Pinkpop
Tickets
17-19 juni 2022
Nederland
Landgraaf, Nederland

Dit vinden jullie de 5 beste optredens van Pinkpop 2018

Pinkpop 2018 - Editors
Foto: Hub Dautzenberg

De line-up van Pinkpop was als vanouds lekker divers met Pearl Jam, Foo Fighters en Bruno Mars als de grootste publiekstrekkers. Het festival scoorde voor het programma een bescheiden 7,1 in ons festivalrapport. Maar hoewel het geheel misschien niet uitblonk, waren er zeker enkele pareltjes die de harten van bezoekers sneller deden kloppen. Vandaar de vraag: wat waren jullie muzikale hoogtepunten van Pinkpop 2018?

1. Foo Fighters

https://www.youtube.com/watch?v=qkQL08ydyLE

Hehe, het mocht even duren, maar daar is Foo Fighters dan toch. De band moest in 2015 verstek laten gaan nadat frontman Dave Grohl zijn been brak. Vanaf dat moment was het een jaarlijkse gimmick van de band om te roepen “dat ze volgend jaar écht komen”. In 2018 wordt de gimmick eindelijk realiteit. En hoe! De Amerikanen spelen een set vol hits, covers een nieuwe tracks.

Dave Grohl blijkt naast zanger ook een ontzettende grapjas. Zo mijmert hij dat Pinkpop wellicht het eerste festival is dat ze ooit speelden (niet waar) en haalt hij een fan op het podium om een gezamenlijk glas champagne te drinken.

Er volgen nog meer rockclichés als drummer Taylor Hawkins met drumstel en al de lucht in wordt gehesen. Op zes meter hoogte zet hij een donderende drumsolo in. En zelfs de natuur lijkt een steentje bij te dragen aan de magie van de avond. Rond 23.00 uur spotten meerdere festivalgangers een vallende ster in de hemel van Landgraaf, vermoedelijk was hun wens op dat moment al uitgekomen..

2. Pearl Jam

Er werd door velen reikhalzend naar uitgekeken: na achttien jaar stonden de mannen van Pearl Jam ein-de-lijk weer in Landgraaf. De verwachtingen waren hooggespannen, maar de band maakte die verwachtingen moeiteloos waar. De band was dan ook in topconditie en speelde een set van 24 nummers. Vedder had voor de gelegenheid zijn groene Tivoli-shirt uit de kast getrokken en mijmerde over het legendarische concert van 1992. Hoewel iedereen weet wat er toen gebeurde, wist hij er toch nog een verrassende twist aan te geven. Hij had namelijk de dag ervoor de cameraman die op de kraan zat ontmoet.

3. Editors

https://youtu.be/YKvey8ZBt-g?t=1m9s

In aanloop naar Pinkpop 2018, gaven jullie al aan het meest uit te kijken naar Editors op de festivalzondag. Bruno Mars bemachtigde – met 7 procent minder stemmen – de tweede plek. Voor vele festivalgangers was daarom Editors de eigenlijke headliner van de laatste Pinkpopdag en de band maakte die verwachtingen ruim waar.

4. Bruno Mars

Zeg je Bruno Mars en menig oren beginnen meteen te klapperen. Anderhalf uur schiet hij de grootste hits op je af, over vette danspasjes nog maar niet gesproken. Bruno Mars maakt zijn headlinepositie meer dan waar en krijgt bijna de hele festivalweide mee. Het traditionele vuurwerk maakt de avond helemaal af.

5. Greta van Fleet

Led Zeppelin was leuk, op naar 013 #GretaVanFleet #Pinkpop2018

Een bericht gedeeld door Pim (@pim.sta.gram) op

Zeg je Greta van Fleet, dan zegt Robert Plant: ‘Led Zeppelin 1’. Het stemgeluid van frontman Josh Kiszka is soms niet te onderscheiden van die van Plant. Zelfs sommige riffs lijken duidelijk van Jimmy Page te komen. Dat de jongens hun inspiratie uit de jaren ’60 en ’70 hebben gehaald moge daarmee duidelijk zijn. Hoe groot de gelijkenis volgens velen ook is, de band weet toch goed een eigen stijl door te laten klinken. En dat heeft indruk gemaakt: Greta van Fleet behaalt #5 in jullie beste optredens op Pinkpop 2018!

De top-10

In de subtop vinden we vooral de wat grotere namen van de programmering. Uit de stemming, blijkt de waardering voor Oscar and The Wof en Nothing But Thieves bijna even groot maar blijven beide ruim voor Snow Patrol. De grote vraag is wel: waar is subheadliner The Script gebleven?

  1. Foo Fighters
  2. Pearl Jam
  3. Editors
  4. Bruno Mars
  5. Greta van Fleet
  6. Oscar and The Wolf
  7. Nothing But Thieves
  8. Snow Patrol
  9. Noel Gallagher’s High Flying Birds
  10. The Offspring
Pinkpop Logo

Pinkpop 2022

Locatie
Nederland
Landgraaf, Nederland
Datum 17-19 juni 2022
Tickets Niet meer beschikbaar.