De beste reacties op de festivalshow van Pearl Jam op Pinkpop 2018

pearl jam
Photo: Danny Clinch

Achttien jaar hebben we met z’n allen uitgekeken naar de terugkeer van Pearl Jam op Pinkpop. Toen afgelopen vrijdag de hoogmis zich voltrok, was heel Landgraaf in een hoerastemming. Eddie Vedder heeft na 53 jaar nog niet veel geleden en weet zijn oeuvre nog altijd met dezelfde overgave te presenteren als toen. 

Wat vindt het festivalpubliek van het optreden van Pearl Jam? We maken voor jou een korte uiteenzetting van alle reacties.

Eddie gooit met flessen…

Nu hebben we van Eddie Vedder niet echt de indruk dat hij een gewelddadig type is of drank misbruikt *kuch*, maar de flessen wijn vliegen ons vrijdagavond letterlijk om de oren. Eén fan heeft pech en sluit de dag af met een flinke bult op zijn hoofd. Gelukkig doet iemand de security water bij de wijn en geeft de arme heer een origineel exemplaar van de setlist.

… maar ook met zijn tamboerijn


Deze fan houdt wellicht wat minder kopzorgen over aan de headline set van Pearl Jam. De tamboerijn waarmee zij het festivalterrein mocht verlaten maakte vast een zachtere landing.

Eddie maakt een vette knipoog naar 1992 met het Tivoli-shirt…

Wacht. Is ’t ‘m echt? Hét Tivoli-shirt uit 1992?! Jazeker, Eddie is diep in de klerenkast gedoken om dit exemplaar bovenwater te halen. Vanaf het moment dat hij opkomt is het meteen duidelijk: dit wordt een trip down memory lane.

… maar ook met zijn verhaal over de legendarische stagedive

Zowel Foo Fighters als Pearl Jam zijn op Pinkpop 2018 duidelijk op de nostalgische tour. Dave Grohl beperkt zich tot wat oppervlakkige (en soms onjuiste) herinneringen en rept geen woord over de gebeurtenis die hem onlosmakelijk met Pinkpop verbonden heeft: die verfoeide beenbreuk van drie jaar geleden. Eddie Vedder lijkt het verleden meer te omarmen en steekt van wal met een oprechte monoloog over het memorabele optreden uit 1992. Nog geen week geleden ontmoette hij de cameraman die 26 jaar geleden op het krukje van de stellage zat waar Vedder op legendarische wijze vanaf sprong. Hij vertelt dat de beste man andere herinneringen aan het moment koestert dan Vedder had verwacht.

Meezwijmelen met de stem van de eeuw

That voice! ❤ #nothingman #pearljam #pinkpop @pinkpop2018 @pearljam

Een bericht gedeeld door Debbie van Belleghem (@debbievanbelleghem) op

Tijd voor een klein experimentje: klik bovenstaande video eens aan en sluit je ogen. Die diepe, chocoladebruine stem van Vedder doet de rest. En? Al van je stoel afgetrild door die intense vibrato? Al snikkend in een tissue gesnoven omdat je het niet meer houdt van de emotie die er vanaf spat? Dat is de magie van dat gouden keeltje uit Seattle.

Sommige fans konden Eddie bijna aanraken…

You can’t get closer #pjlive2018 #eddievedder #pinkpop #pearljam

Een bericht gedeeld door Frank van het Reve (@frankvhr) op

Sommige diehards vertoeven maar liefst negen uur (!) in het voorvak in afwachting van de grunge-iconen. Geen wc, geen eten, geen drinken, alleen maar wachten. Gelukkig wordt de lange zit beloond: ze staan haast oog in oog met hun grootste idool.

… anderen voelden zich van veraf ‘Alive’

@baudiebng #pinkpop #pearljam

Een bericht gedeeld door Daniël Brouwer (@d.brouwer27) op

Uiteindelijk maakt je precieze plek niet eens zo heel veel uit: de hele festivalweide is één en deelt in de feestvreugde. Zeker tijdens de toegift, waarin de kneiters van debuutalbum Ten zich in hoog tempo opvolgen, is er af en toe nog geen tijd om rustig adem te blijven halen.

Ze spelen een setlist om van te dromen…

#pinkpop #pearljam #fantastic #bestbandever

Een bericht gedeeld door John de Bruijn (@johndebrown) op

Het lijkt alsof de mannen speciaal voor Pinkpop alle nummers uit hun rijke repertoire zorgvuldig op een gouden weegschaaltje hebben gelegd. Het eindresultaat is een tot op de gram afgewogen geheel, waarbij zo goed als alle publiekslievelingen ten gehore worden gebracht.

… met jullie #1 Best Track als ultieme hoogtepunt

Vanaf die eerste paar akkoorden staan alle haarvaatjes in de nek strak gespannen. Kippenvel vanaf het uiterste puntje van je oorlel tot aan je kleine teen; ‘Black’ is het ultieme hoogtepunt van een meeslepende set. De hele festivalweide geniet van jullie Beste Track, soms met gesloten ogen, soms door de knieën gezakt, maar vooral luidkeels zingend.

Pinkpop 2018

Luca Bopp / Festileaks

Pinkpop 2018 vond plaats van 15 tot en met 17 juni in Landgraaf. Het festival vierde dit jaar zijn 49e editie. Op het affiche prijken acts als Pearl JamFoo Fighters en Bruno Mars bovenaan. Daarnaast waren ook Snow Patrol, Jessie J en Bløf van de partij. Volgend jaar zal het festival hun 50e verjaardag uitgebreid vieren. Komend jaar vindt Pinkpop opnieuw plaats met Pinksteren op 8, 9 en 10 juni. Of er een vierde festivaldag bij gaat komen is nog onduidelijk. Voor meer informatie over het festival kun je terecht op de website van het festival, of de festivalpagina op Festileaks.

Pinkpop Logo

Pinkpop 2024

Locatie
Nederland
Landgraaf, Nederland
Datum 21-23 juni 2024
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen

Over de auteur ✍️

Boy Janissen

Janisje van alles binnen Festileaks. Schrijven, quizjes maken, cheffen, bier drinken - you name it. Liefhebber van bijna alles wat op vinyl gedrukt staat en trotse verdediger van het Limburgs erfgoed. Is normaal gesproken altijd te porren voor een festival of concert, maar weet tijdens de vastelaovendj van toeten noch blazen. Down The Rabbit Hole is mijn favoriete zomercarnaval.

Meer van Boy