenwerking, zonder dat eerst te overleggen met de Britse zanger! Die noemde dat op zijn beurt ‘the most grievous sin ever committed’.
  • … volgens Albarn ook Barry Gibb van de Bee Gees op het album zou verschijnen? Die kwam bij de opnames echter niet opdagen.
  • … de consumptiemaatschappij en ecologische vraagstukken de belangrijkste thema’s waren bij het schrijven van de songteksten?
  • … zowel ‘Stylo’ als ‘On Melancholy Hill’ in jullie top-10 Best Tracks staan?

20 Best Tracks op Spotify

Hier kan je de gehele top 20 nog eens rustig terug luisteren. Heb je een dringende behoefte aan meer van dit soort muzikale overzichtjes? Check dan ook ons Spotify-kanaal!

Gorillaz

De virtuele band, bestaande uit 2-D, Murdoc Niccals, Noodle en Russel Hobbs, begon in 1998. Het debuutalbum verscheen pas drie jaar later, waar hits als ‘Clint Eastwood’ en ’19-2000′ op staan. In een redelijk rap tempo verschijnen er nog drie studio-albums, maar horen we na The Fall ineens niets meer. Na zes jaar radiostilte werd dan eindelijk in 2017 Humanz uitgebracht, waarmee de groep weer ging optreden. Na diverse zaalshows, zal de tour worden voortgezet op de festivals. Onder andere Rock Werchter, Sziget en Lollapalooza Paris staan op de planning.