Eloi Youssef: “Nick Cave moet je komend jaar gaan zien”

Kensington
Photo: Rahi Rezvani

Kensington wordt tegenwoordig groots geserveerd. De band begon 13 jaar geleden met optredens in kleine zaaltjes, komende zomer staan ze in de Amsterdam ArenA. Festileaks sprak frontman Eloi Youssef over festivals, nieuw materiaal en hun eerste stadionshow.

De festivalshow van Kensington in 2018

“We gaan de Ziggo Dome show een klein beetje ombuigen, zodat we een tikkeltje mee kunnen nemen naar de festivals. Het is natuurlijk zonde om die maar vijf avonden te gebruiken. We stoppen het nét in een ander jasje.” Nieuw werk gaan we volgens zanger niet horen: “Deze week beginnen we met schrijven. Voordat het op onze perfectionistische manier af is, zijn de festivals alweer over.”

Must see festival-act

“Nick Cave moet je zien komend jaar. Hij is geniaal en bezorgt echt kippenvel. Hij weet emotie en ontroering naadloos te vermengen. Cave is zó intens met zijn publiek bezig.” Youssef ziet meer kwaliteiten bij de Australiër: “Hij heeft iets mystieks. Dan zit ik met tranen in de ogen.” Een directe inspiratie voor Kensington is hij niet. “Dat staat los van elkaar. Misschien het dramatische, dat probeer ik op het podium ook een beetje.”

Cave is niet de enige artiest die Youssef live wil zien deze zomer. “Pearl Jam. Die band heb ik nog nooit gezien. Ze zijn toch grootheden uit de jaren 90′.”

Nick Cave & The Bad Seeds

Favoriete festivalherinnering

“Sinds mijn vijftiende is Lowlands mijn festival. In 2012 was het een van de heetste weekenden ooit. We hadden een flinke kater toen The Whitest Boy Alive speelde. Het zonnetje ging net onder, en er kwam zoveel energie los. Stonden we opeens te springen.”

Die energie namen hij en zijn vrienden vervolgens mee naar Kees van Hondt. “In de zaal probeerden we alle opblaasdieren naar buiten te smokkelen,” lacht Youssef. “Toen ontstond een gevecht met die beesten. Bevonden we ons opeens in een soort arena waarin honderden mensen elkaar te lijf gingen met die dieren, zelfs de security deed mee!”

Sziget

“Sziget is geniaal. Elk jaar als we daar optreden zeggen we: ‘Het kan niet beter dan de vorige keer’, vervolgens is het dat alsnog.” Dat zit hem onder andere in de bloedhete tent. “Er hangt een zweterige, broeierige sfeer waardoor iedereen een soort maniakale energie krijgt. Dat komt natuurlijk ook door de vele Nederlanders met een paar drankjes op,” zegt Youssef. “Die energie voelen wij ook. Het gaat altijd he-le-maal los.”

Dilemma: als bezoeker naar Lowlands of als artiest naar Sziget?

“Pfoe, moeilijk. Ik vind het leuker om te spelen, dus als artiest naar Sziget. Ik wil dan wel de mogelijkheid om een dagje aan het festival vast te plakken. Dat is toch het leukst, optreden en daarna zelf het veld op.”

Glastonbury
Foto: Russel McGovern

Bucketlist festival

“Glastonbury. Dat is een geniaal en legendarisch festival. Die sfeer moet ik een keer proeven.” Dromen over een optreden op Glasto doet de frontman stiekem ook: “Het liefst op een groot podium waar we gezien worden.”

Gouden festivaltip

“Best Kept Secret. Daar hangt een fijne sfeer en spelen onbekendere artiesten. Op Best Kept Secret ligt de nadruk op bands. Het festival straalt rust uit.” Voor Kensington ziet de zanger niet perse een plek op de affiche. “Best Kept is minder commercieel. We zouden het super vinden om er te spelen, al is het ook tof om ergens als bezoeker heen te gaan.”

Show in Amsterdam ArenA.

“We hebben voor inspiratie gekeken bij U2 en The Rolling Stones. Zij hebben natuurlijk wel meer budget. Elke investering stoppen we op dit moment in het geluid. We hebben ook meetings over hoe het eruit gaat zien, dat wordt echt epic.”

Kensington

Kensington
Foto: Rahi Rezvani

Kensington heeft een druk jaar achter de rug. In 2017 stond de Utrechtse band op onder andere Pinkpop, Concert At Sea, Paaspop en Sziget. Het viertal hield het echter niet bij festivals: Kensington wist ook maar liefst 5 (!) keer de Ziggo Dome uit te verkopen. Het succes was niet onverwachts: in 2016 tourde de band ook al langs diverse grote festivals (Rock Werchter, Sziget) en stond zowel in 2015 (2 keer) als 2016 (3 keer) in een uitverkocht Ziggo Dome. Dit harde werk werd beloond, want in januari won Kensington nog de felbegeerde Popprijs die jaarlijks tijdens Eurosonic Noorderslag wordt uitgereikt.

Deze festivalzomer is de band inmiddels ook al aangekondigd voor onder andere PaaspopDauwpop, Electric Castle en Central Park Festival.