Haal de taart tevoorschijn, hang de slingers op en zet het bier koud, want het is feest! Vandaag is het namelijk precies dertien jaar geleden dat Gorillaz het festival anthem ‘Feel Good Inc’ uitbracht. Die verjaardag kunnen we natuurlijk niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Zet dus je feestmuts op en vier met ons deze Song Birthday!

De lach, de “uh uh”, het basloopje, het intro van ‘Feel Good Inc’ in onmiskenbaar. De track kwam op 9 mei 2005 uit als voorloper op het geprezen album Demon Dayz. Het volledige album kwam slechts twee dagen later uit. Ook de single kon rekenen op veel lof. Zo benoemden Pitchfork en Rolling Stone de track tot de één van de beste nummers van de jaren 2000. Niet zo gek dus dat ‘Feel good Inc’ ondertussen niet meer weg te denken is uit de festivalsetlist van onze favoriete geanimeerde band.

Wist je dat…

  • … ‘Feel good Inc’ op de tweede plaats eindigde toen we jullie naar jullie favoriete Gorillaz-tracks vroegen?
  • … de rappers van De La Soul hebben meegewerkt aan de hitsingle? Ze gaan zelfs geregeld mee op tour.
  • … de single binnen een jaar al 2,2 miljoen keer over de toonbank ging?
  • … de track in 2006 werd bekroond met een Grammy award voor beste pop-samenwerking?
  • … ‘Feel Good Inc’ in veel landen goed scoorde, maar alleen in Spanje op nummer 1 belandde?
  • … er op verschillende releases verschillende B-sides te vinden waren? Zo verscheen op de Japanse versie de duistere track ‘Murdoc Is God’
  • … Gorillaz hun hit dit jaar weer ten gehore komen brengen op de festivals? O.a. Sziget, en Lowlands staan in 2018 op het tourschema.

Festival Anthem

In de afgelopen dertien jaar is ‘Feel Good Inc’ uitgegroeid tot het ultieme festival anthem van de band. Zodra Murdoc Niccals zijn legendarische baslijntje inzet gaan de handjes in de lucht en de voetjes van de vloer. Zeker als Damon Albarn zijn vrienden van De La Soul op het podium uitnodigt kun je niets anders dan helemaal uit je plaat gaan.

20 Best Tracks op Spotify

Eerder vroeger we jullie naar jullie favoriete Gorillaz-tracks. Hier kan je de gehele top 20 nog eens rustig terug luisteren. Heb je een dringende behoefte aan meer van dit soort muzikale overzichtjes? Check dan ook ons Spotify-kanaal!

Gorillaz

Gorillaz

De virtuele band, bestaande uit 2-D, Murdoc Niccals, Noodle en Russel Hobbs, begon in 1998. Het debuutalbum verscheen pas drie jaar later, waar hits als ‘Clint Eastwood’ en ’19-2000′ op staan. In een redelijk rap tempo verschijnen er nog drie studio-albums, maar horen we na The Fall ineens niets meer. Na zes jaar radiostilte werd dan eindelijk in 2017 Humanz uitgebracht, waarmee de groep weer ging optreden. Na diverse zaalshows, wordt de tour in 2018 voortgezet op de festivals, waaronder Sziget en ons eigen Lowlands.