Het meest recente album van Eels is alweer vier jaar oud, het is dus hoog tijd voor nieuw materiaal. Als klap op de vuurpijl staat de band dit jaar ook nog eens op Rock Werchter. En dat mét een nieuw album op zak, want The Deconstruction komt uit op 6 april. Wat weten we tot nu toe van deze nieuwe plaat?

Het ontstaan van The Deconstruction

Na The Cautionary Tales of Mark Oliver Everett is het een tijdje stil geweest rondom de band. Er was flink wat tijd nodig om een nieuwe plaat te maken. The Deconstruction is opgenomen met The Deconstruction Orchestra & Choir en dat is op de eerste single – het gelijknamige ‘The Deconstruction’ – al goed te horen. We zijn benieuwd wat dit voor de rest van het album gaat betekenen. ‘The world is going nuts’, vertelt frontman Mark op de website van de band. ‘But if you look for it, there is still great beauty to be found. Sometimes you don’t even have to look for it. Other times you have to try to make it yourself. And then there are times you have to tear something apart to find something beautiful inside.’ Vandaar The Deconstruction: een deconstructie om uiteindelijk iets prachtigs te vinden. En dat wordt dit album zeker, als we af gaan op de singles die eerder zijn uitgebracht.

Artwork en tracklist

We hebben er vier jaar op moeten wachten, maar geduld wordt beloond. Het nieuwe album telt maar liefst 15 nummers, een bomvolle tracklist dus.

 1. ‘The deconstruction’
 2. ‘Bone dry’
 3. ‘The quandary’
 4. ‘Premonition’
 5. ‘Rusty pipes’
 6. ‘The epiphany’
 7. ‘Today is the day’
 8. ‘Sweet scorched earth’
 9. ‘Coming back’
 10. ‘Be hurt’
 11. ‘You are the shining light’
 12. ‘There I said it’
 13. ‘Archie goodnight’
 14. ‘The unanswerable’
 15. ‘In our cathedral’

1. ‘The deconstruction’

De albumopener, met dezelfde titel als het album, is meteen een pareltje. Het nummer is heel puur en zacht. De zweverige melodieën lopen over in krachtige ritmes en maken dit een heel uniek nummer. Dit zet direct de toon voor de rest van het album.

4. ‘Premonition’

Het vierde nummer is nóg gevoeliger dan de openingsplaat. ‘Premonition’ kabbelt rustig voort en neemt je mee naar een andere wereld. Een fragiel gitaarriffje en de prachtige stem van Everett zorgen er voor dat je heerlijk weg kan dromen. ‘I have a premonition, it’s gonna be fine. You can kill or be killed, but the sun’s gonna shine.’ Probeer het bij dit nummer maar eens droog te houden.

7. ‘Today is the day’

In tegenstelling tot ‘The deconstruction’ en ‘Premonition’ is ‘Today is the day’ een uiterst catchy nummer. Op deze single horen we weer een totaal andere Mark. Vrolijk, opgewekt en zomers. Dit nummer krijg je voorlopig niet meer uit je hoofd. En eerlijk gezegd vinden wij dat helemaal niet erg. Zonnetje op je bol, biertje in je hand, deze track zorgt voor de perfecte festivalsfeer op Werchter. Laat die zomer maar komen!

Eels

Mark Oliver Everett
Credits: Press

Eels is een Amerikaanse band gevormd rondom Mark Oliver Everett. In 1995 zag de band zijn levenslicht en sindsdien verschenen tientallen albums met ‘Novacaine for the Soul’ van hun debuutalbum als grootste hit. Op 6 april verschijnt een nieuw plaat, The Deconstruction, en daar hoort een tournee bij. In 2014 stond Eels voor het laatst op Werchter en in 2013 was de band op onder andere Pukkelpop te vinden. De band staat dit jaar opnieuw op de Werchterse weide. Of er nog meer festivals in België en Nederland bijkomen is afwachten. De website vermeldt dat er meer data aangekondigd worden.

Op de hoogte blijven van het laatste festivalnieuws?

Abonneer je dan op onze Festival Nieuwsbrief! Elke week ontvang je de belangrijkste updates in één handig overzicht in je mailbox. Daarnaast ontvang je als abonnee speciale festivaltips en kun je meespelen met exclusieve winacties voor te gekke festivalprijzen.